Romana Barboříková
24. května 2022 • 21:14

Hirtova Hora osudu. Zase útočil na slavném kopci, porazil soky i potíže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ITÁLIE | Úvodní etapa závěrečného týdne, v rozpisu stoupání přes zlověstné Mortirolo a Jan Hirt na startu. Tento den nemůže opomenout žádný cyklistický fanoušek. Ukázalo se to už v předchozích letech a včera parádně potvrdilo. Český vrchař dosáhl zatím životního úspěchu, když si v 31 letech v infarktovém závěru dojel pro vítězství na Giro d´Italia.



Když přijížděl do Maďarska na start 105. ročníku Giro d´Italia, povídal Jan Hirt: „Vůbec netuším, jak na tom jsem.“ Na Grande Partenza přiletěl rovnou ze soustředění v Kolumbii, které se mu osvědčilo už na začátku sezony. Tehdy po něm ovládl jednu etapu a celkové pořadí na menším podniku Kolem Ománu. A když něco funguje, proč to měnit?

JAN HIRT

Narozen:21. ledna 1991 (31 let)

Výška/váha: 181 cm/62 kg

Disciplína: silniční cyklistika

Tým: Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

Největší úspěchy: vítěz etapy na Giro d´Italia (2022), vítěz Kolem Ománu (2022), vítěz etapy na Kolem Ománu (2022), vítěz Kolem Rakouska (2016), vítěz etapy na Kolem Rakouska (2016), 12. místo v celkovém pořadí na Giru d´Italia (2017), 2. místo v etapě na Giru d´Italia (2019), 5. místo v etapě na Giru d´Italia (2017), 5. místo celkově na Kolem Švýcarska (2019)

Přesně to se potvrdilo i tentokrát, a to hned v několika směrech. Tady totiž funguje hned víc věcí.

Jan Hirt a etapa po posledním volném dni. To, že českému vrchaři sedí většinou velmi těžké trasy hned na začátku třetího týdne Gira, se ví už delší dobu. „Postupem Gira mi forma stoupá a ve třetím týdnu jsem na tom nejlépe,“ říkal vždy i on sám. A také to potvrzoval.

Co ale funguje ještě lépe, je spojení Jan Hirt a Mortirolo. V roce 2017, kdy dosáhl zatím nejlepšího umístění v celkové klasifikaci (12. příčka), se jelo do Bormia a na trase se závodníkům postavila do cesty tato „Smrtící hora“. A český cyklista ji přejížděl jako jeden z členů denního úniku. Tehdy cílem projel jako jedenáctý.

O dva roky později, opět přejezd Mortirola, Hirt znovu v úniku, ovšem přes vrchol stoupání už jen s Giuliem Cicconem. Nakonec z toho bylo pro Čecha 2. místo v etapě.

A teď současnost. V pondělí volný den, o den později etapa dlouhá 202 kilometrů, z pohledu nastoupaných výškových metrů nejnáročnější (5250 m) a hned za její polovinou, asi uhádnete… Znovu Mortirolo. Teď už se dá říci, že pro Hirta jde o takovou Horu osudu, do níž konečně hodil pomyslný prsten a splnil cíl – zvítězit v etapě na Giru, třítýdenním etapáku, který mu ze všech tří sedí nejvíc.

Splnil už první úkol dne. „Řekli jsme si, že pokud se bude cítit dobře a bude silný, zkusí se tento týden dostat do některého z úniků. To byl plán,“ prozradil krátce po konci etapy u autobusu stáje Intermarché-Wanty-Gobert Hirtův sportovní ředitel Valerio Piva.

Skupina uprchlíků se od muže v růžovém Richarda Carapaze a dalších favoritů odpoutala na prvním kopci dne Goletto di Cadino. Jenže mezi ním a Mortirolem přestali spolupracovat, a tak si někteří řekli, že to zkusí sami. Český jezdec však zůstal právě tam, kde to až tolik nejelo.

Jan Hirt na pódiu pro vítěze
Jan Hirt na pódiu pro vítěze

Na Mortirolu pak přišel zásadní moment. Společně s Cicconem, opět, a Hughem Carthym se vydali dopředu a ještě před vrcholem dohnali muže úplně vepředu.

Následoval náročný sjezd, který nesmírně nebezpečný připadá i v autě, natož pak na kole, kde tito borci jeli podstatně větší rychlostí.

Rozhodující momenty pak přišly až v závěrečném stoupání Santa Cristina. Na jeho začátku se odpoutal Lennard Kämna, který před dvěma týdny ovládl etapu s cílem na Etně. Zhruba v polovině kopce se zvedl pro změnu Thymen Arensman, aby se pokusil Němce dojet. A po chvíli se k tomu samému odhodlal i Hirt. Ten postupně dojel Arensmana a s ním pak i Kämnu, který už ale moc sil neměl.

Pak už to byl souboj Čech proti Nizozemci. Na vrchol kopce dojel jako první Hirt. Jenže toho začalo zlobit kolo a k tomu se ještě přidaly křeče. Ve sjezdu, který byl navíc po mokré silnici, protože krátce před dojezdem etapy začalo pršet, jeho náskok hodně kolísal a na závěrečné rovince soupeře za sebou už viděl. Hirt ale ještě dokázal sebrat poslední zbytky sil a cílem projel s rukama nad hlavou a úsměvem od ucha k uchu. Rozveselil tím i svého sportovního ředitele.

„Jistě, jsem moc šťastný. Od chvíle, kdy jsem s ním byl v Ománu, jsem věděl, že je letos velmi silný. Je jedním z nejlepších vrchařů na světě. Snažili jsme se, aby nabral trochu sebevědomí, protože se často dostával do stresu. Ale teď bylo všechno perfektní, zaútočil v pravý moment,“ chválil Piva svého závodníka.

Hirt je teprve pátým Čechem, kterému se povedlo ovládnout etapu Giro d´Italia. Díky výhře se navíc také posunul na 9. místo průběžného pořadí.

Česká vítězství na Giru

2022    Jan Hirt

2020    Josef Černý

2012    Roman Kreuziger

2000    Jan Hruška

1995    Ján Svorada

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud