13. srpna 2014 • 12:16

Ukrajinka zlomila holení překážku. Měla jsem husí kůži, říká Rosolová

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CURYCHU | V dešti a na mokré dráze zvládli překážkářka Denisa Rosolová a výškař Jaroslav Bába vstup do evropského šampionátu v Curychu. Rosolová vyhrála rozběh v čase 56,13 sekundy a ušetřila síly. Bábovi stačily tři úspěšné pokusy nejvýš na 223 centimetrech. Dva jejich soupeři si ale ve zrádných podmínkách nabili a vypadli. Skončili ruský výškař Dmitrik a ukrajinská běžkyně Ryžiková.



Denisa Rosolová v Curychu odběhla stylem, jakým vloni vítězila Zuzana Hejnová. Napálila ostré tempo a v cílové rovince si na velké tabuli v rohu stadionu kontrolovala soupeřky.

„Koukala jsem se, kde jsou ostatní soupeřky, a kdy musím začít povolovat, protože jsem chtěla jít z prvního místa kvůli nasazení do drah, to jsem si chtěla pohlídat,“ vysvětlovala Rosolová. „Hlavně jsem si říkala, neudělat chybu, jako Jaroščuková, která se teď jmenuje Ryžiková. Přelomila holení překážku, naskočila mi husí kůže, když jsem to viděla.“

Ukrajinka Hanna Ryžiková, čtvrtá nejrychlejší v letošních evropských tabulkách v předchozím rozběhu na poslední překážce špatně odhadla odraz, ve vzduchu holení přelomila břevno a drsně se rozmázla na dráze. Přesto ještě doběhla do cíle, čas jí ale na postup nestačil.

„Ona to chodí šíleně, jako jedna z mála holek na málo kroků,“ všimla si Rosolová. „Asi pak moc chtěla a nešlo to, odrazit se tak daleko před překážkou byla chyba. Měla zadrobit. Takhle to dopadlo šíleně. Hrozný pád….“

Přestože Rosolová finiš vyklusala, aby ušetřila síly, předvedla čtvrtý nejlepší čas v rozbězích a utvrdila se v roli medailové favoritky. Ve svém běhu suverénně porazila i obhájkyni evropského zlata Irinu Davidovou z Ruska. Na minulém šampionátu v Helsinkách získala Rosolová stříbro.

„Když jsme šli do bloků, říkala jsem si, že kdyby se opakovaly Helsinky, nezlobila bych se. Ne že bych nechtěla větší medaili, ale každá je dobrá,“ říká Rosolová, kterou ve čtvrtek čeká semifinále.

Bez potíží prošel z kvalifikace také výškař Jaroslav Bába, který předvedl tři dobré pokusy a vyhnul se veškerým potížím. Na rozdíl od Rusa Alexeje Dmitrika. Ten už na výšce 215 centimetrů dvakrát neuspěl, při třetím pokusu pak nepříjemně podklouzl. Při odrazu se mu zvrtnul kotník. Vyvázl sice bez zranění, ale soutěž pro něj skončila.

„Dmitrik je takový specifický skokan. Běhá k tomu hodně rychle, odraz je hodně rychlý, že skoro není na zemi,“ popisuje Bába. „Já se víc opírám o zem, takže mě tam hřebíky drží. On, jak tam lehce ťukne, tak mu to uklouzl. Je úplně jiný typ skokana. Já se tady tohoto nebojím, mám docela dobré hřebíky.“

Bába potvrdil, že se v druhé části sezony dostává do dobré formy a ve finále chce zaútočit.

„Vím, že medaile je pro mě asi hodně vzdálená, to by musel zkonit někdo z kluků, kteří mají přes 240, Uchov, Bondarenko a Procenko. Pro mě by tak byl největší úspěch, když neberu medaili, tak asi to čtvrté místo,“ řekl Bába. „Myslím ale, že výkony budou trochu níž. Minimálně 235 ale na medaili bude třeba.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud