Petr Klíma
14. prosince 2021 • 21:35

Líznutí o gólmana? Taky vlastenec. Gretzkymu psali body, když nebyl na ledě

Autor: Petr Klíma
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle se stává skoro vždycky. Hráčům bývá trapné ozývat se kvůli přihrávce. A tak si po dodatečném zrušení asistencí u gólu Třince proti Pardubicím postěžoval jiný hokejista, než kterého se to týkalo. Všechno probíhá hrozně rychle, ale hráči na střídačce nebo trenér jsou zvyklí, jejich oči to postřehnou. Je pak lepší na něco upozornit hned, což vyřizují kapitán a asistenti.



Tahle situace se posuzovala zpětně, na videu. Podle pravidel se při vlastním gólu asistence neudělují. Ale tady neměl soupeř puk pod kontrolou, jen ho to lízlo. Body by se měly uznat. Jakmile puk lízne o gólmana, je to víceméně taky vlastenec…

Zažil jsem hráče, kteří se o body hlásili sami. Milanu Novému se říkalo „Já ho dal“. Parádní střelec, před bránou odvedl skvělou práci, uměl tečovat. Ale kolikrát se kotouče dotkl někdo jiný, on přijel a: „Já ho dal“. Podle toho pak dostal přezdívku.

Jsou hráči, kteří využijí kamaráda, aby za ně řekl, že přihrávali. Ale dneska to už moc nejde, mají videa, kamery. Pak jsou tu druhé asistence. Tvrdilo se, že je zavedli kvůli Waynu Gretzkému. Fenomenální hokejista. Ale snad čtvrtinu bodů mu připsali, když nebyl na ledě. Třeba už vystřídal a stejně měl nahrávku na gól.

Jágrovi teď jednu zpětně taky smázli. Zároveň si nemyslím, že by mu body stejně tak přičítali automaticky. Pořád na to má, pro tým a extraligu je velkým přínosem, nadržování nemá zapotřebí. Někde na bodech postavili odměny, to se pak někdo snaží o ně víc handrkovat, stane se z něj krkoun.

V NHL jsem to taky zažil. Manažer Glen Sather proto v Edmontonu nechtěl vysoké prémie za góly a body. Protože když je to už moc, mužstvo jde třeba stranou.

Myslím, že hráči NHL na olympiádu pojedou

Petr Nedvěd a Filip Pešán mají obrovskou nevýhodu, že dva měsíce před olympiádou nevědí, s kým můžou počítat a s kým ne, jak tým poskládat. NHL nic nerozhodla, nechala to na hráčích. Ti o olympiádu přišli už jednou a podruhé by nechtěli. Jejich start v Pekingu zatím platí, myslím, že na olympiádu nakonec pojedou. Konečné slovo však zatím řečeno nebylo.

V Euro Hockey Tour se v reprezentaci představí hráči, kteří by je měli doplnit. Nepočítám, že se vymění celé mužstvo. Musí to být promíchané, jako to udělali Ivan Hlinka se Slávou Lenerem, aby nebylo dvacet náčelníků a tři indiáni. Že hodíme puk a všichni budou chtít dávat góly. Věřím, že se to sestaví tak, že přijde úspěch, v nějž celý národ doufá. Na druhou stranu je otázka, jestli by nebyla větší šance bez NHL…A kolik hráčů z tohoto výběru má za současného stavu šanci.

Sparta se ohradila, že nominovaní Řepík a Sobotka mají nastoupit do čtvrtečního zápasu v Praze. Ještě předtím hraje Ligu mistrů ve Švédsku. Rozumím oběma stranám. Vedou si výborně, každý je zná, v nároďáku je však chtějí vidět. Ne proto, jak umějí vystřelit, zda bruslí dobře pozadu nebo vyhrávají buly, nýbrž jak zapadnou do kolektivu. Všichni, nejen sparťani. Jsou to pořád mladí kluci, vydrží to.

V Lize mistrů jde o velké peníze pro klub, na druhou stranu lepší, když nastoupí i v nároďáku, než by pak byli naštvaní, že přijdou o olympiádu, protože nemohli jet s reprezentací. Ta je navíc pro český hokej přednější.

Malik nevyrůstal v Česku, třeba se do toho ještě tak nevžil

Nick Malík měl být brankářskou jedničkou dvacítky na juniorském šampionátu. Účast odmítl. Obává se, že by přišel o pozici ve finské Kouvole, kde působí. Strašně těžké rozhodování. Určitě si nic nerozmyslel během několika minut. Nick i jeho táta museli probírat, co je v tuhle chvíli přednější.

Ve Finsku se mu daří. Pokud by to nešlo na šampionátu, najednou by se mohl ocitnout na tribuně a než by se vrátil, mohlo by být pozdě. Ve dvacítce se určitě najde jiný gólman, který zastane jeho roli. Navíc bych nechtěl mít v týmu někoho, kdo by byl každý den na internetu a rozptyloval se tím, co se děje ve Finsku, kdo chytá. To by mu na výkonu taky nepřidalo.

Nick se narodil v Americe. Táta Marek hrál NHL, vrátili se, když mu bylo dvanáct, třináct let. Hrát se lvíčkem na prsou hodně znamená, ale tenhle kluk nevyrůstal v Česku a třeba se do toho ještě tak nevžil. I to jsou okolnosti, které musíme brát v úvahu. A ne ho okamžitě odsoudit, že odmítl juniorský nároďák. Vždycky se někde najde odpověď na otázku proč.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud