17. října 2017 • 14:00

Svaz anuloval výkony Svobody a Hejnové. V Kutné Hoře jim neměřili přesně

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický svaz kvůli pochybnému měření anuloval výkony ze smíšeného překážkářského závodu na 100 a 110 metrů při HESU mítinku Zuzany Hejnové v Kutné Hoře. Vítěznému Petru Svobodovi tam byl naměřen čas 13,10. Svazové předsednictvo na základě doporučení komise rozhodčích z téhož závodu anulovalo také výsledky na netradiční trati 200 metrů překážek, kde Hejnová výkonem 25,81 o dvě setiny zaostala za nejlepším světovým výkonem historie.



Podle časomíry byl Svoboda 13. září o sedmnáct setin rychlejší než při vlastním českém rekordu. Jako rekord jeho výkon nemohl být uznán bez ohledu na následnou anulaci, protože se jednalo o exhibiční závod. Analýza videozáznamu ale u tohoto závodu i běhu na 200 metrů překážek ukázala, že naměřené časy nebyly přesné.

"Do videozáznamu jsem doplnil časovou osu. Videozáznam byl natáčen 30 snímky za vteřinu. Z tohoto důvodu je časová osa odstupňována po 0,03 sekundy. Maximální možná nepřesnost vycházející z tohoto faktu je tedy +-0,06 sekundy. I s maximální možnou nepřesností je výkon Petra Svobody pochybný a i výkon Zuzany Hejnové neodpovídá oficiálně naměřenému času," uvedl v tiskové zprávě svazu metodik Českého atletického svazu Jan Feher.

Vedle jeho analýzy se komise rozhodčích opírala také o vyjádření odborníka na měření závodů Petra Blažeje a informaci od hlavního rozhodčího závodu Zdeňka Simona, podle kterého nebyla patřičně otestována startovní pistole.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud