31. března 2022 • 14:53

Český vytrvalec o chladném půlmaratonu: Jednou jsem závodil i v mínus 15 stupních

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český vytrvalec Jiří Homoláč strávil posledních pět týdnů tvrdou přípravou v Keni. Důvod je jasný. Čeká ho totiž vrchol letošní sezony: Sportisimo 1/2Maraton Praha. „Je to letos můj hlavní cíl. Doufám, že podám co nejlepší výkon,“ věří dvaatřicetiletý závodník. Na chladné počasí, které má v sobotu panovat, je připraven. „Má být kolem nuly, což se dá zvládnout. Před pár lety jsem běžel i v mínus patnácti stupních, takže bych měl být zvyklý,“ usmíval se.



Poslední dvě sezony to nebylo ono. A nejen kvůli pandemii covid-19, kvůli níž se zrušilo spoustu závodů. Rodáka z Brna také trápila zranění. „Nějaké závody jsem sice vyhrál, zaběhl jsem si i osobní rekord na desetikilometrové trati na dráze, ale nebylo to úplně ono. Teď však věřím, že jsem v daleko lepší formě, nebo alespoň v té formě, co jsem měl v roce 2019. Snad na to navážu a bude to zase všechno dobré,“ přeje si.

Kondici ladil na soustředění v Keni, kde už to velmi dobře zná. Kvůli vhodnému klimatu, v němž vyrostly desítky slavných vytrvalců, trénoval v africké zemi už podesáté. Po návratu do Čech to pro něj ale byl docela teplotní šok. „Trochu ano. Bylo tam 25 stupňů. Ale po ránu třeba také kolem deseti, dvanácti stupňů, tedy teploty, ve kterých se tam běžně trénuje. Ovšem deset stupňů a nula je už pro závod docela velký rozdíl,“ potvrdil Homoláč.

„Já jsem však na zimu zvyklý a mám tak oproti některým soupeřům možná trochu výhodu. Do Keni jsem odlétal až koncem února a v zimě už jsem závodil několikrát. Jen je potřeba se na to dobře obléknout. Ani ne moc, ani ne málo. Hřejivou emulzí se mazat nebudu, to by mi bylo moc teplo. Vezmu si krátké kraťasy, krátké elasťáky, možná pod dres tričko, rukávky, čepici nebo čelenku. Když mi bude moc teplo, tak něco z toho zahodím. Druhý, třetí kilometr, už se člověk zapracuje do tempa, pak už je teplo,“ nastínil.

Jaké je podle něj ideální závodní počasí? „Tak pět až dvanáct stupňů, ale hlavně bezvětří. Zítra má bohužel foukat. Zatím ani nevím, ze kterého směru. Nebude to asi úplně příjemné. Nejhorší v té zimě je, když prší. Sníh je ještě dobrý, déšť a vítr jsou horší. Ale v tom závodě je adrenalin, takže si to člověk nepřipouští. Myslím, že to zvládnou všichni. I Keňané. Také oni už to zažili. Někteří v zimě běžně závodí v Evropě,“ prohlásil Homoláč, jehož osobní rekord je 1:03:23. A zaběhl si ho v roce 2017 právě na Sportisimo 1/2Maratonu Praha. Překoná ho letos?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud