7. září 2022 • 04:55

Postupová matematika: Češi o všechno proti Izraeli. Ale nejdřív pomoc Finů

Autor: mas, jj, inf
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté jsou v úzkých. Po třetí prohře ve skupině D mistrovství Evropy hrané na domácí palubovce v Praze nemají postupový osud plně pod kontrolou. Parta okolo lídra Tomáše Satoranského v úterý podlehla Finsku 88:98. Co potřebuje pro jistotu play-off hraného v Berlíně? A jak by se ještě mohl naplnit (nepravděpodobný) scénář o postupu ze třetího místa?



Neočekávaná prohra 84:99 s Polskem na úvod EuroBasketu v Praze má na vývoj ve skupině ještě horší dopad. Češi pak sice naprosto očekávaně padli s favorizovaným Srbskem (68:81) a konečně se ve třetím utkání dočkali výhry nad posledním Nizozemskem 88:80, ale pak přišel klíčový duel o postup č. 1.

Ten svěřenci kouče Ronena Ginzburga nezvládli. S Finskem v úterý podvečer padli o deset bodů a situaci si značně zkomplikovali. A právě Finové, mimo jiné, jsou klíčem k českým postupovým nadějím. Satoranský a spol. totiž potřebují pomoc Seveřanů, aby ve čtvrtek večer vůbec měli o co hrát. Tým vedený hvězdou NBA Laurim Markkanenem musí porazit Nizozemce (čtvrtek od 14:00).

To je ale pouze první část, dle dosavadních výsledků, snad velmi reálná. Ve čtvrteční podveřer pak dojde na český boj o postup č. 2 proti Izraeli (od 17:30). V případě tohoto scénaře si vítěz zajistí čtvrté místo ve skupině.

Je tu ale ještě jedna možnost, a to hodně nepravděpodobná. Pokud Finové padnou a Češi Izrael zdolají dostatečným rozdílem (o 19 bodů a více), mohou poskočit dokonce na třetí pozici díky minitabulce tří týmů. V ní má ale zatím česká reprezentace nejhorší skóre.

Lákadlo je v případě postupu veliké. Čtvrtý tým skupiny D totiž v osmifinále změří síly s vítězem skupiny C, kterou ovládne Řecko s hvězdným pivotem a dvojnásobným MVP NBA Giannisem Antetokounmpem.

Postupová matematika

  • Česko sehraje s Izraelem ve čtvrtek zápas „o všechno“, tedy o čtvrté postupové místo v tabulce za předpokladu, že v prvním odpoledním zápase zdolá Finsko už vyřazené Nizozemce.

  • Pokud Finové s Nizozemci prohrají, postupujícího určí minitabulka týmů se dvěma výhrami. V ní má Finsko nyní skóre +8, Česko -10 a Izrael +2. Výhra o 19 či více bodů proti Izraeli a porážka Finů by tedy mohla ještě Čechy katapultovat na třetí pozici ve skupině. Minimálně by však byla potřeba výhra o 6 bodů, která by zajistila alespoň čtvrté místo.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud