Radek Špryňar
16. ledna 2017 • 16:10

Má už Chelsea objednat bublinky? Pozor na vichr ze severu Londýna a Liverpoolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie má za sebou zatraceně bouřlivý víkend. City dostalo šílený klepec v Goodison Parku, Everton si s nimi pohrál 4:0. Nejprestižnější anglická klasika mezi United a Liverpoolem skončila plichtou 1:1, v závěru utkání se porafala trenérská esa – José Mourinho s Jürgenem Kloppem. Oba vypustili páru z papiňáku, možná i pod dojmem výsledku, který je odstřihl od těsnějšího kontaktu s lídrem Premier League. Ano, v Chelsea by se už pomalu měli zabývat vyklízením ledniček a začít objednávat „bublinky“. Sedmibodový náskok svádí k jejímu pasování na mistra. Ale opravdu?



Je to taková tradiční hra. Jakmile se liga přehoupne do druhé poloviny, rozjede se názorová mašinérie, proč bude na konci soutěže s pohárem jančit ten či onen. Tak si ji pojďme také užít.

Začněme u páteho celku PL, Manchesteru City. Samotný Pep Guardiola po nedělním výprasku odpáral svůj tým z nástěnky týmů, na které visí jména možných adeptů na titul. Doslova řekl: „Náš boj o titul skončil, deset bodů na prvního je hodně,“ odtušil. Z Guardioly hodně mluvily negativní emoce. V trenérské kariéře na ligové úrovni takový „výplach“ ještě nedostal.

Každopádně jeho povinností je tým zvednout. City je v útoku předvídatelné, těžko se prosazuje proti dobře organizované obraně, má výrazné mezery v přepnutí do obrany po ztrátě míče. Hráči se nedostávají do správného postavení, z toho také pramenily tři ze čtyř branek Evertonu.

I přes tyto zjevné obtíže si dovolím s Guardiolou nesouhlasit, deset bodů není sedmnáct kol před koncem PL propast, která se nedá přeskočit. Základním předpokladem je ale urychleně eliminovat systémové chyby.

Co United? Hit kola s Liverpoolem potřeboval nutně zvládnout, nestalo se tak. Z hlediska tabulkových propočtů je jeden vytěžený bod zoufale málo. Ztráta na Chelsea se navýšila na dvanáct bodů. Tady si dovolím tým Josého Mourinha odpárat sám, a to i s vědomím, že United v posledních týdnech rázoval od vítězství k vítězství, i proti si „Reds“ možná zasloužil kompletní bodový sběr. Leč obří škody napáchané z dřívějška se jeví jako fatální.

Po utkání si José Mourinho a Jürgen Klopp plácli
Po utkání si José Mourinho a Jürgen Klopp plácli

Má se vůbec cenu bavit o Arsenalu, který dovedl činnost „procitnutí ze snu“ k dokonalosti? Je tady manko osmi bodů, z nejlepší sedmičky dokázali porazit jen Chelsea. Jenže to bylo ještě v září, kdy Blues procházeli jakýmsi seznamovacím obdobím po letním příchodu Antonia Conteho. Tedy další škrt.

Kdo zbývá? Liverpool. Šance na výstup na vrchol? Sedmibodová ztráta na absolutní vršek vypadá pořád hrozivě, ale Jürgen Klopp dokázal „Reds“ konečně vtisknout moderní herní tvář, tým má svoji identitu. Německý kouč je výrazná osobnost. Ví, jak pracovat ve špičkovém klubu a jak ho zvednout o level výš. „Je to přesně typ trenéra, kterého velké kluby potřebují. Pracuje neskutečně intenzivně,“ nechal se slyšet sir Alex Ferguson. Tudíž, s Liverpoolem je třeba i přes hořkou neděli velmi vážně počítat. Chelsea se musí mít na pozoru. Horký dech Liverpoolu může brzo cítit na krční páteři.

Stejně tak od „zblázněného“ Tottenhamu. Vyhrál šest duelů v řadě s impozantním skóre 19:3, září mladíček Dele Alli, probral se Harry Kane. Trenér Mauricio Pochettino odvádí na White Hart Lane skvělou práci, už minulý rok tým koketoval s titulem. V organizaci jsou všichni hladoví míchat kartami tak živelně, aby z toho byl po předlouhých 66 letech zase přelomový úspěch.

Pozice Chelsea vypadá komfortně. Ona i taková doopravdy je. Na sedmibodovém polštáři se usíná rajsky. Ale 17 kol zbývajících do posledního ligového víkendu je doba, která může luxusní situaci Blues značně rozkývat. A ve vichru, který zaručeně bude vát z Liverpoolu a z Londýna, může z piedestalu snadno spadnout.

Můj „anglický“ tip? 1. Liverpool, 2. Chelsea, 3. Tottenham.

SESTŘIHY Z PREMIER LEAGUE SLEDUJTE ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud