Romana Barboříková
6. října 2020 • 12:00

Pohroma pro Ineos. Thomas na Giru podklouzl na bidonu, v Itálii končí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sicilská sopka Etna v pondělí nevybouchla, zato však při etapě s cílem na tomto místě tento osud potkal veškeré ambice britské stáje Ineos Grenadiers. Zase. Po pohromě na Tour de France, kde odstoupil lídr Egan Bernal, noční můra britské stáje pokračuje. Tentokrát byl na vině pád hlavního favorita letošního ročníku Gira d´Italia Gerainta Thomase. Pondělní etapu sice dokončil, před úterním startem ale tým oznámil konec svého lídra - další vyšetření totiž ukázala zlomeninu pánve. A opět musí měnit strategii.



Dva dny jel v růžovém dresu pro lídra celkového pořadí Giro d´Italia. Na včerejší odpoledne už Filippo Ganna plánoval, že ho předá lídrovi své stáje a zároveň hlavnímu favoritovi Geraintu Thomasovi. „Pro mě je Etna dlouhá – je to nekonečné. Bude to velmi důležité stoupání pro celkové pořadí a já tam budu, abych podpořil Gerainta Thomase, který už ukázal, že má vynikající nohy,“ hlásil vítěz sobotní časovky.

Ani netušil, jak důležitým mužem pro svého lídra bude. Ale z úplně opačného důvodu. Nepomáhal mu vepředu hlavní skupiny zájemců o celkové vítězství. Naopak ještě s dalšími kolegy museli svého hlavního muže do této skupiny dotahovat, což se ale nepodařilo.

Důvod? Ještě před samotným oficiálním startem 3. etapy jel Thomas víc vzadu pelotonu, když mu přední kolo podklouzlo na odhozeném bidonu a vítěz Tour de France z roku 2018 se hodně tvrdě odporoučel k zemi. Při tom si narazil levou nohu a jeho dres měl na levé straně víc děr než látky. V průběhu dne, kdy bylo tempo ještě mírnější, se postupně rozjel, i noha trochu přestala bolet.

„Jak etapa pokračovala, začal se cítit lépe. Nicméně jak se blížil konec, v závěrečných 45 kilometrech, kdy se tempo zvýšilo a stoupání bylo prudší, se bolesti opět projevily. Proto do cíle dojel vlastním tempem. Teď podstoupí vyšetření a uvidíme, jaký bude verdikt našich lékařů,“ hlásil po etapě sportovní ředitel Ineos Grenadiers  Matteo Tosatto.

Do cíle na Etně dorazil Thomas s víc než dvanáctiminutovým zpožděním oproti vítězi, v souboji o růžový dres pak ztrácel přes 11 minut.

Po večerních vyšetřeních zveřejnil týmový lékař následující: „Geraint utrpěl poranění levé kyčle a na levé ruce a noze má odřeniny. Večerní rentgen neprokázal žádné zlomeniny, ale čekáme ještě na ranní výsledky. Přes noc ho budeme sledovat a ráno se uvidí.“

Ráno poslali svého muže číslo 1 pro italskou Grand Tour na rentgen a další vyšetření a verdikt byl krutý: fraktura pánve! Konkrétně drobna zlomenina ve spodní části. A bylo jasno - dál to nepůjde. Konec! Pro Velšana to znamená nejspíš i konec sezony.

„Geraint se dnes podrobil vyšetření magnetickou rezonancí, které odhalilo malou nedislokovanou frakturu ve spodní části pánve, kterou nezjistil včerejší rentgen. Pro jistotu jsme ho stáhli ze závodu, protože to je zranění, které se může lehce zhoršit,“ cituje ČTK týmového lékaře Phila Rileyho.

„Je to k naštvání. Cítil jsem se stejně dobře, ne-li lépe, než když jsem vyhrál Tour,“ uvedl Thomas, jenž do poslední chvíle počítal s pokračováním v závodě. „Rozhodně jsem chtěl dnes odstartovat. Chtěl jsem klukům pomoci v příštích dnech třeba vyhrát etapu, ale uvnitř jsem cítil, že něco není v pořádku. Proto jsme šli na to další vyšetření,“ popsal čtyřiatřicetiletý Velšan.

Stáj Dava Brailsforda tak potkal hodně podobný osud jako na nedávno skončené Tour de France, kde jejich lídr Egan Bernal nakonec odstoupil po druhém volném dni jednak kvůli špatné výkonnosti a také bolestem zad. I na Giru se tak bude muset Ineos, stejně jako na Tour, nyní soustředit na úplně jiné cíle než je celkové pořadí.

„Máme před sebou ještě většinu Gira. Máme Filippa (Gannu) a Rohana (Denise) s dobrými šancemi v časovkách. A máme Castra (Jonathana Castrovieja) a Taa (Geoghegana Harta), kteří také jezdí dobře. Večer si to zhodnotíme a vymyslíme další strategii,“ dodal Tosatto.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud