Štěpán Filípek
31. října 2017 • 10:39

Ligové (o)hlasy: Když je Sparta průměr, Plzeň se zachrání a já někdy, on často

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tam v Karviné se děly věci. Plzeň má po existenčních starostech a objevila nového obránce. Letenští rivalové si zopakovali souboj s Baníkem a dozvěděli se o sobě ledacos zajímavého. Slávističtí útočníci to mají zajímavě rozdělené, v Liberci našli ještě lepšího střelce, než doufali. Události 12. kola a s nimi spojené zajímavé výroky komentuje po svém tradiční rubrika Ligové (o)hlasy.



„Sparta je podle mě momentálně průměrný tým v české lize. Až na pár výjimek nemají silné individuality.“

Milan Baroš , útočník Baníku

Legendární ostravský kanonýr měl v uplynulém týdnu dostatek příležitostí podrobit soupeře z Letné důkladné analýze. V úvodním pohárovém dílu jako pozorný divák, v následujícím ligovém coby přímý aktér. A jeho hodnocení, samozřejmě i na základě dříve nasbíraných poznatků, bylo nekompromisní. Vyvolalo také slušný ohlas, jak se na takovou autoritu sluší a patří. Otázkou je, zda dokonale vystihl realitu, nebo spíše přístup protivníků, již skutečně žádným přehnaným respektem netrpí, což je vždy zlé znamení. (Mimochodem není to žádná novinka, bylo to tak i za některých tuzemských trenérů – ale nyní má vše pochopitelně mnohem větší grády.) Trochu jiný pohled než Baroš při tom nabídl letenský brankář David Bičík : „Snažíme se všichni, od trenérů po kustody, ale zatím nám to neklape a nejsme schopni to dát dohromady. Přitom kvalitu na to máme extrémní.“ Ať tak nebo onak, výsledek je v podstatě stejný: na průměrný tým (někdy) vyzraje i ten podprůměrný.

P. S. Dobrá zpráva (pro sparťany) je, že ani v jedenáctém kole italské ligy Benevento nebodovalo.

Lafata ve středu odehrál sto dvacet minut, k tomu Janko nehrál špatně a do zápasu jsem navíc stejně počítal se Šuralem , který se v posledních zápasech jeví dobře. Zkrátka jsem preferoval odpočatější hráče pro tento zápas.“

Andrea Stramaccioni, trenér Sparty

Letenský kanonýr a příležitostná „desítka“ z nouze David Lafata zažívá mimořádné období. Nikoli ovšem co do sázení gólů: dvakrát z posledních tří soutěžních zápasů nebyl v nominaci. Zatímco ve středu odehrál celé utkání s Baníkem v poháru, před ním ani po něm na něj v lize nezbylo místo. V prvním případě bylo podle kouče Andrey Stramaccioniho cílem, aby byl dostatečně odpočatý, ve druhém by dostatečně odpočatý nebyl (plus další důvody). Pokud jde o hrot, přednost dostává Josef Šural a nově se zjevil na hřišti dosud poněkud bludný Rakušan Marc Janko. Jednoho napadne, zda by se přece jen nehodilo mít Lafatu na lavičce a jestli by jeho síly nestačily alespoň pro závěrečný tlak, nejspíš to však bude mít hlubší pozadí. Kdykoli v minulosti došlo na pokusy vyhradit Lafatovi méně minut, respektive mu naznačit, že už nebude tolik v permanenci, dopadlo to nakonec přesně opačně. Tohle ovšem může být první krok Lafatova definitivního odcházení z top scény. Uvidíme v zimě. V Praze. A třeba i v Jablonci.

„Je to postavené na tom, že se střídáme. Někdy dám gól já, často Necka.“

Milan Škoda , útočník Slavie

Ani osm gólů v deseti soutěžních zápasech nepomohlo slávistickému kanonýrovi Tomáši Necidovi k tomu, aby na Slovácku vystrnadil ze základní sestavy kolegu a konkurenta v jednom Milana Škodu. Ten neměnné poměry vystihl se zřetelem na střeleckou potenci obou zúčastněných v aktuální sezoně precizně a v geniální zkratce. Takhle se trefí často. Bez ironie.

Slovácko - Slavia: Reinberk zahrál v pokutovém území rukou, penaltu proměnil Škoda
Video se připravuje ...

„On si pískal svůj zápas, jel si svoje úplně v klidu. Ale co si budeme povídat, ve středu o tom už nikdo neví.“

Tomáš Wágner , útočník Karviné

…ale ví. Vysoký forvard vtrhl do zápasu s Plzní (1:3) až po přestávce a hned ho bylo plné hřiště. Nebo alespoň šestnáctka a přilehlé okolí. Byl to on, kdo v pěkném a dramatickém utkání snížil na 1:2, takže Karvinou přiřadil k Jihlavě, Zlínu a Bohemians, tedy týmům, které jako jediné plzeňskou obranu v lize nachytali. Pak byl Wágner dokonce u vyrovnání – kdyby ho nezhatil údajný faul na obránce Davida Limberského . Celé to vůbec působilo dojmem, že v klíčové fázi není Karviné jaksi přáno, ale naprosto se shoduji s hodnocením komise rozhodčích. Zbyněk Proske podal výtečný výkon a Wágnera až na jeden gól ubránil.

„Některé pasáže nejsou tak suverénní jako bodový zisk. Venku se nám daří dávat hodně gólů, díky tomu vyhráváme a jsme zachránění.“

Pavel Vrba , trenér Plzně

Karviná dokázala suverénnímu lídrovi tabulky zle zatopit, dokonce ho přestřílela. I hlavní strůjce série tuctu duelů bez ztráty bodu kouč Pavel Vrba bez příkras uznal, že to místy haprovalo. Podobně jako v některých minulých zápasech. Ani to však nezabránilo zisku šestatřiceti bodů, což po dvanácti kolech stačí na titul půl… záchranu v soutěži. Zatímco jinde plány neplní, stachanovci ze Štruncových sadů už si ten první a nejdůležitější v předstihu odškrtli!

„Cítíme to. Zápas od zápasu to máme složitější. Soupeři vědí, že pokud nám dají prostor, umíme ho využít.“

Václav Jílek, trenér Olomouce

Veleúspěšný nováček, který se pere se Slavií o druhé místo, začal poznávat všední dny. Tedy takové, kdy už soupeři počítají s jeho silou a uzpůsobují herní styl či taktiku pečlivé defenzivě a eliminaci hanáckých zbraní. Proto kouč Václav Jílek počítá s tím, že mnoho otevřených partií, které jeho týmu svědčí, už nebude. Tudíž chce hrát ještě účelněji. Bude zajímavé sledovat, zda Olomouc bude (a případně nakolik), nebo nebude kopírovat příběh nedávné ligové komety ze Zlína. Ten zatím na Andrově stadionu pouze sem tam hostuje.

„Táta je velkým kritikem. Naposledy mě pochválil snad někdy v dorostu, když jsem vstřelil hattrick. Byl jsem rád, že minulé utkání na Dukle viděl přímo na stadionu a že jsme si potom spolu mohli dát panáka.“

Milan Kerbr, obránce Liberce

Apetit tedy má, jen co je pravda. V desátém kole zničil obránce se jménem útočníka dva góly a asistencí Duklu a povídal: „Pořád si myslím, že životní zápas mám ještě před sebou.“ O víkendu nasázel hattrick do sítě Jablonce (a navrch trefil tyč), což pro změnu komentoval slovy: „Myslím, že proti Dukle to byl z mé strany ještě lepší výkon.“ Otázkou je, co je tedy ještě v jeho silách, ale jestli to takhle půjde dál, je v zájmu jeho i Liberce, aby Kerbr senior chválil jen po telefonu…

Liberec - Jablonec: Kerbr má hattrick! Prostřelil Bártu a Liberec vede 4:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud