Štěpán Filípek
5. listopadu 2021 • 01:10

Souboj dvou „Káček“: Pane Kuchto, gratulujeme, nastupujete dál

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to přesně „jeho“ gól. Balon si útočníka fotbalové Slavie Jana Kuchtu našel – ale on čekal připravený na to, že se tak může stát, a poslal ho do sítě. V utkání Konferenční ligy proti Maccabi Haifa zařídil povinné, byť těsné vítězství 1:0, a dal tak nejlepší odpověď na otázku, zda už před sebe v hierarchii slávistických útočníků nepustí Michaela Krmenčíka (pokud nehrají spolu). Jakkoli má pořád hodně daleko k fotbalovému kulinářství z minulé sezony.



Právě v ní se jeho cenná vlastnost být ve správný čas na správném místě uplatnila na maximum. Jenže když měl navázat a přidat další ofenzivní lahůdky, až na krátkou etapu se mu to nedařilo. Zvlášť v poslední době spálil, co se dalo. Zkraje sezony ho zabrzdily zdravotní trable, měl zamotanou hlavu nečekanou konkurencí, které se dočkal místo výsadnějšího postavení, po němž toužil. Musel si to v hlavě srovnat. Na druhé straně transferový experiment á la Michael Krmenčík by zamával i s odolnějšími povahami. Navíc Slavii přestal fungovat efektivní ofenzivní trojúhelník s potentními křídly, stěžejní faktor její údernosti.

Došlo to tak daleko, že o Kuchtovi nakonec trenér Jindřich Trpišovský začal mluvit až nápadně kriticky, byť umí své hráče veřejně chránit, ne že ne. Důvody se našly snadno. Spolu s Adamem Hložkem nejlepší střelec posledního ligového ročníku zaujal tím, že nebyl schopen trefit ani prázdnou bránu. Dostával se už do situace zaseklého kanonýra, jímž cloumá pokušení udělat pro (gólový) úspěch úplně cokoli. Bylo to tak dlouho i proti Maccabi Haifa.

Jenže nakonec gólem navázal na trefu, jíž rozhodl utkání s Unionem Berlín. A ve druhém poločase  nedošlo na variantu B, tedy vystřídání a příchod Krmenčíka, ale C, respektive K na druhou, kterou Trpišovský také zkouší. To když Krmenčík na hřiště přijde, ale Kuchtu neposune na lavičku, ale za sebe, do role podhrotového hráče nebo ofenzivního záložníka. Plzeňský ztracený syn, kterého na západě Čech už nikdo nehodlá hledat, a už vůbec ne najít, zaujal zapojením se do kombinací na malém prostoru. V tom, v čem by měla být jeho doména, tedy v úniku a zakončení, se nicméně proti jedenácti neprosadil.

Jestli si Trpišovský po vzoru porotce v soutěži MasterChef vybírá, na které útočné „Káčko“ ukáže, že postupuje, pardon, nastupuje do dalšího kola, Kuchta má před Krmenčíkem coby „startovací“ útočník pořád náskok. Což se odrazilo i v reprezentační nominaci na zápasy s Kuvajtem a Estonskem. I Krmenčík se do ní nicméně ještě může vejít, což je znamení jeho pozvolného progresu, ale také – při absenci Patrika Schicka – nedostatečné konkurence.

Lahůdky Kuchta ještě zdaleka neservíruje, ale celkově bych dál sázel na něho, i vzhledem k širší paletě možností jeho využití. Byť to o ligovém víkendu, jak Trpišovský dopředu naznačoval, vzhledem k vytížení nejspíš změní.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Feyenoord 6 4 2 0 11:6 14
2. Slavia 6 2 2 2 8:7 8
3. Union Berlin 6 2 1 3 8:9 7
4. Maccabi 6 1 1 4 2:7 4

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud