Zdeněk Janda
13. května 2017 • 09:41

Medailový potenciál zatím dřímal. Teď už to na MS rozbalte!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybavujete si to hokejové potěšení, které loni v tuhle dobu rozséval národní tým z Moskvy? Jak hráči při šampionátu bavili parádním hokejem? Jak hned na úvod rozmetali Rusy, kteří místo rudé mašiny připomínali krčící se zajíčky v rohu? A jak Norům nasekali sedm gólů?



Jo, to byly časy, dalo by se říct… Pět zápasů, pět výher, skóre 21:6. Letos to zatím po pěti partiích taková hokejová balada není. Zvlášť čtvrteční utrápený mač s Nory (1:0 v nastavení) nemohl nadchnout, snad jenom slavící norskou střídačku už po šedesáti minutách…

Takže platí, že Češi pod vedením kouče Josefa Jandače nerozjeli, herně myšleno, dechberoucí show. Aspoň v očích lidí hltajících hokej u televize. A mačkajících palce. Doufajících, že po pěti letech přijde medailové křepčení. Pokud možno hned na náměstích…

Je ale nutné si uvědomit rozdílné očekávání. I rozpoložení. A i to, jak všechno dopadlo. Loni se dohromady nedal tak silný tým. Bylo moře obav. Hráči se museli brodit lavinou nedůvěry. O to víc z nich sálalo nadšení. Obětování. I strach z propadáku. Tým plný nováčků si hned od začátku, hokejovou terminologií řečeno, mohl vyrvat nohy ze zadku.

Letos je situace o něco jiná. Mužstvo je nabitější. Kádr světovější. Celkově jde o jiný kalibr. I proto možná v některých zápasech scházelo větší zapálení. Větší obětování. Třeba jako proti Norům. Je třeba ocenit, že tým vyhrává, z pěti zápasů padl jenom jednou (s téměř nepřemožitelnou Kanadou 1:4), což je hodně pozitivní. Stejně jako obrat s Finy. Ale byly pasáže, kdy si tým, aniž by to dělal schválně, myslel, že to přijde samo. Podvědomí totiž pracuje.

V NHL hráči nastupují proti Ovečkinovi , McDavidovi. A teď, při vší úctě, jsou to Norové nebo Slovinci. Nikdo to neřekne naplno, ale věřím, že v hlavě to hráči mají. A nelze se jim až tolik divit. Dobře totiž vědí ještě jednu věc. Zásadní. Turnaj se nevyhrává na začátku. Samozřejmě že je důležité se dostat do pohody. Prostřílet se k sebevědomí.

Ale vzpomeňte, jak to dopadlo loni. Po báječném vstupu se najednou křivka výkonů přibrzdila. A potom začala klesat. Herní projev by měl gradovat. Pokud chce jakýkoliv tým pomýšlet na úspěch (rozuměj medaili), musí herní projev kulminovat v době, kdy jde do tuhého. Což loni nebylo.

Místo aby si Češi prokopli dveře k blaženosti a udrželi báječně rozjeté tempo, přišel útlum. Výkony měly klesající tendenci. Až ve čtvrtfinále s Amerikou klesly nadobro…

Tomáš Zohorna dotírá na brankáře Slovinska
Tomáš Zohorna dotírá na brankáře Slovinska

Letos by to mohlo být naopak. Zatím to šlape. Tedy jakž takž šlape. Rezervy jsou, chyby taky. Ani kouč Josef Jandač nepodléhá uspokojení. Bez velkých oslavných slov mluví rovněž hráči, kteří se už v minulosti se zlatem polaskali.

Jsou při zemi. Vědí, že zápasy, třeba jako proti Norům, přicházejí i při nakonec veleúspěšných šampionátech. Ovšem výkony musí kulminovat. Věřme, že včerejšek se Slovinci je přesně ten moment, kdy v sobě Češi probudí veškerý potenciál.

Ten je medailový. Zatím ale dřímal. Věřme, že doteď šetřil energii. A teď to rozbalí. Mužstvo na to má. Už není na co čekat.

Česko - Slovinsko 5:1. Pomohlo, že jsme rychle dali první branku, míní redaktor iSport.cz
Video se připravuje ...

MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 5. • 16:15
Česko
Česko
5:1
ONLINE
12. května
16:15
Slovinsko
Slovinsko
Góly

Domácí: 02:12. Řepík, 08:20. Horák, 11:46. Horák, 22:09. Kempný, 47:15. Červenka

Hosté: 44:02. Verlič

Sestavy

Domácí: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Kundrátek – Pastrňák, Plekanec (A), Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Radil – Birner, P. Vrána, Řepík – Hyka, Horák, R. Hanzl – T. Zohorna.

Hosté: Krošelj (Pintarič) – Pretnar, Kovačevič (A), Gregorc, Robar, Vidmar, Kranjc, Podlipnik, Repe – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas (A), Muršak (C), Verlič – Rodman, Ograjenšek, Goličič – Mušič, Pem, Kuralt.

Rozhodčí

Gofman (RUS), Salonen (FIN) – Oliver (USA), Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

2 805 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud