Štěpán Filípek
7. září 2013 • 15:53

Rosický říká věci, jak jsou. Jen on může bouchnout do stolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Upřímně řečeno: mnohdy působí dojmem podmračenosti, umí se zatvářit kysele, ne že ne. A taky nejen odrážet kritiku na fotbalovou reprezentaci coby její kapitán, ale taky sám vyrazit do protiútoku. Jenže Tomáš Rosický rovněž jako jeden z mála umí věci nazvat pravými jmény. A o co méně mluví, tím víc řekne. Anebo zní alespoň autenticky, a ne uměle. Jako po prohře 1:2 s Arménií.



Mohl vykládat o tom, že týmu chybělo štěstí, nebo snad štěstíčko, jak se infantilně říká. Nebo že jeho mužstvo mělo většinu zápasu velkou převahu, „jen“ prostě neproměnilo šance, což se ve fotbale stává.

Nebo že není slabých soupeřů – a Arménie přece vyhrála v Dánsku 4:0. Nic z toho z Rosického v páteční noci, která pravděpodobně sebrala Česku naděje na fotbalový karneval v Brazílii, nepadalo. Mluvil o něčem jiném. Pokud jste jeho slova nečetli, tu jsou.

„Chyběl nám větší hlad po gólech. V takovém zápase, když máte tolik příležitostí, musíte míč do brány dotlačit silou. Aby letěl do sítě i s dvěma obránci.“ Anebo: „Celé mužstvo za tím musí víc jít, být ve vápně zlejší.“

Popřípadě: „Arméni dali gól. To se stane, ale měli jsme dost šancí, abychom vyhráli. V koncovce je to strašně špatný.“

Že by takhle mluvit a zhodnotit zápas měla být samozřejmost? Ano, ale moc se to nenosí. Nota bene v české fotbalové reprezentaci, která často řeší spíš vše okolo než vlastní nedostatky.

A jež přitom zároveň věčně potřebuje být pod tlakem, mít nůž na krku a bůh ví co ještě, aby zapnula. Mimochodem, ani tohle už po zápase s Arménií neplatí, ale to teď nechme stranou.

Rosický to má složité. Ač to někdo může zpochybňovat, je jediným skutečným lídrem mužstva. I když není úplně fit a v Arsenalu se s ním zachází všelijak, což mu na dobrém rozpoložení nepřidá.

Česko se bez něho neobejde. Zvlášť při způsobu, jakým mužstvo vede kouč Michal Bílek. Koneckonců byl to právě Rosický, kdo s Armény vyrovnal. I když je spíš sváteční střelec, což je naneštěstí jeho deficit.  


Rosický není věčně pozitivní šéf, na nic si nehraje. Nemusíte s ním souhlasit, ale věříte mu, že to, co říká, si opravdu myslí. Jestli by bylo něco potřeba, tak aby bouchnul do stolu víc.

Vyvolal jako kapitán třeba i řízený konflikt, šel do konfrontace, po níž se něco změní. A současně tým vyburcovat a motivoval, což je v jeho situaci strašně těžké.

Jinak se ale Bílek a spol. budou dál utápět ve frázích a opakovat po každém výbuchu, že zbývá vyhrát  poslední tři, dva, jeden zápas... až už žádný nebude.

Porážkou s Arménií se reprezentace dostala do prekérní situace
Porážkou s Arménií se reprezentace dostala do prekérní situace

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud