Romana Barboříková
8. srpna 2018 • 11:23

Atletika je vášeň, říká tyčkařka Švábíková. Snowboard už je minulost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BERLÍNA | Povedlo se jí vybojovat první finálovou účast na šampionátu dospělých. Osmnáctiletá atletka Amálie Švábíková si na mistrovství Evropy v Berlíně nepřála víc. „Jsem fakt šťastná, že se to povedlo,“ radovala se po kvalifikaci s tím, že ji samotnou překvapilo, že na postup stačilo 445 centimetrů. Teď už se bývalá snowboardkrosařka a aktuální juniorská mistryně světa ve skoku o tyči těší na čtvrteční finále.



Doufala, že nenapodobí loňskou účast na MS v Londýně a hlavně výkon, se kterým nebylo spokojená. I když tehdy jela na šampionát více méně na zkušenou. I v Berlíně se zpočátku trápila. „Měla jsem trochu problémy s hlavou a s technikou ještě z republikového šampionátu, kde jsem se trápila. Ale nějak jsem to pohlídala a snažila jsem se skákat, jak nejlíp umím a to se povedlo,“ pochvalovala si Švábíková.

Sama uznala, že jde o šampionát, kde nejsou nejlepší světové závodnice, zejména ty z Ameriky. „I tak jsem ráda, že jsem se v tomto věku dostala do finále na mistrovství Evropy,“ prohlásila medailistka z několika mládežnických akcí.

Teď se ale chystá užít si finále i na dospěláckém ME. „Už mi o nic nejde. Mám splněno a jsem šťastná a spokojená,“ řekla osmnáctiletá slečna. A netajila se tím, že o medaili vůbec nepřemýšlí. „Nejdu do finále s tím, že se půjdu poprat o medaili. Holky jsou o dost zkušenější a skáčou o dost výš. Půjdu si to tam hlavně užít, předvést nějaký hezký výkon sama pro sebe a to mi bude bohatě stačit.“

Desetibojaři na ME nad překážkami - uprostřed český závodník Marek Lukáš
Desetibojaři na ME nad překážkami - uprostřed český závodník Marek Lukáš

Nedostatek zkušeností ale není to, co by svěřenkyni trenéra Pavla Berana nějak limitovalo. I v kvalifikaci v Berlíně potvrdila, že nemá potíž zdolat laťku až na poslední možný pokus. „Na třetí pokusy se snažím myslet úplně jinak. I trenér mi říká, že mám dobrou hlavu na třetí pokusy, za což jsem fakt ráda. Občas mi to nepřijde, ale snažím se fakt koncentrovat a říct si, že už jsem to několikrát v sezoně skočila a že na to mám,“ vysvětlila Švábíková.

To se může hodit obzvlášť ve finále ME. Na juniorském mistrovství světa si letos vylepšila osobní rekord (451 cm) a tak doufá, že by se něco podobného mohlo povést i v Německu. „Když se to povede, bude to úžasné a budu za to fakt ráda. Ale nedokážu říct, jak budu skákat.“

Přiznala totiž, že teď už pokrok asi nepůjde tak snadno jako dřív. Její vysvětlení tohoto faktu ale pobavilo všechny přítomné. „Nikdy nevíte, jak to bude pokračovat dál. Můžu se zastavit a půjde mi to jenom hůř. Čím dál tím víc stárnu,“ zahlásila dívka narozená v listopadu 1999.

Rodačka z Kadaně si ale nyní užívá snovou sezonu. Získat titul juniorské mistryně světa a ještě se mezi dospělými propracovat do finále ME se opravdu nestává vždy. „Sezona 2018 mi určitě zůstane v srdci a paměti. Povedlo se mi všechno, co se dalo, a doufám, že to tak bude pokračovat i dál,“ věří.

Někdejší snowboardkrosařka se věnuje už jen skoku o tyči. Atletiku si zamilovala. „Se snowboardem jsem vyrůstala odmalička, ale atletika je pro mě vášeň jako pro ostatní a jsem ráda, že jsem si ji vybrala.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud