Tomáš Radotínský
1. října 2012 • 04:00

Fulham je bez Berbatova o dost slabší. Proto na mistra neměl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V sobotním zápase Fulhamu s Manchesterem City se na hřišti mohli potkat dva nejlepší střelci fotbalové Premier League  ze sezóny 2010/2011. Útočník Citizens Carlos Tévez nakonec stál u zrodu vyrovnávacího gólu. Zato Dimitar Berbatov kvůli bolavému stehennímu svalu chyběl a na hře domácího týmu to bylo znát.

 



Jsou hráči, kteří svou důležitost pro mužstvo prokazují nejen v utkáních, kdy nastoupí, ale i tehdy, když hrát nemohou. Takovým případem byl i Berbatov v duelu 6. kola anglické ligy.

Jakmile jsem se dozvěděl, že se kvůli zranění na tréninku neobjeví na hřišti minimálně tři týdny, hned jsem si pomyslel, že obrana Manchesteru City má o starost méně. A přitom právě defenziva zatím rozhodně nebyla chloubou obhájce titulu. Často chybovala a dostávala hodně branek.

Bulharský útočník by ji určitě pořádně prověřil. Do soukolí Fulhamu totiž bez problémů zapadl, jako by tam hrál odjakživa. Čtyři milióny liber, které za ně vedení klubu zaplatilo Manchesteru United, se hned začalo náramně vyplácet. I Harry Redknapp v komentáři pro deník The Sun zmiňuje Berbatova jako jednu z nejlepších letních posil v celé Premier League.

Jednatřicetiletý kanonýr skóroval už při svém domácím debutu proti West Bromwichi, a to hned dvakrát. Solidním výkonem přispěl také k vítězství ve Wiganu. Před zápasem proti úřadujícímu mistrovi tak měli svěřenci Martina Jola stejně bodů jako soupeř a dokonce lepší skóre. Byl to jeden z nejlepších startů do sezóny v historii klubu.

Na Manchester City ale bez Berbatova jednoduše nestačili. Zvolili brejkovou taktiku, která jim v úvodní půlhodině vycházela. Vytvářeli si šance a díky nafilmovanému pádu Johna Arneho Riiseho šli dokonce z penalty do vedení. Pak už bylo otázkou času, kdy se kreativnější hosté prosadí. Měli totiž místy až drtivou převahu a Fulham v podstatě jenom bránil a odkopával.

Bez Berbatova postrádal vepředu hráče, který by podržel míč. Mladen Petrič se sice snažil a hodně toho naběhal, jenže typologicky do taktického plánu moc nepasoval. Kdyby měl vedle sebe vysokého spoluhráče, který by mu zakrýval a sklepával míče, mohli domácí z rychlých protiútoků klidně ještě jednou skórovat. Takhle byli ve druhém poločase v ofenzivně téměř neškodní a už jen čekali na závěrečný hvizd. Nakonec remízu neudrželi, i když rozhodující branku na 1:2 inkasovali až těsně před koncem. Bylo to ve chvíli, kdy vyčerpaná obrana fyzicky odpadla a dopustila se osudové chyby.

Češi budou ušetřeni

Až se uzdravený Berbatov vrátí do sestavy, bude Fulham zase mnohem silnější. Dokonce možná ještě víc než loni, kdy obsadil v konečném účtování lichotivé 9. místo. Kvalitu v útoku totiž rozhodně neztratil, spíše bych řekl, že má více variant.

Odešel samozřejmě vynikající zakončovatel Clint Dempsey, krátké působení na Craven Cottage ukončil Pavel Pogrebňak, jemuž se mimořádně střelecky dařilo a zmizel také Andrew Johnson, který uměl dát gól, pokud byl zdravý a měl natrénováno. Za ně ovšem Jol získal několik adekvátních náhrad. Vedle Chorvata Petriče a Kolumbijce Huga Rodallegy k nim patří především Berbatov.

Ten už dávno skončil v bulharské reprezentaci, takže se ho český národní tým v kvalifikaci MS 2014 naštěstí obávat nemusí. Útočník Fulhamu tak může reprezentační přestávky vyplnit kvalitním tréninkem a sehráváním s novými spoluhráči.

Myslím, že i oni sami už poznali, že pro ně bude velkým přínosem. Sobotní utkání to ostatně odhalilo také. Je to další živoucí příklad, že pro hráče, který odešel z Old Trafford, ještě fotbalový život v žádném případě nekončí. I když, jak i sám Berbatov připouští, je to krok o stupínek dolů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud