Petr Malík
Premium
9. října 2021 • 13:25

Taxis? Život je změna. Zajímavý je i po úpravě, nejvíc obětí za socialismu

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni se druhou říjnovou neděli po pardubickém závodišti proháněl především vítr. Žádná sláva jako jindy, spíš místo duchů. Proto i fatální zranění Sottoventa na Velkém Taxisově příkopu vyznívalo mnohem tíživěji než obvykle. Předchozí osudové karamboly na překážce symbolizující Velkou pardubickou rozvířily hladinu veřejného mínění, ale pořadatelé z Dostihového spolku zůstávali v klidu, až tentokrát se hnuly ledy. Pořadatelé svolali skupinu odborníků, která začala řešit, co s obávanou překážkou udělat, aby byla méně nebezpečná.



Na jaře letošního roku byl výsledek jednání představen a okamžitě se strhla vlna emocí. V prohlášení bývalých vítězů se hovořilo dokonce o snížení Mount Everestu na úroveň Řípu. Většina veřejnosti se po takovém prohlášení se musela začít pídit po tom, co to v těch Pardubicích proboha dělají. Budu mít vůbec na co koukat? Bude to zajímavé?

Hned na začátku musí zaznít jasné ANO. Slavná i obávaná překážka jednoho z nejstarších sportovních podniků v České republice zase tolika změn nedoznala. Živý plot dosahuje výšky 135 až 145 centimetrů a je široký 150 centimetrů. Příkop má stále šířku pěti metrů, ale jeho hloubka je 75 centimetrů, byl tak snížen o 25 centimetrů. Doskoková hrana příkopu je nyní pozvolnější, koním přívětivější.

Názor legend Velké pardubické, a navíc některých trenérů, kteří jsou v historických tabulkách velmi vysoko, nelze brát na lehkou váhu. Už před několika lety jsem pečlivě listoval archivními materiály a zjistil jsem, že to s Velkou pardubickou a Velkým Taxisovým příkopem není tak jednoznačné, jak se nyní můžeme dočíst nebo doslechnout z úst povolaných.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud