Tomáš Radotínský
18. ledna 2012 • 15:09

Henry není Mesiáš, ale Arsenal od něj potřebuje další hrdinské kousky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slavia - Baník: Tanko tvrdě dojel Holeše, po zásahu VAR dostal červenou kartu!
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG | „Nepřišel jsem proto, abych se stal hrdinou, nýbrž abych pomohl,“ pronesl po svém návratu do Arsenalu Thierry Henry. Nu, svůj názor budete muset přehodnotit, milý Titi. Jinak se obávám, že se Kanonýři do Ligy mistrů nedostanou. Nedělní prohra ve Swansea byla dalším varováním.



Čtyřiatřicetiletý Francouz opravdu nemá na Emirates Stadium co dokazovat. Za více než osm let nastřílel v červenobílém dresu 227 soutěžních gólů. Navíc zde bude působit jen v průběhu zimní přestávky americké MLS, kde hrává za New York Red Bulls.

Jenže právě během těchto dvou měsíců se v Anglii bude lámat chléb. A pokud třetí nejlepší střelec v historii Premier League svého staronového zaměstnavateli nespasí, může klub ze severu Londýna na účast v Champions League zřejmě pro tentokrát zapomenout.

Arsenal totiž vyhrál jen dvě z posledních šesti ligových utkání – na Aston Ville a doma s Queens Park Rangers, tedy proti týmům ohroženým sestupem. Na 4. Chelsea ztrácí už čtyři body a čeká jej obhájce titulu Manchester United.
Každý ví, že zima je v Anglii nejdrsnější. Ne že by tolik mrzlo a sněhu letos taky zrovna moc nepadá, zato přibývá zápasů, únavy i zraněných.

To poslední trápí Kanonýry úplně nejvíc. Na marodce mají deset hráčů, z toho minimálně polovina by bezpochyby startovala v základní sestavě. K tomu je třeba připočítat absence reprezentantů, pro které už za pár dní začíná Africký pohár národů.

Zkrátka manažer Arséne Wenger by měl urychleně přivést vedle Henryho i další lednové posily. Bez 12 členů užšího kádru by to měl těžké opravdu každý. Stačí se podívat, jakými problémy si v minulých dnech prošel Manchester City, který se musel obejít bez několika stěžejních opor.

Jenže Wenger nejenže s nákupy otálí, ale ještě ke všemu uvolnil bezesporu talentovaného Emmanuela Frimponga na hostování do Wolverhamptonu, což v tomto kontextu absolutně nechápu. Vždyť třeba po vystoupení v Carling Cupu právě proti Citizens na Frimpongovu adresu všichni pěli chválu a nyní by rodák z Ghany svému mateřskému klubu určitě pomohl.

Odpojený záložní zdroj

Zejména na hřišti Swansea by se uplatnila jeho rtuťovitost, dravost a běhavost. Dvacetiletý odchovanec Arsenalu je ochotný dřít a chodit do každého souboje, i když mu samozřejmě ještě chybí potřebná vyzrálost a přehled.

Kdyby v neděli v podvečer na Liberty Stadium nastoupil, například na místě zcela nevýrazného Yossiho Benayouna, dovedu si představit, že by se hosté rozhodně nenechali od nováčka soutěže tak často přehrávat ve středu hřiště. Ostatně i celkový poměr držení míče 55:45 ve prospěch Swansea svědčí o tom, že záloha Kanonýrů ve Walesu propadla.

Hra proto byla nevyvážená a kvůli tomu se během svého půlhodinového pobytu na trávníku Henry neprosadil tak jedinečně, jako v pondělním poháru s Leedsem. V podstatě neměl ani žádnou vyloženou šanci. To už byl nebezpečnější Tomáš Rosický, jenž přišel do hry ve stejném okamžiku.

A to hosté dohrávali takřka se čtyřmi útočníky – kromě Henryho ještě s Walcottem, Van Persiem a Oxladem-Chamberlainem. Hra vabank jim nevyšla a i když se Wenger už poněkolikáté snažil odvést pozornost směrem k rozhodčímu (zřejmě si nevšiml, že Henry měl v závěru FA Cupu s Leedsem vidět červenou kartu za surové kopnutí zezadu), ukázalo, že příčina je někde jinde. Mimo jiné v tom, že Arsenal nemá dostatečně dobře zdvojené některé posty.

O to víc teď potřebuje Henryho, který má sice už zenit výkonnosti za sebou, ale stále umí rozhodnout zápas. Proti Manchesteru United, který přijede na Emirates Stadium v neděli, se mu také tradičně dařilo.

Proto přišel čas očekávat od nejlepšího kanonýra v dějinách klubu fotbalové zázraky. Když je nedodá, svůj výjimečný status samozřejmě neztratí. Může se ale podílet na velkém neúspěchu. Kanonýři během jeho působení na severu Londýna v Lize mistrů nikdy nechyběli a Wenger neustále zdůrazňuje, že je pro něj tato prestižní soutěž důležitější než trofeje.

Nejtěžší Henryho bitva tak právě začala.

Ztráty Arsenalu
Arteta, Vermaelen (oba lýtko), Coquelin, Diaby (oba zadní podkolenní šlacha),  Santos, Wilshere (oba kotník), Fabiaňski (koleno), Gibbs (kýla), Jenkinson (únavová zlomenina), Sagna (zlomenina nohy), Gervinho, Šammach (oba Africký pohár národů)
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud