Vladimír Vůjtek
5. března 2019 • 12:20

Sudí chybují, ale házet flašky? Jasná kontumace! Pak si to další rozmyslí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chyby rozhodčích ke konci základní části se řeší každý rok. Dvacet třicet posledních let. Vždycky se do toho sudí nějak přimíchají, chyb s koncem sezony přibývá. I proto, že právě na konci je boj o umístění největší, nejurputnější a záleží na každém bodu. A pak je i na případné chyby víc vidět, víc se díky dokonalé technice dodatečně rozebírají. Přijde mi, že se na to někdy až moc upínáme. Pořád je v tom lidský faktor, strašně málo času na posouzení, jemné nuance. Rozhodčí, i jejich případné chyby, prostě ke sportu patří.



Teď se ale bohužel pár závažných situací stalo. Doplatila na ně především Mladá Boleslav, která bojuje o šestku. Ať to byl uznaný gól Sparty proti Boleslavi, nebo naopak neuznaný gól Boleslavi v Olomouci. Chybné bylo i vyloučení za šest hráčů Vítkovic v Plzni. Technika dodatečně odhaluje chyby, sudí jsou pod tlakem a ne vždycky to zvládnou.

Boleslav to v boji o šestku ovlivnilo. Na druhou stranu je třeba říct, že velkých chyb není zase tolik. Minely rozhodčích, stejně jako hráčů nebo trenérů, ke sportu patří. Tak to bylo v minulosti a bude tak i v budoucnosti. A nic na tom nezmění ani video.

Jen se podívejte na fotbal. Tam video zavedli a přijde mi, že v tom je jen větší zmatek. Některé výroky jsou nelogické, jdou proti fotbalu. Nelíbí se mi to. Zrovna teď o víkendu zápas Bohemky se Slavií. Neodpískaný faul Bohemky, ta dá gól, video, gól neplatí a místo toho je penalta proti Bohemce. Na Baníku naopak video nebylo, jasný faul Poznara ve vápně na vyloučení, ani jeden sudí to neviděl a ten hráč pak rozhodne zápas. Tři body úplně otočené.

Plzeň - Třinec: Ostuda pro fanoušky Indiánů! Rozhodčího Hribika trefila láhev z hlediště
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Když už, tak proč video není všude? To opravdu nechápu. I proto jsem rád, že v hokeji se zatím od videa a zavedení Coach challenge upustilo. Je to dobrá myšlenka, líbí se mi. Jestliže máte jednu možnost sporného rozhodnutí klíčové situace posoudit a když nemáte pravdu, přijdete o oddechový čas, takže to ani moc nezdržuje. To je fajn. Ale je dobře, že se to nespustilo, když to nebyly schopné zajistit všechny kluby. To by nebylo fér, aby v jedné hale video bylo, v druhé ne. Když, tak ať je to stejné pro všechny.

V hokeji byla vždycky větší kultura než na fotbale

Co je z mého pohledu ale rozhodně nepřípustné, jsou útoky na rozhodčí. V Plzni dostal hlavní flaškou. To nechápu! Nevím přesně, jaký je za to postih, ale podle mého je trefení rozhodčího jasné ukončení zápasu. Tak to vždycky bylo a mělo by i dál být. Zápas se měl ukončit, kontumační výsledek proti domácím. Kdyby to tak bylo, tak se to stane jednou, dvakrát a pak si to všichni rozmyslí.

V tomto bych se přikláněl k absolutně radikálnímu kroku a trestu. Je jasné, že to je úlet nějakého méně intelektuálně založeného jedince, ale kam bychom došli, kdybychom nechali po rozhodčích házet předměty? Kdo by to pak pískal? V hokeji byla vždycky kultura větší než ve fotbale, bohužel i tohle se mění. Už jsou vidět i dýmovnice na hokejových stadionech. To tam vůbec nepatří, hned ze začátku se proti tomu musí zakročit.

Za kulturu na stadionech je třeba bojovat. Snažit se ji držet i za cenu tvrdých opatření. Je jasné, že se lépe hájí na nových stadionech. S moderním prostředím přijde i lepší kultura chování. To máte jako v divadle. Jestli má prostředí úroveň, držíte ji taky. Lidi si nového stánku váží, chovají se tam přátelštěji, můžete na zápas pozvat i manželky a děcka. Na starých stadionech se to hlídá hůř, ale kluby musí mít jasný zájem kulturní prostředí udržet. I rozhodčí totiž musí mít podmínky pro svůj výkon co nejlepší. Když po nich budou lítat jen flašky a nadávky, budou pod větším tlakem a chyb udělají zákonitě víc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud