5. září 2022 • 14:00

Skandál na ME. Ztratilo se 22 vteřin, tureckou oporu napadl soupeř i policie

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když už se zdálo, že nedělní program EuroBasketu nemůže přinést překvapivější výsledky, proběhl v Tbilisi zápas domácí Gruzie s Tureckem. Derby dvou sousedních států a temperamentních národů skončilo překvapivým triumfem Gruzinců po dvojím prodloužení 88:83. Během zápasu byli vyloučeni po vzájemné potyčce Furkan Korkmaz a domácí Duda Sanadze. Ten hráče z Philadelphie 76ers nejdřív fauloval a když Turek kráčel na čáru trestných hodů, prohodil k němu štiplavou poznámku. Ti dva se o sebe opřeli čely, vzápětí se do sebe málem pustili. Korkmaz gesty naznačoval, ať se potkají v útrobách stadionu. Basketbalová federace FIBA Europe oznámila, že už zahájila vyšetřování incidentů, 



A to se podle turecké verze také stalo, leč spolu se Sanadzem na něj naběhli na chodbě před šatnou další gruzínští basketbalisté, kteří nebyli v zápise, včetně zraněné největší hvězdy domácích Tornikeho Shengelii.

„Napadli ho a našeho maséra ještě společně s policií. A po zápase asi třicet gruzínských policistů vyvolalo další potyčku s naším týmem. Představte si to: dostali jsme se do bitky s gruzínskou oficiální policií. Mají nás chránit, místo toho nás napadli. Okamžitě volám na FIBA. Ať si nemyslí, že nás oklamou, že jsme hlupáci. Pokud nám nedodají kamerový záznam z chodby minutu po minutě, okamžitě opouštíme turnaj,“ hrozil viceprezident tureckého basketbalové svazu a bývalý hráč Omer Onan.

Že Satoranský hraje? To je malý zázrak. Jak lídr "šefoval" svou rehabilitaci
Video se připravuje ...

V koncovce utkání byl ještě vyloučen turecký kouč Ergin Ataman a posléze se ukázalo, že během potyčky Korkmaze se Sanadzem, která se udála ve 36. minutě, zmizelo z oficiální časomíry 22 vteřin, ačkoliv pro to nebyl žádný důvod. To nahrávalo Gruzíncům, kteří drželi těsné vedení proti dotahujícímu favoritovi.

„Nešlo o jednu či dvě vteřiny, ale dvaadvacet. O tolik byl zápas kratší. A to už není náhoda. Podáme protest,“ bouřil turecký asistent Hakan Demir. Pro Turecko šlo o první porážku na turnaji ze tří zápasů, naopak domácí poprvé vyhráli.

Zda jejich triumf zůstane v platnosti, ale není jisté.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud