Jan Jaroch
5. května 2021 • 22:23

Škoda! Nymburk nezvládl závěr s Turky a pouť LM končí ve čtvrtfinále

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeli do Ruska, aby si zahráli alespoň tři zápasy a poprvé v historii klubu prošli do semifinále evropského poháru. Po obrovské bitvě ve čtvrtfinále Ligy mistrů ale basketbalisté Nymburka balí kufry. Znovu nedokázali překročit svůj stín na mezinárodní scéně, proti třetímu týmu turecké ligy Pinaru Karsiyaka padli 73:84 a vrací se domů s prázdnou.



Loni na podzim ztroskotali v dohrávaném čtvrtfinále Ligy mistrů s AEK Atény, nyní je předčil turecký velkoklub Pinar Karsiyaka. Ten nejlepší ofenzivě soutěže povolil pouhých 73 bodů, o 17 méně, než byl nymburský průměr. Nymburk v klíčovém zápase sezony střelecky selhal. Proměnil jen 6 z 27 vystřelených trojek a také 11 z 19 trestných hodů. Po skvělé sezoně přišlo kruté vystřízlivění… Karsiyaka v pátek vyzve v semifinále španělskou Zaragozu, jež předčila domácí Nižnyj Novgorod 86:78.

Nymburk si nesl z prvního poločasu tříbodový náskok. Od úvodu se hrál fyzický basketbal, v němž se jeden tým snažil prosadit svůj herní styl proti tomu druhému. Český mistr disponoval nejlepším útokem Champions League díky střelhbitému přechodu do útoku, kdy zakončoval velmi brzy po zisku míče. K tomu si otevíral dveře agresivní vytaženou obranou, která zprvu fungovala i na Turky. Za první poločas získali Nymburští v obraně čtyři balóny, kdežto jejich soupeř ani jeden.

Turci z Izmiru se navíc trápili i při trojkové střelbě, když minuly prvních deset pokusů a teprve jejich jedenáctý proměnil Američan Tony Taylor. Ve hře je však držela největší hvězda. Největší průvan dělal pod nymburským košem kandidát na nejužitečnějšího hráče soutěže Raymar Morgan. Zkušený Američan jen za první poločas nastřádal 14 bodů a 8 doskoků.

Vojtěch Hruban se snaží zakončit ve čtvrtfinále Ligy mistrů
Vojtěch Hruban se snaží zakončit ve čtvrtfinále Ligy mistrů

Ani český mistr se nemohl trefit zpoza trojkové čáry, když proměnil jen 3 z 16 pokusů. Ofenzivu tak drželi především nájezdy do koše Retin Obasohan (10 bodů) s kapitánem Vojtěchem Hrubanem (9 bodů), dobré minuty odehrál i americký pivot Stephen Zimmerman, autor osmi bodů.

Skóre se pravidelně přelévalo, Nymburk si v prvním poločase vytvořil nejvyšší náskok pěti bodů, Turci však vždy dokázali odpovědět a drželi zápas otevřený.

Do druhého poločasu navíc vyrukovali s mnohem agresivnější obranou, která českým mistrům výrazně komplikovala život na útočné polovině. Za prvních pět minut třetí čtvrtiny dal Nymburk jen 5 bodů a prohrával o čtyři. V důležitých chvílích se však výborně předvedl český mladík Jakub Tůma. Odchovanec USK Praha skóroval ve třetím dějství sedm bodů a výrazně přispěl k tomu, že Turci měli po třiceti minutách hry náskok jediný bod.

Stále se však drželi o krůček vepředu díky fyzické obraně a Nymburk se na každý koš ukrutně nadřel. Hrubě se mu nevedla střelba trojek, i úspěšnost trestných hodů byla hluboko pod průměrem. Bojovat ale Středočeši nepřestali. Po trojce Daltona, teprve páté ze čtyřiadvaceti českých pokusů, převzali na chvíli vedení 63:61.

Do střeleckého laufu se ale dostal Sek Henry, jenž svou pátou trojkou v zápase Karsiyace vrátil vedení o čtyři body. Nešťastnou postavou posledních minut byl belgický rozehrávač ve službách Nymburka Obasohan.

Nejprve chybně fauloval na půlce a daroval Turkům dvě šestky, za chvíli se pokusil zezadu blokovat rychlý protiútok, udělal si pátou osobní chybu a musel povinně střídat. Morgan brejk zakončil smečí a dal Karsiyace dosud nejvyšší vedení zápasu 76:71. Ta se v defenzivě stále překonávala a Nymburk těžké střely nedával. Podle těchto not se už hrálo až do poslední sirény, po níž zbyla hráčům českého klubu jen zlomená srdce.

ERA Nymburk - Pinar Karsiyaka 73:84 (24:22, 41:38, 55:56)
Nejvíce bodů:
Dalton 14, Hruban 12, Harding a Zimmerman oba 11 - M'Baye 20, Henry 19, Morgan 18. Fauly: 23:19. Trestné hody: 19/11 - 16/10. Trojky: 6:10. Doskoky: 43:48.

Nižnij Novgorod - Zaragoza 78:86 (28:23, 42:41, 58:66)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud