Ondřej Němec
31. prosince 2015 • 20:30

Creed: Pokračování nejslavnější boxerské pohádky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konečně. Film Creed, který volně navazuje na slavnou sérii o boxerském hrdinovi Rockym, je v českých kinech. Světová premiéra proběhla už 25. listopadu. Tvůrci jdou ve stopách legendy a snaží se přitom dodržet hlavní principy. Filmový svět se tak opět prolíná se skutečným a před kamerami rozdávají rány profíci.



Creed je nový hrdina starého příběhu, který se stal legendou kinematografie. Rocky Balboa nemá jako filmový boxer konkurenci. Nový snímek nabízí kultovní postavě důstojný odchod ze scény - veterán předává zkušenosti hrdinovi jménem Adonis Johnson. Což je syn Apollo Creeda, tedy Rockyho prvního soupeře a později velkého přítele, který ve čtvrtém pokračování zemřel přímo v ringu. 

„V žádném případě se nejedná o Rockyho 7,“ prohlásil rezolutně Sylvester Stallone, jenž se ve filmu pomalu loučí s rolí, která ho proslavila. „Je to cesta pro Michaela B. Jordana. Je ve filmu brilantní,“ pochválil představitele titulní role, nadějného amerického herce. 

Soupeře Rockyho následovníka hrají Tony Bellew, zvaný Bomber, britský aktivní rohovník křížové váhy a Gabriel Rosado alias King, jeden z nejpotetovanějších bijců ve střední. 

VIDEO | Podivejte se na trailer filmu Creed

Rocky se v ringu objevuje už jen jako trenér. Sám hollywoodský drsňák Stallone si je vědom, že příběh jeho nejslavnější role je u konce. Právě Rocky jej katapultoval mezi významná jména stříbrného plátna. Díky celé sérii vydělal miliardu korun a dostal se i do boxerské Síně slávy. Přitom mohlo vše dopadnout úplně jinak, nebýt jeho tvrdohlavé povahy a zarputilosti.

Story o podceňovaném bijci, jenž dostane životní šanci postavit se proti největší hvězdě a svým výkonem si získá respekt, napsal sám život. V roce 1974 proti tehdejšímu světovému šampionovi Muhammadu Alimu stanul nepříliš známý Chuck Wepner. Získal přezdívku „ubožák“ a jeden z novinářů dokonce napsal: „Jestliže on je číslem osm v těžké váze, pak boxovací pytel musí být číslo sedm.“ Prohrál K.O., ale až v posledním (patnáctém) kole.

Do scénáře následně příběh převedl právě Stallone, tehdy chudý a opomíjený herec. A trval na tom, že bude hrát hlavní roli. Producenti v něj neměli důvěru, nabízeli mu víc peněz, když tuto podmínku zruší. Neustoupil. Film Rocky získal tři Oscary a jeden Zlatý Glób. Díky tomu se z hereckého outsidera stala hvězda a vznikl nejslavnější filmový zápasník.

Rockyho příběhy jsou skutečným boxem doslova protkány. V prvním díle se například mihl věhlasný Joe Frazier. Nikdy ale na film nevzpomínal v dobrém. Některé z nejznámějších scén filmu jsou totiž inspirovány právě jeho životem. To on pracoval na jatkách, kde trénoval údery na mražených kusech rozřezaných krav, stejně jako následně Rocky Balboa. A také byl tím, kdo v rámci tréninku vybíhal schody před Muzeum umění ve Philadelphii, což se stalo nejproslulejším symbolem celé série.

„Nikdy mi nezaplatili za to, co si vzali z mého života,“ řekl k tomu Fraizer. „Dostal jsem zaplaceno jen za procházku před kamerou. Rocky je pro mě smutný příběh.“

V pátém pokračování si zahrál Tommy Morrison. Nadějný boxer s divokým způsobem života, který zemřel ve čtyřiačtyřiceti letech na AIDS. Ztvárnil postavu prvního Rockyho svěřence, jenž zradí. Vůbec tak nedojde k tradičnímu finále v ringu, pouze k pouliční rvačce, v níž zklamaný učitel ztrestá nezbedného žáka. Je to nejhůř hodnocený díl celé řady. I proto se šestka natáčela až o šestnáct let později.

Značka Rocky měla zkrátka poničenou pověst. S tím se ale Stallone nehodlal smířit a napsal scénář, v němž jím stvořený hrdina zažije svou poslední válku v ringu. Vyžadoval, aby vše bylo maximálně reálné. Zejména velký souboj nakonec. Do role soupeře si vybral boxerského ranaře Antonia Tarvera. Dodnes aktivní „Magic Man“ zvládl úlohu nabubřelého šampiona, jemuž dá Rocky okusit nejistotu, velmi věrohodně. Snímek Rocky Balboa opět pozvedl slávu tohoto jména.

Rozhovor: U mě vítězí Těžká váha

Pozná, v čem filmy o boxu neodpovídají realitě. Přesto je 
Daniel Táborský, mistr amatérské supertěžké váhy, jejich velkým fanouškem.

Jaký film z boxerského prostředí máte nejraději?

„Mám rád všechny filmy z boxerského prostředí. Často jsou hodně přehnané, dost sentimentální, ale i tak to má své kouzlo. Pokud bych měl vybrat jeden, tak film Těžká váha. Jsou tam dobré herecké výkony, silný příběh. A není to tolik „americké“ jako ostatní filmy.“

A ve kterém jsou nejlépe zvládnuté scény z ringu?

„Myslím, že v Těžké váze to nebylo z boxerského hlediska tak špatné. Já se snažím to tolik nevnímat. Je skutečně těžké působit v ringu přirozeně, pokud to nemáte zakořeněné v sobě lety tréninků. A navíc tam kvůli divákům musí být pořádná štípaná. Docela reálně na mě působil film Fighter s Markem Wahlbergem v hlavní roli. Vím o něm, že se o box skutečně zajímá a trénuje ho. Je přítelem Mannyho Pacquiaa.“

Co říkáte na filmovou sérii Rocky?

„Rocky je legendární. Upřímně příprava na zápas je absolutně špatně. Scény jsou hodně nereálné a přehnané, ale je to první z filmů tohoto typu.“

V čem je to špatně?

„Scény jsou moc pěkné, dynamické i já je mám rád, ale Stallone je kulturista a je to znát. Je tam moc činek. Boxer se jim v předzápasové přípravě už vyhýbá, zaměřuje se na rychlost, výbušnost. Přesto mám filmy s Rockym opravdu rád a na Creeda se do kina těším.“

Kromě filmů o Rockym bylo natočeno mnoho dalších, jež se snažily o co nejreálnější zpodobnění boxerského nasazení. Například ve dvěma Oscary ověnčeném Zuřícím býkovi je možné vidět excelentní výkon Roberta de Nira. Ten byl přípravou na film úplně posedlý. Vůbec se nešetřil. Přihlásil se dokonce do tří boxerských zápasů v Brooklynu. A vyhrál dva. 

Gladiátor Russell Crowe se pro snímek Těžká váha učil boxovat od kanadského profíka Wayneho Gordona. Místo návštěv tělocvičny sekal dříví a lezl po horách. Chtěl se totiž přiblížit předloze bijce, který se do ringu vrací po měsících tvrdé dřiny v docích.

Hugh Jackman, nebo-li Wolverine z trháku X-men, ve sci-fi Ocelová pěst hraje bývalého boxera, podle jehož pohybů rozdává rány robot. Odborným poradcem mu přitom byl famózní Sugar Ray Leonard, hvězda sedmdesátých až devadesátých let.

Do výčtu samozřejmě patří i čtyř oscarový film Million Dollar Baby. Drobná herečka Hilary Swank na roli nejenže trénovala s profesionálkami, ale i s mistrem ve vzpírání, aby nabrala potřebné svalstvo. Absolvovala několik zápasů a během natáčení nevyužila ani jednou kaskadérského zastoupení. Režisérem, autorem hudby a představitelem jedné z hlavních rolí, byl Clint Eastwood.

I v Čechách vznikl film, který stojí za pozornost. Na základě skvělé knihy Jaroslava Vokřála Kožené rány byly natočeny Pěsti ve tmě. V titulní roli s Markem Vašutem, jehož trénoval tehdejší šéf kaskadérů Jaroslav Tomsa a tuzemská ikona ringu Rostislav Osička. 

Ač se to v zemi zejména fotbalových a hokejových fanoušků nemusí zdát, box je jedním z nejvýznamnějších sportů na světě. Jak pro svou historii, oblibu u diváků, tak i díky obřímu byznysu. A kinematografie bude mít tento sport vždy ráda.

Historie boxu

Vznik boxu nelze přesně určit, odhady se liší v několika tisících letech před naším letopočtem. Jisté je, že si jej velmi oblíbili staří Římané. Pojmenovali jej „pygmé“ a roku 668 př. n. l. jej zařadili do programu olympijských her. Tehdy však ruce zápasníků nekryly rukavice, ale kožené řemeny.
Box, jak jej v současnosti známe, vznikl začátkem 18. století v Anglii. Roku 1747 byly vynalezeny boxerské rukavice a v roce 1866 se upřesnila pravidla (3 minuty na jedno kolo).
Mnohdy byl rohovnický sport cestou k lepšímu životu těch, kteří žili na samém dně společnosti. Několik posledních desítek let obsazují boxeři horní příčky nejbohatších sportovců světa.
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud