Jan Jaroch
24. října 2023 • 12:33

LeBron v roce 21: nejstarší a hladový. V NBA je stále TOP, i díky péči o tělo

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen uvažte… Vstupuje do své 21. sezony, předposlední prosincový den mu bude 39 let. Poprvé v kariéře je nejstarším hráčem celé ligy. A stále má dominovat. LeBron James bude opět posouvat hranice možného, s posílenými LA Lakers necílí na nic menšího než titul. Jak je to reálné, napoví už v noci z úterý na středu otevírací zápas nového ročníku NBA, při kterém Lakers hostují na palubovce mistrovského Denveru.



Není nad to udělat dobrý první dojem. To ví i Christian Wood, jenž za osm let v NBA vystřídal sedm týmů a nic by si nepřál víc, než konečně najít stálý domov u Lakers. Proto hodlal být na úvodním tréninku první ze všech, dlouhé hodiny před oficiálním srazem. „V sedm ráno vcházím do tělocvičny a první, na koho narazím, je propocený LeBron….“

Ten LeBron, který v červnu poté, co Lakers dostali nakládačku 0:4 ve finále Západní konference od Denveru, zapochyboval, zda bude v kariéře ještě pokračovat. Měl za sebou play off, které odehrál s natrženým vazem na pravé noze. Mistrovský Denver si z něj během oslav utahoval, zpátky se nedržel ani kouč Nuggets Mike Malone. „Užijte si to na výsluní, ale uvědomte si, že slunce jsem tu já,“ vzkázal James posměváčkům ve státě Colorado.

Právě v úterý na jejich palubovce otevře už 21. sezonu kariéry v NBA. Jen šest hráčů před ním dokázalo vydržet v lize tak dlouho. Žádný z nich ve své jednadvacáté sezoně neskóroval víc než 7,4 bodu na zápas. James v předchozím ročníku střílel průměrně 28,9 bodu za 35 minut na hřišti…

Přehled nejlépe placených hráčů NBA najdete ZDE>>>

Neměl na výběr, tým Lakers potřeboval všechen jeho um, jen aby prošel do play off. A v něm už i kvůli zranění LeBron zaostával a jistě losangeleskému vedení přes léto připomněl tvrdou kritiku řídké soupisky. Po roce je mnohé jinak. Lakers jsou zámořskými bookmakery braní za pátého největšího favorita NBA, když obratně posílili o střelce z tříbodového oblouku, což byla jejich Achillova pata.

A oblíbený kouč Darvin Ham má úkol přivést do vyřazovacích bojů Jamese zdravého a co nejvíc odpočatého. Skryjeme ho, tak zní plán Lakers. Ti zahájili předsezonní tiskovou konferenci s Anthonym Davisem jako prvním mluvčím. Symbolické gesto podtrhl i LeBron, jenž prohlásil, že třicetileté hvězdě předává žezlo, ať chce, nebo ne.

Jeho domov připomíná laboratoř s týmem vědců

Už nehodlá být alfa samcem, jenž na téměř čtyřicetiletých kolenou ponese tým. „Naše soupiska je dobře vyvážená. LeBron nebude pod takovým tlakem, nemusí hrát tolik s míčem a tlačit na pilu. Naopak mu můžou spoluhráči život usnadnit,“ poukazuje Ham na posily jako Gabe Vincent, již zmiňovaný Christian Wood či Taurean Prince.

Rajská hudba pro Jamesovy uši. V kariéře neskóroval za sezonu méně než 20 bodů na zápas. Poté, co se v únoru stal nejlepším střelcem dějin NBA, již nemá potřebu nikomu nic dokazovat. „Mou motivací jsou už hlavně tituly,“ prohlásil muž, jenž si zahrál finále NBA desetkrát a získal v nich čtyři mistrovské prsteny.

Za tím pátým se nyní odhodlal jít i přesto, že jeho sen o startu v lize po boku syna Bronnyho dostal velkou trhlinu. Osmnáctiletého mladíka potkala v červenci během tréninku srdeční zástava, a ačkoliv se mu po operaci daří dobře a připravuje se, aby mohl naskočit do týmu University of Southern California, účast v příštím draftu do NBA se momentálně jeví jako předčasná.

„Tuhle sezonu věnuji Bronnymu,“ vzkázal James, jemuž doma rostou dva další sportovci. Šestnáctiletý Bryce platí rovněž za nadaného basketbalistu, osmiletá Khuri se věnuje volejbalu.

Jejich táta nadšením zavýskal, když se dozvěděl, že v nové sezoně bude nejstarším hráčem soutěže poté, co kariéru ukončili Udonis Haslem (43) a Andre Iguodala (39). I dlouhověkost bere za důležitou součást svého odkazu.

K péči o tělo přistupuje až s nábožnou pečlivostí, ročně na ni vydá prý 1,5 milionu dolarů. Jeho domov připomíná laboratoř s týmem vědců, kteří stále bádají, jak hvězdu udržet v nejlepší možné kondici. Vyhřívají ho, chladí, napojují na elektrické přístroje, vymasírovávají ze svalů laktát.

S tímto přístupem se Jamesovi stále daří oklamávat čas, byť za posledních pět sezon zmeškal víc zápasů (111) než za úvodních patnáct v lize (71). „I na jednadvacátou sezonu se připravuje s elánem nováčka. Na trénink chodí v šest ráno, v tělocvičně a posilovně ho vidím častěji než ostatní,“ žasne generální manažer Lakers Rob Pelinka.

Pokud plán Lakers vyjde a v play off budou mít k ruce zdravého LeBrona, není osmnáctý titul v klubové historii úplnou sci-fi.

Největší favorité NBA

1. Milwaukee Bucks
Giannis Antetokounmpo dostal z Portlandu nejlepšího spoluhráče, s kterým kdy nastupoval – čarostřelce Damiana Lillarda. Jejich pick and roll bude asi nebranitelný.

2. Boston Celtics
Osmnáctý titul v dějinách klubu je reálnou vizí – posila na rozehrávce Jrue Holiday a lotyšský jednorožec Kristaps Porzingis dělají silné jádro Celtics ještě nebezpečnějším.

3. Denver Nuggets
Nikola Jokič je nejlepším basketbalistou planety, a ačkoliv ligoví mistři na papíře spíš oslabili, slibují si evoluci zevnitř od svých mladíků.

4. Phoenix Suns
Trio Kevin Durant, Devin Booker a Bradley Beal v jednom dresu? Téměř nefér množství talentu. Otázkou je, jak bude fungovat podpora doprovodných hráčů.

5. LA Lakers
Hollywoodský tým sklízí poklony za letní posílení, jež směřovalo k zacelení největší slabiny – trojkové střelby. Pokud LeBron James a Anthony Davis vydrží zdraví, stát se může vše.

Nejvýraznější přesuny v NBA

  • Damian Lillard - Portland > Milwaukee
  • Jrue Holiday - Milwaukee > Boston
  • Bradley Beal - Washington > Phoenix
  • Kristaps Porzingis - Washington > Boston
  • Deandre Ayton - Phoenix > Portland
  • Jordan Poole - Golden State > Washington
  • Fred VanVleet - Toronto > Houston
  • Chris Paul - Phoenix > Golden State
  • Marcus Smart - Boston > Memphis
  • Jusuf Nurkič - Portland > Phoenix

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud