Zdeněk Janda
11. prosince 2016 • 17:50

Neporazit nikoho z florbalové TOP 3? Před Prahou je čas mluvit o změně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačila chvilka. Sedm vteřin... Právě tolik chybělo, aby florbalový tým v semifinále dotáhl senzačně zvládnutou partii s Finy minimálně do prodloužení. A znáte to klišé, tam se může stát cokoliv. Jenže konečná realita je jiná. Seveřané uspěli. A Češi? Rvali se o bronz. A ani ten neklapnul.



Takže výsledek? Čtvrté místo. Což je neúspěch. Jasně, není to propadák, tým na šampionátu hrál dobře, zvládl se prokousat těžkou skupinou. Skvěle zvládl hlavně semifinále proti Finům, jak už byla řeč. Z mužstva čišelo odhodlání, Finové byli v úzkých, Češi jejich suverenitu otupili. Což se musí ocenit.

Ovšem zpátky k faktům. Čtvrté místo, nepodařilo se obhájit poslední bronz. A na to, že český herní progres byl patrný a Švýcary tým přehrával, si za chvíli nevzpomene vůbec nikdo...

Takže i po šampionátu platí: český tým v posledním dvouletém cyklu neporazil nikoho z TOP světové trojky. Švédy, Finy ani Švýcary. Což je před šampionátem, který se za dva roky uskuteční v Česku, varovná zpráva.

Střídající gólman Kafka o ztraceném bronzu: Dost depresivní zápas
Video se připravuje ...

Už před mistrovstvím v Rize se mluvilo o tom, že pozice kouče Radima Cepka není nejpevnější. Sám přiznal, že se cítí pod tlakem. Po nedělním prohraném utkání o bronz mluvil o tom, že chce pokračovat. Jenže jisté to není.

I sám florbalový šéf Filip Šuman v průběhu víkendu naznačil, že před tím, než vynese verdikt, si chce od kouče vyslechnout důkladnou analýzu posledního dvouletého cyklu. Případná medaile mohla dosavadní neúspěchy smáznout. Nebo aspoň zahladit.

Což se nestalo. Je tedy oprávněné se ptát: Nenastal čas, aby se reprezentační tým před domácím šampionátem, což by měl být pro florbal absolutní vrchol, nepokusil oživit někdo jiný?

Mezi veřejností je florbal často vnímám jako „hobby“ sport. Aby federace dokázala, že to není pravda a i na té TOP úrovni má cenu ho sledovat, musí vyslat signál, že i ze sportovního hlediska udělá maximum, aby tým měl šanci uspět. I ostatní věhlasnější sporty neúspěch vždycky řeší. Teď si to musí vyřešit florbal.

Proto musí zvážit, jestli Cepka, jinak hráčskou legendu a možná nejlepšího českého florbalistu historie, na střídačce ponechat. Ne všechno klape, jak má. Což se dá vycítit z nejrůznějších náznaků kolem reprezentace.

Je třeba vyslat sportovní veřejnosti jasný signál: Do domácího šampionátu si nemůžeme dovolit jít s tím, že dva roky nikoho silného neporazíme! To by pro propagaci mistrovství byla katastrofa.

Proto je oprávněné se ptát, jestli nesáhnout k trenérské změně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud