2. září 2022 • 22:20

Špotáková byla v Bruselu osmá a přišla o rekord. Duplantis po roce prohrál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková obsadila na mítinku Diamantové ligy v Bruselu osmé místo výkonem 58,01 metru. Bronzová medailistka z nedávného mistrovství Evropy v Mnichově měla měřený pouze pokus z první série, na rozdíl od soutěže v bavorské metropoli nepřekonala šedesátimetrovou hranici a porazila jedinou soupeřku. Nakonec v závodě přišla i o rekord bruselského mítinku.



Soutěž totiž ozdobila v poslední sérii vicemistryně světa Kara Wingerová, jež poslala šestisetgramové náčiní do vzdálenosti 68,11 a stanovila nové maximum této sezony. Šestatřicetiletá Američanka vytvořila také národní rekord, Špotákové rekord mítinku z roku 2014 vylepšila o 12 centimetrů.

„Já jsem si naposledy udělala osobák před dvanácti lety v roce 2010 a od té doby jsem podstoupila dvě operace. Letos se cítím fakt dobře, ale tomuhle prostě nemůžu pořád uvěřit,“ radovala se Wingerová.

Wingerová zvítězila s téměř pětimetrovým náskokem před Japonkou Harukou Kitagučiovou (63,45). Třetí skončila vicemistryně Evropy Adriana Vilagošová ze Srbska (63,00). Neuspěla ani evropská šampionka Elina Tzéngková z Řecka, jež skončila šestá s výkonem dva centimetry pod 60 metrů, se čtvrtým místem se musela spokojit mistryně světa Kelsey-Lee Barberová z Austrálie.

Nečekaně nevyhrál ani tyčkařský světový šampion a dominátor disciplíny Armand Duplantis. Po více než roce musel švédský světový rekordman přetrpět porážku, kterou mu uštědřil Filipínec John Obiena. Bronzový medailista z MS jako jediný překonal 591 cm. Tato výška byla tentokrát třikrát nad síly Duplantise, který na druhém místě zapsal jen 581, tedy o 40 cm méně, než je hodnota jeho světového rekordu ze šampionátu v Eugene. Duplantis naposledy nezvítězil vloni v srpnu v Lausanne, jeho série se zastavila na dvaceti výhrách.

„Jsem jen člověk a dělám chyby. Rozhodně jsem neskákal tak, jak bych si přál, dneska jsem prostě nenašel na rozběžišti rytmus,“ řekl Duplantis.

Ani na ženské stovce nezvítězila úřadující mistryně světa. V jamajském duelu podlehla Shelly-Ann Fraserová-Pryceová o setinu Sherice Jacksonové. Šampionka z dvoustovky zvítězila za 10,73.

O rekordy mítinku se postaraly vítězka překážkářské stovky Jasmine Cammachová-Quinnová z Portorika (12,27) a už ve čtvrtek v předprogramu americký koulař Joe Kovacs (22,61). Bruselské maximum předvedla také ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová, jež přeskočila 205 a o dva centimetry vylepšila vlastní nejlepší světový výkon sezony. Třikrát se pak také rozběhla proti laťce na hodnotě světového rekordu 210, ale přes nadějné pokusy neuspěla.

Výkonem roku se blýskl i vicemistr světa Jakob Krop z Keni, jenž se časem 12:45,71 na trati 5000 metrů zařadil na šesté místo historie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud