30. června 2022 • 16:55

Nominace na MS v atletice: medailisté z Tokia či Mäki. Koulař Staněk chybí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa pojede 24 českých atletů včetně olympijských medailistů v hodu oštěpem Jakuba Vadlejcha a Vítězslava Veselého. Nominaci schválilo předsednictvo Českého atletického svazu. Ve výběru pro šampionát v Eugene chybí český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk, který ještě po zranění kotníku není v optimální formě.



Třetí muž olympijských her v Tokiu a novopečený republikový šampion Veselý je v 39 letech nejzkušenějším členem výpravy. Na mistrovství světa se chystá už posedmé. V Moskvě 2013 se radoval z titulu, naopak před třemi lety v Dauhá kvůli zraněnému prostředníčku do soutěže vůbec nenastoupil. Stříbrný olympijský medailista Vadlejch může navázat na světové stříbro z roku 2017. Na posledním šampionátu v Kataru byl pátý, což byl společně se stejným umístěním překážkářky Zuzany Hejnové nejlepší výsledek české výpravy.

Na třetí mistrovství světa se chystá oštěpařka Nikola Ogrodníková, která byla v Dauhá jedenáctá. Úřadující vicemistryně Evropy se v poslední době trápí, na Diamantové lize v Paříži ani na mistrovství ČR v Hodoníně nepřehodila 60 metrů. Na obou akcích ji porazila světová rekordmanka Barbora Špotáková , která ale plánovaně MS vynechává a soustředí se na evropský šampionát v Mnichově.

Po sedmi letech se vrací na mistrovství světa překážkář Petr Svoboda. Sedmatřicetiletý český rekordman se po skvělém výkonu na domácím šampionátu nechal slyšet, že by chtěl do světového finále. Na MS pod otevřeným nebem si nejlépe vedl v roce 2009 v Berlíně, kde doběhl šestý.

Hned trojnásobné zastoupení bude mít Česko v závodech na 1500 metrů. Vedle olympioniček Kristiiny Mäki a Diany Mezuliáníkové nebude chybět ani Filip Sasínek. Individuální závody na 400 metrů poběží semifinalistka posledního MS Lada Vondrová a Patrik Šorm, pro něhož to bude v závodě jednotlivců premiéra na světovém šampionátu pod otevřeným nebem.

Na třetí světové finále může útočit dálkař Radek Juška . O první postup mezi elitu se bude snažit tyčkařka Amálie Švábíková. Debut na dospělém MS čeká desetibojaře Ondřeje Kopeckého a Jiřího Sýkoru.

Na silnici se představí maratonkyně Tereza Hrochová, chodkyně Tereza Ďurdiaková, Eliška Martínková a chodec Vít Hlaváč.

Mistrovství světa v Eugene se uskuteční od 15. do 24. července.

Nominace Česka na MS v atletice

Muži

Marek Bárta (disk), Michal Desenský (4x400 m), Vít Hlaváč (chůze 35 km), Jan Jirka (200 m), Radek Juška (dálka), Ondřej Kopecký (desetiboj), Matěj Krsek (4x400 m), Pavel Maslák (4x400 m), Vít Müller (400 m př., 4x400 m), Filip Sasínek (1500 m), Petr Svoboda (110 m př.), Jiří Sýkora (desetiboj), Patrik Šorm (400 m, 4x400 m), Jakub Vadlejch, Vítězslav Veselý (oba oštěp).

Ženy

Tereza Ďurdiaková (chůze 35 km), Tereza Hrochová (maraton), Helena Jiranová (100 m př.), Eliška Martínková (chůze 20 km), Kristiina Mäki, Diana Mezuliáníková (obě 1500 m), Nikola Ogrodníková (oštěp), Amálie Švábíková (tyč), Lada Vondrová (400 m).

Atletika Life s Kristiinou Mäki: Vyrvat nohy z pr…? Co se stane, jsem nečekala
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud