Marie Sehnálková
8. července 2022 • 11:10

Češka Mäki živí další sen o finále. Před atletickým MS našla tašku „na hadry“

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletické mistrovství světa v Eugene klepe na dveře. Do Ameriky odletěla již první část českých reprezentantů. Mezi nimi i mílařka Kristiina Mäki. Hrdinka loňských Her, které se zhruba půl roku po porodu podařilo projít až do olympijského finále. Budeme letos svědky dalšího památného výkonu?



Světový šampionát vypukne přesně za týden 15. července. Představí se na něm 24 českých atletů, ještě před tím ovšem absolvují aklimatizační kemp poblíž Salemu, hlavního města Oregonu. Na místě je už také česká mílařka Kristiina Mäki se svým partnerem Filipem Sasínkem, taktéž běžcem na 1500 metrů. „Když vyrážíme na stejné závody, můžeme se alespoň navzájem podporovat,“ pochvalovala si Mäki.

Na společnou účast mysleli už loni na olympijských hrách v Tokiu, ovšem plán nakonec nevyšel. Sasínek z nominace na poslední chvíli vypadl. Podporu tak partnerce posílal společně i s jejich tehdy půlročním synem alespoň na dálku. „Tentokrát bude Kaapo na hlídání. Na střídačku bude u našich a Filipových rodičů,“ prozradila Mäki, kdo se o malého potomka stará.

A s jakými ambicemi do Ameriky dorazila? „Chci být v semifinále, a pokud se to povede, je možné pak mít další cíle. Na ně samozřejmě taky myslím.“

Kristiina Mäki překvapila na olympijských hrách postupem do finále, nyní se o něj pokusí i na MS
Kristiina Mäki překvapila na olympijských hrách postupem do finále, nyní se o něj pokusí i na MS

Letošního halového mistrovství světa v Bělehradě se musela vzdát kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Ještě před pár lety by se jí prý kvůli tomu zhroutil svět, teď ale situaci brala s nadhledem a sledovala výkony kolegyň alespoň na dálku. „U mě se toho v hodně změnilo v mentální přípravě. Teď mám syna a už to není jenom o mně. Sport je dost individuální věc, ale už to pro mě není středobod vesmíru.“

Kromě přístupu v hlavě změnila oproti předchozímu roku částečné také trénink. „Běháme teď všechno o něco rychleji. Snažím se také více regenerovat a dělat kompenzační cvičení. I to hraje při výkonu roli.“

Na zahraničních akcích se jí dařilo. Před mistrovstvím absolvovala celkem pět mítinků, v červnu v Marseille doběhla bronzová a zapsala si třetí nejlepší čas kariéry 4:04,45 minuty. Cestování jí letos ovšem přidělávalo vrásky na čele.

Důvodem byly problémy se zavazadly, které jí letecká společnost opakovaně nedodala. Na závodech se tak česká hvězda ocitla bez toho nejdůležitějšího. „Trable s kufrem byly letos vydatné. Teď jsme naštěstí letěli s velkou časovou rezervou, takže jsem spoléhala, že kdyby něco, zavazadlo snad přijde,“ usmívala se Kriistina Mäki.

Fanouškům na sociálních sítích pak ale ukázala fotografie, v jakém stavu jej převzala. Přes rozepnutý zip šlo dobře vidět, co si nabalila. „Taška přišla, těžko říct, která z nás je víc na hadry. Prostě chtěli vědět, jestli mám fakt ty mezizubní kartáčky s sebou,“ vtipkovala atletka.

Atletika Life s Kristiinou Mäki: Vyrvat nohy z pr…? Co se stane, jsem nečekala
Video se připravuje ...

Nominace na mistrovství světa

Muži: Marek Bárta (disk), Michal Desenský (4x400 m), Vít Hlaváč (chůze 35 km), Jan Jirka (200 m), Radek Juška (dálka), Ondřej Kopecký (desetiboj), Matěj Krsek (4x400 m), Pavel Maslák (4x400 m), Vít Müller (400 m př., 4x400 m), Filip Sasínek (1500 m), Petr Svoboda (110 m př.), Jiří Sýkora (desetiboj), Patrik Šorm (400 m, 4x400 m), Jakub Vadlejch (oštěp), Vítězslav Veselý (oštěp).

Ženy: Tereza Ďurdiaková (chůze 35 km), Tereza Hrochová (maraton), Helena Jiranová (100 m př.), Eliška Martínková (chůze 20 km), Kristiina Mäki (1500 m), Diana Mezuliáníková (1500 m), Nikola Ogrodníková (oštěp), Amálie Švábíková (tyč), Lada Vondrová (400 m).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud