Petr Adam
19. prosince 2017 • 18:54

Šilhavý, dost dobrý trenér pro Slavii. Než se ukázalo, že výš už to nejde

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvolání trenéra Jaroslava Šilhavého ve Slavii je zatím největší událostí zimní pauzy v české lize. Ovšem určitě ne šok. Překvapením by spíš bylo, pokud by oznámení klubového vedení nepřišlo. K odchodu trenéra, jehož pozice působila při mistrovských oslavách nezpochybnitelně, v poslední době všechno směřovalo.



Šilhavého působení ve Slavii můžeme rozdělit na dvě etapy.

V minulé sezoně vytáhl Slavii definitivně zpátky do české špičky, kde chyběla téměř celou dekádu. Jeho tým to zvládl bez jediné prohry, od září si neprošel žádným výrazným útlumem. Pokud nepůsobil na hřišti především v závěru sezony v některých chvílích herně přesvědčivě, nikdy nevyšel bodově naprázdno. To bylo mnohem víc, než mohla nabídnout klopýtající Plzeň. Uznání pro Šilhavého bylo na místě, lépe to šlo provést jen těžko.

Druhá etapa? Nejdřív letní proměna mužstva, do něhož zamířily výrazné posily ze zahraničí. Jakkoliv ředitel klubu Martin Krob zpětně přiznal, že takový příliv jmen zaváněl ztrátou smyslu pro realitu, Šilhavý se s tím musel vyrovnat.

Mistrovské oslavy i trpký konec v Evropě. Takové bylo Šilhavého působení ve Slavii
Video se připravuje ...

Najednou tu byla Slavia s laťkou posunutou ještě výš. V kvalifikaci Ligy mistrů bylo rozhodnuto o neúspěchu hned během úvodního utkání na půdě APOELu Nikósie, kdy soupeř nabral rozhodující náskok. I v domácí soutěži přibývaly ztráty, jejichž význam byl mnohem dramatičtější, když se tentokrát Plzeň rozjela k takřka bezchybné jízdě. K tomu vyřazení v Evropské lize po nečekané porážce s Astanou…

Problémy se evidentně kupily. Možná nejvýmluvnější signál o tom, že Šilhavého éra míří ke konci, přišel s vyjádřením Josefa Hušbauera po prohře s Plzní. Klíčový záložník otevřeně zpochybnil Šilhavého strategii s rotací hráčů v sestavě. V klubu až po třech dnech tento výstup zmírnili sdělením, že Hušbauer tím nemířil proti trenérově práci. Kdyby byla trenérova pozice pevnější, tipnu si, že tak dlouhá prodleva by nenásledovala.

Šilhavý ještě před svým posledním zápas s již zmiňovanou Astanou také vyšel ven s jasným sdělením: "Takhle to dál nejde, vedení musí říct, jestli za mnou stojí." To už byla předzvěst konce.

Když loni padla volba na Šilhavého, bylo to pro Slavii určitě správně. Během podzimu však začalo být zjevné, že v pomistrovské éře pod jeho vedením dál stoupat nemůže. Nelehký úkol nyní čeká na jeho nástupce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud