Ondřej Němec
20. srpna 2022 • 04:55

Joshua vs. Usyk: bitva o budoucnost (a miliardy). Nahlédněte za kulisy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osudová bitva. Aktuální šampion těžké váhy Ukrajinec Oleksandr Usyk tvrdí, že bude bojovat pro svou zemi, jež čelí ruskému napadení. To britský ranař Anthony Joshua se popere o svou vlastní budoucnost. Pokud by se mu reparát nevydařil, bude to znamenat velké zbrzdění kariéry. Ať už střet dopadne jakkoliv, oba aktéři z něj odejdou s pohádkovým balíkem peněz. Vždyť šejkové ze Saúdské Arábie dali 65,4 milionu liber (cca 1,9 miliardy korun) jen za to, aby se dějištěm očekávaného duelu stalo právě město Džidda. Nahlédněte díky fotkám přímo z místa i do jinak nepřístupného zákulisí!



Teď, anebo možná už nikdy. Britský boxer Anthony Joshua bude dnes večer bojovat v odvetě s Oleksandrem Usykem o návrat na trůn světové těžké váhy. Právě zkušený ukrajinský bijec se stal v září loňského roku novým majitelem titulů WBA, WBO, IBF a IBO poté, co v Tottenhamu domácího oblíbence suverénně vybodoval.

Joshua tak bude doslova bojovat o svůj osud. Mezi profesionály je populární Brit už deset let. Za tu dobu se dokázal stát světovou sportovní celebritou. V roce 2019 ale zapsal první prohru technickým knockoutem od podsaditého Američana Andyho Ruize, toho ale následně porazil na body v odvetě. Podaří se mu totéž i v sobotním duelu?

Jak vypadalo vážení před utkáním Usyk vs. Joshua
Video se připravuje ...

„Viděl jsem nějaké útržky z Joshuových tréninků a vypadal tam dobře. Přál bych mu to, ale jestli výrazně nezměnil svůj box oproti prvnímu zápasu, opět vyhraje Usyk,“ říká Rudolf Kraj, bývalý český boxer a majitel olympijského stříbra. „Myslím si, že spíš zvítězí Usyk na body. Jesliže by měl uspět Anthony, tak před limitem.“

Podle zdrojů přímo v místě dění působil den před zápasem vyrovnaněji a suverénněji ukrajinský vladař těžké váhy. Motivace mu rozhodně nechybí. Chce uspět pro svou zemi, která prý potřebuje vítězství.

Podívejte se, jak to vypadá třeba v Joshuově šatně:

Jak to vypadá v zákulisí boje Usyk vs. Joshua
Jak to vypadá v zákulisí boje Usyk vs. Joshua

Pětatřicetiletý Usyk patřil mezi ukrajinské sportovce, kteří se do bojů s ruskými agresory sami zapojili. „Každý den jsem se modlil a říkal si: Prosím, Bože, nenech nikoho, aby se mě pokusil zabít. A prosím, nenuť mě na nikoho střílet,“ řekl pro britský deník The Guardian. A zdůraznil, že si dobře pamatuje den, kdy válka začala. Právě 24. února měla totiž jeho dcera dvanácté narozeniny. Mimochodem Usyk se s šejky dohodl, že na Ukrajině bude možné zápas sledovat zdarma.

„Dříve jsem chtěl soupeře vždy přeboxovat. Usyka i všechny ostatní. Tak jsem přistupoval i k prvnímu zápasu. Teď to bude jiné, soupeře chci rozdrtit,“ uvedl Joshua pro Sky Sports News.

Ač britský bijec vysílá do světa silné vzkazy, na místě dění v Saúdské Arábii je na něm znát pochopitelná nervozita a napětí.

Každý z rivalů si vydělá základní odměnu 75 milionů dolarů (cca 1,8 miliardy korun) plus podíl z pay-per-view (placený stream) a výdělky z reklam. U Joshuy, který má mnoho lukrativních smluv se sponzory, se očekává celkový výdělek převyšující 120 milionů dolarů (2,9 miliardy korun).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud