19. října 2022 • 14:15

Bělorusko vyřazeno, skupina se zužuje. Češky mají blíž na EuroBasket

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance na postup na patnáctý EuroBasket v řadě se zvýšila. Českým basketbalistkám totiž v kvalifikaci ubyl nejsilnější protivník – Bělorusko. Exekutivní komise FIBA Europe jej stejně jako Rusko vyřadila z důvodu rozšíření sankcí za konflikt na Ukrajině.



České basketbalistky mají v základní skupině I kromě Nizozemska a Irska právě Bělorusko, které bylo coby největší papírový favorit skupiny a po prvním okně bez porážky. Teď se zápasy Běloruska – tedy výhry nad Nizozemkami a také Češkami (11. listopadu 2021 v Praze na Královce 66:60) anulují.

Zbývající tři celky ve skupině se poperou o jistý postup z prvního místa ve skupině a šanci pro čtyři nejlepší celky z druhých míst v deseti základních skupinách.

„Nejnovější rozhodnutí bylo pečlivě zvažováno vzhledem k poslednímu vývoji konfliktu na Ukrajině, ale v souladu s rozhodnutím jak exekutivní komise FIBA Europe, tak i Mezinárodního olympijského výboru, se Rusko a Bělorusko vyřazuje z nadcházejících kvalifikačních oken o EuroBasket 2023 v listopadu 2022 a únoru 2023,“ stojí v dopise zaslaném na sídlo České basketbalové federace od výkonného ředitele FIBA Europe Kamila Nováka.

České lvice, vedené nově trenérkou Romanou Ptáčkovou, v nejbližším kvalifikačním okně odehrají pouze utkání na palubovce Nizozemska (24. listopadu 19:00 Amsterdam), které je v tuto chvíli největším soupeřem ve snaze postoupit na šampionát.

Kvalifikaci pak Češky zakončí 9. a 12. února domácími zápasy s Irkami a Nizozemkami. EuroBasket uspořádá v červnu příštího roku společně Izrael a Slovinsko.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud