Petr Adam
5. září 2016 • 15:04

Šli byste na nároďák za 10 korun? Kocovina po EURO žije na tribunách

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Větší zklamání než výsledek na hřišti. Řeč je o divácké kulise při prvním vystoupení českých fotbalistů v kvalifikaci MS 2018 proti Severnímu Irsku (0:0). Na startu nové éry se zaplnila podle oficiálních údajů jen zhruba polovina kapacity stadionu na Letné (10 731). Jde o překvapení? Ani náhodou. Náladu kolem reprezentace si „přidusilo“ vedení fotbalu samo. Teď musí začít pracovat na tom, aby se zápasy Jarolímova týmu staly atraktivnějším zbožím.



Atmosféru na ochozech se snažili rozhýbat najatí bubeníci brazilskými rytmy. Podobný tah je v Česku příznakem toho, že pořadatelé se snaží záplatovat ticho způsobené poklidnějším a méně početnějším publikem – viz. parta trumpetistů vystupujících na zápasech střížkovských Bohemians během jejich působení v první lize. Na stadionu Sparty by vás v neděli večer atmosféra strhla jedině, pokud fandíte Severnímu Irsku a jsou vám sympatičtí jeho oddaní příznivci.

Na vině za absenci domácích fanoušků tentokrát podle mě nebyla cena vstupenek v řádech stokorun. Jsem přesvědčený, že by na start nové kvalifikační fáze nebylo vyprodáno, ani kdyby se lístky nabízely za desetikorunu. I čas výkopu je pevně stanovený a jinde v Evropě diváci chodí.

Hlavní důvod diváckého nezájmu je zřejmý. Fanoušci těžko hledají motivaci, proč tým podpořit přímo na místě. Znovu se hlásí efekt kocoviny po vyřazení na letošním EURO a rozpačité okolnosti, které provázely odchod Jarolímova předchůdce Pavla Vrby .

Teď nemluvíme jen o špatných výsledcích, ale i o jejich zdůvodnění, kdy se všechno svádělo na smůlu při závěrečném utkání s Tureckem. A co Vrbův výrok, že má motivaci dál vést národní tým následovaný o pár hodin později oznámením o jeho angažmá v Machačkale? Ten tomu taky nepřidal. Potenciální diváci mají přešlapy podvědomě uloženy v paměti a svoji neúčastí na stadionu dávají najevo: Tohle se nám nelíbí!

Přivést je zpátky na tribuny nebude lehké. Fanouškovská nátura v tuzemsku je komplikovaná. Může pomoci vítězná série i atraktivnější soupeř i přesun většího množství zápasů mimo Prahu. Vyvarovat se podobných vystoupení, jaké jsme slyšeli po návratu národního týmu ze šampionátu ve Francii, je však nezbytné. V Česku je sice fotbal nejpopulárnějším sportem, ale nikoliv náboženstvím, kterému veřejnost automaticky všechno toleruje.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud