Romana Barboříková
29. května 2022 • 17:47

Hirt udržel na letošním Giru šesté místo. Celkově slaví Australan Hindley

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na takový úspěch čekala česká cyklistika dlouhých šest let. Tehdy naposledy skončil některý z tuzemských jezdců v top 10 celkového pořadí podniku Grand Tour. A teď to konečně přišlo znovu. Jan Hirt na Giro d´Italia obsadil konečné 6. místo. K tomu navíc ovládl jednu z nejtěžších horských zkoušek tohoto ročníku. A to přitom před pár měsíci uvažoval i o konci kariéry. Růžový trikot a Nekonečnou trofej si po časovce ve Veroně přebral Australan Jai Hindley.



Před pěti lety na tomto závodu udělal díru do světa. Sám pak prohlašoval, že Giro d´Italia 2017 hrálo v jeho kariéře zásadní roli. Díky němu se Jan Hirt dostal do World Tour, tedy nejvyššího patra cyklistiky. Vyzkoušel si pozici hlavního domestika v týmu Astana, poté se ve stáji CCC mělo jezdit i na něj. Jenže přišel krach polského celku a s ním i krize českého závodníka.

Jak přiznal letos v zimě, uvažoval i o tom, že toto bude jeho poslední sezona. „Tak jsem si řekl, že si ji chci užít,“ hlásil po vítězství na menším etapovém podniku v Ománu v únoru.

Právě tam přišel první náznak znovuzrození českého vrchaře, jehož kvality dlouhodobě dosahují nejvyšší světové úrovně. A potvrzení se dostavilo, kde jinde než na italské Grand Tour. I když to pro závodníka z cyklisticky malé zemičky nebylo v belgickém týmu Intermarché-Wanty-Gobert vůbec jednoduché.

I jeho sportovní ředitel Valerio Piva na Giru přiznal, že mu musel promluvit do duše. „Loni jsem s ním nebyl spokojený, a taky jsem mu to řekl. Udělali jsme plány pro další sezonu a já mu říkal: Jsi jeden z nejlepších vrchařů světa, ale chci, abys byl víc koncentrovaný, sebevědomější, abys tomu dával všechno. Předtím neustále o sobě pochyboval.“

Po Hirtově vítězství v 16. etapě vedoucí přes brutální Mortirolo pak českého závodníka vychvaloval. „Dali jsme mu volnost, aby se připravil na Giro a přijel sem připravený. Byla to i otázka sebevědomí, to bylo i klíčem k etapovému vítězství. Jinak má totiž velké kvality, cítí se dobře v týmu, jsme jako rodina, a tato atmosféra dělá dobře všem,“ prohlásil Piva.

Jenže během celého Gira bylo znát, že to tak úplně není. Sám Hirt při rozhovoru o volném dnu prohlásil, že by v belgické sestavě rád zůstal kvůli některým lidem, kteří mu přilnuli k srdci, ale z vedení nijak velký zájem necítí. I v průběhu uplynulých tří týdnů mu v podstatě takové zprávy nepřímo vysílali. Jejich jasným lídrem byl od začátku Ital Domenico Pozzovivo (39 let), který na tom sice byl v prvních dvou týdnech lépe než jednatřicetiletý Čech, ale nakonec skončil v pořadí dvě místa za ním.

„Ale během všech týmových porad, v podstatě až do konce, zaznívalo: Zůstávejte co nejdýl s Domenicem. A pak až dodali: A s Honzou taky,“ postěžoval si po nedělní časovce. I v té bylo ostatně znát, že tým myšlení trochu poupravil až v úplném konci, kdy už byl Hirt před Pozzovivem. Na rozdíl od prvního ze dvou letošních soubojů s chronometrem mu totiž dali k dispozici lepší kolo.

V těchto souvislostech je pak jeho šesté místo celkově, které je i životním výsledkem na podnicích Grand Tour, ještě o to cennější. Navíc v časovce ve Veroně se dokázal hecnout a zajel nejlepší výsledek v této disciplíně, kterým je teď 26. místo.

Posledním etapovým vítězem 105. ročníku Giro d´Italia se stal domácí Matteo Sobrero. Zázrak pro Richarda Carapaze, který v neděli slavil narozeniny, nenastal. Jai Hindley bez problémů udržel růžový dres, který získal v sobotní poslední horské etapě, a stal se celkovým vítězem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa ve Veroně (časovka na 17,4 km):

1. Sobrero (It./BikeExchange-Jayco) 22:24, 2. Arensman (Niz./DSM) -23, 3. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) -40, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:08, 5. Tulett (Brit./Ineos Grenadiers) -1:12, 6. Schmid (Švýc./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:17, 7. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) -1:18, 8. Foss (Nor./Jumbo-Visma) -1:19, 9. Hepburn (Austr./BikeExchange-Jayco),10. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba -1:24, ...26. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:52.

Konečné pořadí:

1. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) 86:31:14, 2. Carapaz -1:18, 3. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -3:24, 4. Nibali (It./Astana) -9:02, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -9:14, 6. Hirt -9:28, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -13:19, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -17:29, 9. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -17:54, 10. López (Šp./Trek-Segafredo) -18:40.

Bodovací soutěž: 1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 254, 2. Gavirit (Kol./SAE Team Emirates) 136, 3. Cavendish (Brit./Quick-Step-Alpha Vinyl) 132, ...35. Hirt 24.

Vrchařská soutěž: 1. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma) 294, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 163, 3. Covi (It./SAE Team Emirates) 102, ...10. Hirt 57.

Mladí jezdci: 1. López 86:49:54, 2. Buitrago (Kol./Bahrajn-Victorious) -5:43, 3. Sivakov (Fr./Ineos-Grenadiers) -23:03.

Týmy: 1. Bahrajn-Victorious, 2. Bora-hansgrohe, 3. Ineos-Grenadiers.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud