Stanislav Hrabě
8. července 2016 • 00:08

Fotbalová Slavia nezahálela, zvládla bitvu s časem a je připravena

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úkolů bylo hodně, možná až příliš. Odpočinout si po náročné sezoně, upravit poměr akcionářů, provést kádrové změny ve vedení klubu a v profesionálním managementu. K tomu bylo třeba sehnat posily, zabudovat je do mužstva, zeštíhlit kádr a připravit se s kvalitními soupeři na nadcházející sezonu, po dlouhé době vylepšenou o účast v evropském poháru.



Úkolů bylo skutečně hodně, času naopak málo. Co se v jiných klubech vleče dlouho a řeší se po etapách, musela Slavia Praha zvládnout v rekordně krátké době, navíc s důrazem na správné kroky, protože těch špatných bylo v posledních letech až neskutečně moc a opět by ji strhly zpátky. Po generálce mohou červenobílí hrdě hlásit – zvládli jsme to. I přes porážku ve Splitu, která jen dokazuje, že je stále na čem pracovat a nutí k další práci.

Možná, že právě časový pres jí pomohl. Nebyl prostor pro zbytečné tlachání, jak bývalo v Edenu zvykem, pro vyjasňování si kompetencí, pro odkládání problémů.

Shrňme si výsledky. Majoritním vlastníkem s obrovskou převahou akcií je čínská společnost CEFC. Přes ni plynou do Slavie výrazné investice. Valná hromada zvolila nové vedení, do něhož pronikl i trenér Dušan Uhrin mladší. Ať je nejen odpovědný za svou práci, ale má v klubu i významnou pozici. Přišel nový ředitel Martin Krob, slávista tělem i duší, přitom se zkušenostmi z vrcholného byznysu.

Podařilo se přivést pět zajímavých posil (Švento, Ngadeu, Van Buren, Ščuk, Mingazov), o hráče, kteří se nakonec do kádru nevešli a jdou na hostování, je obstojný zájem z jiných klubů. To také nebývalo samozřejmostí.

Zbývá jen dořešit důstojný odchod, či setrvání, nedávných opor Martina Latky a Milana Škody. Všechno se v tomhle směru úplně zvládnout nepodařilo.

Před prvním duelem 2. předkola Evropské ligy v Tallinnu však Slavia může s čistým svědomím prohlásit: nezaháleli jsme, jsme připraveni.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud