Romana Barboříková
6. října 2020 • 16:23

Sagan zažil další těsnou prohru, ve 4. etapě Gira ho přespurtoval Démare

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máme říjen a hvězdný Peter Sagan si už víc než rok nepřipsal vítězství v závodu. V úterní etapě na Giro d´Italia to bylo ale opravdu velmi těsné. Až fotofiniš rozhodl, že první protnul cílovou čáru v současnosti asi nejlepší sprinter planety Arnaud Démare. Útěchou pro slovenského cyklistu je, že získal dres označovaný jako ciclamino pro lídra bodovací soutěže. Josef Černý dojel na 14. místě.



bylo opravdu hodně těsné. Většinou po průjezdu cílem i v hromadných sprintech některý závodník zvedne ruce nad hlavu na oslavu vítězství. Při dojezdu 4. etapy letošního Gira d´Italia ale žádný z trojice závodníků v čele netušil, kolikátý vlastně dojel. A museli si na to počkat ještě i notnou chvíli po dojezdu, rozhodčí totiž zkoumali fotofiniš.

„Myslel jsem si, že jsem druhý nebo třetí. A potom mi řekli, že jsem vyhrál,“ přiznal později i vítěz Arnaud Démare. Svým způsobem tak přišel i o tu pravou oslavu vítězství, protože když mu oznámili, že na pódium půjde on, jen se usmál. Žádný výbuch radosti nepřišel.

„Tentokrát jsem měl štěstí na své straně. Je to speciální. Bylo to jen vhozené kolo, které udělalo ten rozdíl,“ popisoval, že zvítězil díky obvyklému manévru v hromadných dojezdech, kde se sprinteři ještě snaží „vhodit“ přední kolo co nejvíc dopředu na cílovou čáru.

O ten malinký kousíček, o který zvítězil, porazil slovenskou cyklistickou superstar Petera Sagana. Ten má při své první účasti na italské Grand Tour skvělou formu, zjevně mnohem lepší než při Tour de France, ale etapové prvenství zatím neoslavil ani zde. Naopak už podruhé skončil druhý.

„Udělal jsem všechno pro to, abych vyhrál. Byl to opravdu velmi těsný finiš, nevěděl jsem, kdo je první, druhý ani třetí. Sprinty se takto prostě někdy vyvinou. Sám to vím moc dobře, několikrát jsem já vyhrál o pár centimetrů, několikrát jsem o centimetry prohrál, tak jako teď,“ prohlásil Sagan po dojezdu.

Arnaud Démare si připsal v této sezoně už jedenácté prvenství
Arnaud Démare si připsal v této sezoně už jedenácté prvenství

Nešlo ale pouze o napínavý finiš, který Sagan (tým Bora-hansgrohe), Démare (Groupama-FDJ) a Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) fanouškům připravili. Vzpomínáte si na tah Sagana a jeho týmových parťáků na letošní Tour, kdy na čele pelotonu nastolili takové tempo, že jím zavařili všem soupeřům? Tak přesně o takové perné chvilky se postarali i v závěru jediného pořádného stoupání na trase. A znovu to alespoň částečně vyšlo. V závěrečném sprintu díky tomu chyběl třeba Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) či Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step).

„Náš plán byl jet co nejtvrdší tempo ve stoupání a uvidíme, co se stane. Jsem velmi spokojený s prací, kterou kluci odvedli, díky tomu byla ve finále malá skupinka s Vivianim, Démarem a pár dalšími,“ pochválil ještě Sagan své parťáky.

Vítězství by bylo pro trojnásobného mistra světa obrovskou satisfakcí za tuto sezonu a promarněnou příležitost na osmý zelený dres na Tour de France. Dnes alespoň vyrazí do další etapy v jeho obdobě, dresu cyklámenové barvy. „Peter má nyní tento dres, je v dobré formě. Navíc na stoupání žádal, aby mohl jet rychleji, ve sprintech už je hodně blízko, takže se těšíme na vítězství,“ řekl Saganův sportovní ředitel Ján Valach.

Růžový dres i nadále zůstává v držení Joaa Almeidy z Quick Stepu. Solidní sprint předvedl také jediný český účastník Gira Josef Černý, který dojel čtrnáctý. Celkově si polepšil o čtyři příčky na 103. místo.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 4. etapa (Catania - Villafranca Tirrena, 140 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:22:13, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Ballerini (It./Deceuninck-Quick Step), 4. Vendrame (It./AG2R La Mondiale), 5. Viviani (It./Cofidis), 6. Oldani (It./Lotto-Soudal), 7. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation), 8. Matthews (Austr./Sunweb), 9. Fiorelli (It./Bardiani-CSF-Faizané), 10. Battaglin (It./Bahrajn-McLaren), ...14. Černý (ČR/CCC) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) 11:06:36, 2. Caicedo (Ekv./EF Pro Cycling) -2, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -39, 4. Kelderman (Niz./Sunweb) -44, 5. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -55, 6. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -57, 7. Pozzovivo (It./NTT) -1:01, 8. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -1:13, 9. Fuglsang (Dán./Astana) -1:15, 10. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:17, ...102. Černý -24:01.

Profil 4. etapy - Giro d´Italia 2020 Profil 4. etapy - Giro d´Italia 2020Foto Giro d´Italia

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud