Tomáš Radotínský
2. listopadu 2011 • 15:15

BLOG: Demba Ba se vyplatí! Je to nejlepší posila sezóny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Demba Ba není jen nositelem nejkratšího příjmení v Premier League. Šestadvacetiletý útočník Newcastlu si zaslouží i jiné superlativy. Pro mě je třeba v tuto chvíli nejlepší posilou sezóny. Straky ho totiž získaly v létě z West Hamu úplně zadarmo! Manažerovi Alanu Pardewovi se povedl vskutku mistrovský tah.



Tři střely na bránu – tři góly. To byla bilance rodáka z pařížského předměstí Sévres v pondělní dohrávce ve Stoke.

Ba tak soupeře dokonale vytrestal. Právě Stoke o něj v zimě projevilo velký zájem. Dokonce už tu byl na zdravotních testech, které jinak bývají takřka formalitou. V tomto případě však nedopadly dobře. Lékařům se údajně nelíbil stav jeho kolena a nákup nové akvizice nedoporučili.

Nakonec tedy senegalský reprezentant přestoupil do West Hamu, se kterým spadl do druhé ligy a byl tak volný zadarmo. Ani v tu chvíli však Stoke nezareagovalo, ačkoli už prakticky nic neriskovalo. Manažer Tony Pulis si našel jiné posily do útoku – Petera Crouche a Camerona Jeroma.

Výsledek? Oba se zatím dohromady trefili jen dvakrát a Stoke vsítilo druhý nejmenší počet branek ze všech týmů anglické ligy – osm.

Přesně tolik jich stihl sám Ba jich a to odehrál jen devět zápasů. Nikoli snad proto, že by ho bolelo koleno. Je totiž oddaný muslim a držel tradiční ramadán, kdy přes den nesmíte jíst ani pít. „Proto byl jeho start pomalejší,“ upozornil Pardew.

Zato v posledních kolech už je Ba k neudržení a potvrzuje, že góly střílet umí. Dokazoval to ostatně ve všech předchozích působištích: Rouenu, Mouscronu i bundesligovém Hoffenheimu.

V Premier League hraje od ledna. Zatím nastoupil k 21 zápasům a nasázel 15 gólů. Víc dali v tomto kalendářním roce jen Wayne Rooney z Manchesteru United a Robin van Persie z Arsenalu.

Ba zaznamenal už i dva hattricky včetně toho pondělního na Britannia Stadium ve Stoke. Mimochodem, stal se vůbec prvním hráčem, kterému se to tady v nejvyšší soutěži podařilo. Fanoušci na něj pískali a bučeli, ale on si z toho nic nedělal.

„Měli bučet spíš na vedení klubu! Stoke mě totiž ve skutečnosti koupit nechtělo,“ připomněl lednové licitace.

Každým gólem nyní Ba zvyšuje svou cenu a ta může spirálovitě narůst do závratných hodnot, když se Newcastlu podaří postoupit do Ligy mistrů. Ani nenapravitelní optimisté zatím s touto variantou nepočítají, ale fakta hovoří jasně.

Straky neprohrály 13 utkání v řadě. To je jejich nejdelší šňůra za posledních 61 let. V tabulce jsou třetí, na druhý Manchester United ztrácejí jen bod a pokud za dva týdny zvítězí na půdě vedoucího Manchesteru City, otevřou boj o titul.

Ať počítám, jak počítám, vychází mi, že Ba se nemůže nevyplatit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud