Ivo Pospíšil
4. července 2016 • 17:14

Hala, která zažila válku, tvořila rekordy i emoce. Tady Češi zabojují o Rio

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SRBSKA | Největší v Evropě. Místo, kde ještě před dvěma lety platil rekord v největší návštěvnosti na basketbalovém zápase. Ale také hala, kde Češi od úterka porvou o olympiádu v Riu. Vítejte v bělehradské Kombank Aréně, kde zítra svěřenci Ronena Ginzburga vstoupí do turnaje utkáním s Lotyšskem. Podívejte se, jak zvenčí i vevnitř vypadá.



Ze svých angažmá jsou na podobné haly už zvyklí. Ale pokud se zrovna tahle naplní, slibuje to pravou balkánskou vřavu. Tohle je jáma lvová: Kombank Aréna. Místo, které umí pojmout 25 300 fanoušků. Horkokrevných. Bouřlivých. Hrdých.

„Líbí se mi,“ říká o ní Tomáš Satoranský. „Je super, po organizační stránce není žádný problém. Všechno šlape,“ přidává se asistent trenéra Lubomír Růžička. A Jiří Welsch dodává: „Jestli bude vyprodaná, bude to sportovní peklo.“

Vlastní ji město Bělehrad, celkem přišla v přepočtu na 1,89 miliardy korun a její historie je spletitá. Zejména proto, že zažila všechny vzestupy a pády novodobé srbské historie. Včetně války v Jugoslávii, sankcí či bombardování NATO.

V roce 1989 vznikla o ní první myšlenka, když Jugoslávie získala hostitelství MS v basketbale. V 1992 se začala stavět.

Tady budou čeští basketbalisté bojovat o olympijskou naději
Video se připravuje ...

Jenže kvůli válce uvalilo USA o chvíli později na Srbsko sankci a s ní odešel i hlavní partner, společnost HOK. Brzy na to ji byl šampionát odebrán a v roce 1995 se stavba zastavila. Obnovila se až o tři roky později a to i navzdory pozdějšímu bombardování Jugoslávie jednotkami NATO.

Hned vedle ní tak dnes hučí silniční tepna E70, ještě než byla dostavěná, měl zde v roce 2000 (poslední) proslov Slobodan Miloševič, hraje se v ní Fed Cup, Davis Cup (ano, hráli zde i Češi), CZ Bělehrad tu hostí Euroligu, ale také přivítala ME v házené nebo ME ve vodním pólu. A do roku 2014 měla rekord.

To když zde CZ Bělehrad hostil v Eurolize Budivelnik Kyjev a 24 232 fanoušků bylo tou dobou maximum, kolik jich kdy přišlo na basketbalové utkání. Až do minulého roku, kdy tento rekord překonali na fotbalovém stadionu v Lille ve finále ME Španělé s Litevci (27 372).

„Chorvati mají basket rádi a Slovinsko je taky hodně basketbalová země, ale Srbsko je nejvíc hrdé. Srbská nátura, srbská hrdost, tam z bývalých zemí Balkánů cítím nejsilněji. Proto jsou asi i nejúspěšnější,“ všímá si Welsch.

Pro Srby se navíc teď hala změnila ve středobod příštích dní. Z velkého billboardu na vás shlíží u vchodu postavy Miroslava Raduljici či Miloše Teodosiče, které lákají na turnaj, jenž má být srbskou dálnicí do Ria.

„A ani nemůžou mít jiné ambice. Jejich myšlení nepřipouští nic jiného než vítězství. Předpokládám, že turnaj tu pořádají proto, aby ho vyhráli. Nic jiného pro ně neexistuje,“ dodal Welsch.

Se svými spoluhráči tak bude mít unikátní moc. V příštích jim tenhle sen o olympiádě ukořistit.

PROGRAM ČESKÉ SKUPINY
4. července Japonsko – Lotyšsko (18.00)
5. července: ČESKO – Lotyšsko (21.00 – PP ČT Sport)
6. července: ČESKO – Japonsko (21.00 – PP ČT 2)

Do semifinále postupují první dva týmy a utkají se křížem s prvními dvěma celky vedlejší bělehradské skupiny (Srbsko, Angola, Portoriko)



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud