Martin Hašek
13. srpna 2013 • 11:48

Po boji o medaili chodkyni Drahotové pomáhali záchranáři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Česká jízda na mistrovství světa v atletice pokračuje. Teprve osmnáctiletá chodkyně Anežka Drahotová dvě třetiny závodu na 20 kilometrů vedla, nakonec skončila sedmá a časem 1:29:05 sekundy vyronala národní rekord Barbory Dibelkové z MS 2005 v Helsinkách. Vysílenou za cílem jí chytali zdravotníci, Drahotová se ale rychle vzpamatovala.



Před měsícem vyhrála desítku na juniorském mistrovství Evropy, tentokrát Anežka Drahotová ukázala svůj talent na vrcholné úrovni v dvojnásobně dlouhém závodě. Od začátku udávala tempo a s Italkou Elisou Rigaudovou vyprokovala únik z hlavní skupiny. Obě pak dlouho šly na čele.

„Bylo to trochu stresující, trenér mi dával pokyny, že nemám být zaskočená, když nás skupina pohltí, ale doufala jsem v to, že se zkusím chytnout někoho kolem mě,“ říkala Drahotová.

Kolem dvojice se v kritické chvíli přehnaly RusKy Lašmanovová, Kirdjapkinová, Drahotová se pak držela ve skupině bojující o třetí místo,  ale nakonec tempu nestačila a skončila sedmá.

Vyčerpaná Drahotová na konci závodu.Foto Aleš Gräf

„Kolem třináctého kilometru jsem se cítila opravdu výborně. Říkala jsem si, že to snad ani není možné, že mi je, jako kdybych teď začala závod. Bylo by to hodně snové,“ líčila Drahotová. „Ale byla to moje třetí dvacka. Byť mám vytrvalost, tak únava se na šestnáctém, sedmnáctém kilometru projeví. Ale jsem spokojená.“

Drahotová paradoxně přesně na sekundu vyrovnala národní rekord Barbory Dibelkové, jejíž páté místo z helsinského šampionátu 2005 zůstává nejlepším výsledkem české chodkyně na mistrovství světa. Dibelková je manželkou Drahotové trenéra Ivo Pitáka.

„S trenérem jsme se smáli, že uvidíme, kdo bude lepší. Hecovali jsme se ale jen tak,“ usmívá se Drahotová. „Opravdu jsem nevěděla, že jdu na takový čas. Už jsem toho měla plný zuby…“

Drahotová došla do cíle naprosto vysílená, chvíli ležela na dráze a potom jí do útrob stadionu pomohli zdravotníci. Za pár minut v mixzóně byla ale zase fit.

„Je moje výhoda, že se dokážu dostat přes hranici svých možností. Na tu bolest se netěším, ale těším se na ten dobrý pocit, který se dostaví tak za dvě hodiny. I když teď to bude až za pár dní, protože z toho budu dva dny hodně unavená…“ říká Drahotová. „Rodičům už tolik nevadí tolik koukat, jak se trápím. Jsou spíš pro atletiku než pro kolo, které je nebezpečnější.“

Anežka Drahotová spolu se svým dvojčetem Eliškou zkouší rozmanité vytrvalostní disciplíny. Běhá půlku, patnáctistovku i steeple, v kterém také startovala na nedávném juniorském mistrovství Evropy. A jezdí také cyklistické závody.

„Za další dva roky do příštího mistrovství světa se může stát cokoli. Ale když to takhle vidím, zkusím ještě tu chůzi,“ říká Drahotová. „Když to půjde v běhu a začne mě to bavit, tak proč ne. Ale teď jsem trošku zklamaná z juniorského mistrovství Evropy ze steeplu, takže mám víc chuť do chůze.“

Dívka s takovými vytrvalostními parametry by mohla být posilou i pro sílící rychlobruslařský tým. Tímhle směrem ale Drahotová neuvažuje.

„V zimě jezdíme na lyžích, rychlobruslení už by bylo hodně,“ říká Drahotová.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud