Martin Hašek
12. května 2020 • 14:30

Konečně zdravá. Malíkové se rozplynul sen o Africe, už zase cílí na Tokio

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roste v novou hvězdu české atletiky, Barbora Malíková musí ale hned na úvod kariéry bojovat s problémy. Rychlou čtvrtkařku s dredy na hlavě a velkým plánem nechat za sebou pořádnou stopu v atletické historii minulou sezonu zbrzdily zdravotní potíže. Letos pak musela oželet velký návrat do afrického Nairobi, kde před třemi lety ohromila svět.



Vyrazila tehdy do světa jako neznámá dívka z opavské základní školy Boženy Němcové. A za pár dní ji po návratu vítaly kamery a fotoaparáty. Barboře Malíkové bylo v létě 2017 teprve patnáct let, když senzačně, a navíc suverénně, vyhrála na čtvrtce dorostenecké mistrovství světa v keňském Nairobi.

Letos v létě o Nairobi snila zase, jenže juniorské mistrovství světa bylo jako tisíce jiných sportovních akcí odloženo.

„Strašně jsem se tam těšila. Bohužel to nejspíš nevyjde,“ lituje Malíková. „Zatím je mistrovství světa posunuté. Pokud se konat bude, tak další rok, takže to bude šampionát pro další ročníky.“

Další překážka na cestě výjimečné dívky.

„Takový talent se rodí jednou za život,“ řekla o ní po jejím zlatém běhu v Nairobi její trenérka Jana Gellnerová.

Tehdy v patnácti byla Malíková rychlejší než dlouholeté reprezentační opory Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová v tom samém věku. Na podzim 2018 si doletěla do Buenos Aires pro zlato z mládežnické olympiády. Navzdory bolestem v zádech.

O loňskou halovou sezonu už přišla úplně kvůli natržené šlaše na noze. Přesto se zvládla připravit na juniorské ME v Boras tak, že znovu zvonil bronz. Proto si dala pauzu i letošní zimu.

„Halu jsem vynechala záměrně. Z roku 2019 jsem neměla naběháno,“ vysvětluje Malíková. „Nevěděla jsem, kdy bude sezona začínat. Pořád jsme naběhávali objem, nebyla v tom žádná rychlost.“

Barbora Malíková je velkou nadějí české atletiky
Barbora Malíková je velkou nadějí české atletiky

Ve zmatcích v čase koronaviru čeští atleti dlouho nevěděli, jestli je vůbec nějaká letní sezona čeká. Ale teď už je jasno. Prvního června se po celém Česku rozjede velký projekt s názvem Spolu na startu. Po celé zemi se uskuteční stovka mítinků. A Malíková chce být na jednom z nich.

„Mám za sebou první dva tréninky v tretrách. Ve stoprocentní rychlosti bych mohla být za měsíc, za měsíc a půl, ale na první závody to stačí,“ usmívá se. „Doufám, že prvního června budu na závodech. S trenérkou se domlouváme, kde poběžím.“

Po třech letech, kdy Malíková vždy kosila medaile na vrcholných mládežnických šampionátech, má teď šanci udělat bez stresu důležitý krok mezi dospělé. Její osobní rekord na čtvrtce 52,37 sekundy je na její věk skvělý. Do ostrého limitu na olympiádu ale schází ještě víc než sekunda. Šanci ho splnit bude mít až za rok, Světová atletika plnění kritérií do konce listopadu zmrazila.

„Hlavní cíl je si udělat nějaký osobák a posunout se blíž k limitu na olympiádu. O něj se chci pokusit příští rok,“ plánuje Malíková.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Úterní vydání deníku Sport Úterní vydání deníku SportFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud