26. května 2023 • 18:05

Královskou etapu Gira vyhrál Kolumbijec, Thomas uhájil vedení

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Královskou 19. etapu Gira d'Italia s těžkým vrchařským dojezdem na Tre Cime di Lavaredo vyhrál po úniku kolumbijský cyklista Santiago Buitrago. V závěru náročného stoupání předjel Kanaďana Dereka Geeho, který se už počtvrté v letošním ročníku závodu musel spokojit s druhým místem. Vedení v průběžném pořadí uhájil Brit Geraint Thomas, v souboji se Slovincem Primožem Rogličem ztratil tři sekundy.



Buitrago i Gee byli v patnáctičlenné skupince, která se do úniku v náročné horské etapě přes vyhlášená stoupání v Dolomitech vydala už v úvodu 183 km dlouhé trasy. Rozhodlo se ale až v závěrečném stoupání na Tri Cime di Lavaredo, které mělo maximální sklon až 14,6 procenta a bylo nejprudší v tomto ročníku. Jako první v něm nastoupil Gee, Buitrago ho ale zhruba 1,5 km před cílem v nejprudším úseku dojel a předstihl. Nakonec vyhrál o 51 sekund.

Na třetím místě dojel další z uprchlíků Dán Magnus Cort, na něhož se v závěru dotáhla skupinka největších favoritů. Na vítěze ztratil 1:46 minuty, stejně jako nakonec čtvrtý Roglič.

Slovinec zaútočil v trojici hlavních uchazečů o růžový dres zhruba 700 m před cílem, Thomas ale dokázal zareagovat a do skupinky se dotáhl zpět i průběžně třetí Portugalec Joao Almeida. V prudké koncovce to naopak zkusil Thomas a zdálo se, že Rogliče setřásl, ten ale po chvilkovém zaváhání srovnal krok a nakonec rivala porazil.

Před sobotní časovkou se zhruba osmikilometrovým náročným stoupáním v závěru 18,6 km dlouhé trati, která rozhodne o celkovém vítězi Gira, najel Roglič na lídra tři sekundy. Na druhém místě zaostává o 26 sekund. Almeida v posledním kilometru ztratil 20 sekund a jeho manko na průběžné třetí příčce narostlo na téměř minutu.

Český debutant Karel Vacek dojel do cíle na 34. místě se ztrátou bezmála osm a půl minuty.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 19. etapa (Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183 km):

1. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) 5:28:07, 2. Gee (Kan./Israel-Premier Tech) -51, 3. Cort (Dán./EF Education-EasyPost), 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) oba -1:46, 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:49, 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -2:09, ...34. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -8:28.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 81:55:47, 2. Roglič -26, 3. Almeida -59, 4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -4:11, 4. Dunbar (Ir./Jayco-AlUla) -4:53, 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -5:10, ...84. Vacek -3:35:59.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud