Romana Barboříková
Premium
17. května 2022 • 13:18

Hirt na Giru v TOP 10? Je to reálné! Nakopl ho trenér, závodí i o smlouvu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok 2015. Tento letopočet byl zatím posledním, kdy mělo Česko cyklistu v elitní desítce třítýdenního etapového závodu Giro d´Italia. Výtečně jedoucí Leopold König bral šesté místo. Teď svítá šance úspěch napodobit. Nadějí je Jan Hirt, který už v roce 2017 skončil celkově dvanáctý. Český vrchař od začátku v horách předvádí, že přijel silný a dobře připravený. Po nedělní velmi těžké etapě na Blockhaus, kde se dlouho držel s favority, drží 14. místo. A pozor, v Itálii má silný třetí týden!



Pokud jste nestihli před nedělním hokejem alespoň závěrečných 13 kilometrů 9. etapy na Giru, o hodně jste přišli! Nejen že zde byly pohřbeny šance jednoho z favoritů na celkové prvenství, ale především byla radost sledovat výkon jediného českého účastníka 105. ročníku.

Jak šel Hirt pořadím v 1. týdnu

1. etapa 48. místo
2. etapa 55. místo
3. etapa 55. místo
4. etapa 24. místo
5. etapa 24. místo
6. etapa 24. místo
7. etapa 26. místo
8. etapa 27. místo
9. etapa 14. místo

Zatímco v náročném třináctikilometrovém stoupání na apeninský Blockhaus i zkušení vrchaři postupně odpadávali, Jan Hirt v dresu s viditelnými žlutými prvky se držel ve skupině s největším favority na celkový triumf: Richardem Carapazem, Romainem Bardetem, Mikelem Landou, Joaem Almeidou, Vincenzem Nibalim či Alejandrem Valverdem. Do cíle dojel na 13. příčce a v průběžném hodnocení si polepšil z 27. na 14. místo.

Blízko a zároveň daleko

U etapových klání ale hrají důležitější roli časové rozestupy, pojďme si tedy pozici českého závodníka přiblížit. Na aktuálního muže v růžovém dresu lídra závodu Juana Pedra Lópeze ztrácí 3:09 minuty. Za desátým Pellem Bilbaem zaostává 1:47 minuty.

„Tři minuty, to není nic. Obzvlášť když víme, že poslední týden bude velmi tvrdý,“ je přesvědčený Jiří Škoda, nejlepší amatérský cyklista světa z roku 1984. „Rozjeté to má tak

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud