6. října 2021 • 22:25

Nymburk vstoupil do LM porážkou, basketbalistky USK padly o bod

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nymburka vstoupili do nového ročníku Ligy mistrů porážkou na hřišti Galatasaraye Istanbul 85:101. Zařídil ji především 33 body Američan Melo Trimble. Další zápas ve skupině E čeká svěřence trenéra Aleksandera Sekuliče příští týden v úterý také venku s PAOK Soluň.



Porážce českého šampiona, který v minulých dvou sezonách dokráčel až do osmifinále Ligy mistrů, nezabránil 21 body Jerrick Harding. Na domácí straně jej předčil nejen Trimble, který nastřílel osm trojek, ale i DeVaughn Akoon-Purcell s 23 body.

Nymburku se vstup do utkání povedl a i díky úvodním čtyřem bodům kapitána Vojtěch Hrubana rychle získal vedení 8:2. V 5. minutě ještě Sekuličův výběr vedl 14:5, ale domácí začali ukazovat svou sílu ve střelbě z dálky. Dali v první čtvrtině čtyři trojky, z toho tři nastřílel Trimble, přesto ji Nymburk vyhrál 26:23.

Druhá desetiminutovka už patřila domácím basketbalistům. Ve 22. minutě také trojkou dostal Eray Aydogan Galatasaray poprvé do vedení a celkově desetibodovou šňůrou získali náskok 36:30. Vedení už turecký celek nepustil.

Ve třetí čtvrtině unikl maximálně na osmibodový rozdíl a ve 27. minutě Akoon-Purcell dvěma proměněnými trestnými hody poprvé zařídil dvouciferný odstup. V poslední části se Galatasaray vzdálil až na 18 bodů, což Nymburk ještě mírně zkorigoval.

Basketbalová Liga mistrů - 1. kolo:

Skupina E:

Galatasaray Istanbul - ERA Nymburk 101:85 (23:26, 52:48, 75:67)

Nejvíce bodů: Trimble 33, Akoon-Purcell 23, Bost 13 - Harding 21, Hruban 13, Palyza 11. Fauly: 18:22. Trestné hody: 23/19 - 14/9. Trojky: 16:12. Doskoky: 38:39.

Ženy USK na úvod EL těsně padly

Basketbalistky USK Praha zahájily nový ročník Evropské ligy těsnou porážkou na hřišti francouzského Lattes Montpellier 74:75. Svěřenkyním trenérky Natálie Hejkové nestačilo v dramatickém duelu ani 23 bodů Španělky Maríi Condeové, nová posila Dragana Stankovičová přidala dalších 20 bodů. Domácí celek táhla Olivia Époupaová, jež zaznamenala 22 bodů včetně rozhodujícího trestného hodu čtyři vteřiny před koncem.

V dalších zápasech skupiny A zvítězil favorizovaný Jekatěrinburg na hřišti Rigy 71:56 a Benátky porazily nováčka z Szekszárdu 80:59. Příští duel čeká české mistryně 13. října na hřišti MBA Moskva.

Pražanky se musely ve Francii obejít nejen bez amerických opor Alyssy Thomasové a Brionny Jonesové, neboť ještě hrají zámořskou WNBA, ale od této sezony se musí vypořádat také s absencí Kateřiny Elhotové, která ukončila z rodinných důvodů kariéru. Její roli kapitánky přebrala slovinská rozehrávačka Teja Oblaková.

Oba týmy vstoupily do utkání s důraznou obranou a po pěti odehraných minutách byl stav pouze 4:2 pro domácí. Montpellier následně utekl do vedení 11:2, Pražanky však nástup soupeřek včas zachytily a díky 10 bodům Condeové vyrovnaly do konce první čtvrtiny na 17:17.

V další části se už české mistryně ujaly díky bodům Oblakové a Stankovičové vedení, avšak domácí držela francouzská reprezentantka a čtyřnásobná evropská vicemistryně Époupaová s 11 body na dostřel. Nadějný pětibodový náskok Pražanek pak před odchodem do kabin snížila dvoubodovou střelou s klaksonem Filipová.

Basketbalistky Montpellier ve třetí čtvrtině začaly dobře a po třech minutách vyrovnaly na 38:38. USK se nicméně podařilo utéct do dalšího trháku a ke Condeové, jež měla po třiceti minutách už 19 bodů, se přidala i Stankovičová, která nastřádala jen o čtyři body méně. Pod košem se dařilo i Veronice Voráčkové; po třech čtvrtinách doskočila 11 míčů. I proto Pražanky vstupovaly do závěrečné části s vedením 57:51.

Domácí se však za hlasité podpory fanoušků vrátily do hry a čtyři minuty před koncem po akrobatickém koši Époupaové skóre otočily. Poté Pražanky dvě minuty před koncem získaly zpátky tříbodový náskok, jenže Époupaová s Wallacovou strhly duel opět na stranu domácích.

Naději na prodloužení dala ještě Voráčková, která srovnala na 74:74. Na druhé straně neproměnila dva trestné hody Filipová, po následném faulu Stankovičové však dostala čtyři vteřiny před koncem šanci také Époupaová a rozhodla. Přestože proměnila jen jeden trestný hod, druhý už doskočila její spoluhráčka Toureová a české mistryně už víc nestihly.

Evropská liga basketbalistek - 1. kolo

Skupina A:

Montpellier - USK Praha 75:74 (17:17, 32:35, 51:57)

Nejvíce bodů: Époupaová 22, Petersová, Filipová a Wallaceová po 14 - Condeová 23, Stankovičová 20, Oblaková 14. Fauly: 21:14. Trestné hody: 11/7 - 16/13. Trojky: 8:7. Doskoky: 42:46.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud