13. července 2015 • 16:52

Šok na Tour. Kreuzigerův parťák Basso končí, má rakovinu varlat

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Italský cyklista Ivan Basso během volného dne nečekaně odstoupil z Tour de France. Stájový kolega Romana Kreuzigera z týmu Tinkoff-Saxo dnes na tiskové konferenci oznámil, že trpí rakovinou varlat. Týmový lékař předpokládá, že se Basso z nemoci plně vyléčí.



Na rakovinu se přišlo poté, co měl Basso v páté etapě pád, při němž si mírně poranil levé varle. "Cítil jsem v něm bolest i v dalších dnech. Včera jsme mluvili s lékařem Tour de France, rozhodli jsme se pro speciální vyšetření v nemocnici a zjistili jsme tuhle špatnou zprávu. Mám malý nádor v levém varleti," řekl sedmatřicetiletý závodník, jenž po prvním týdnu Tour figuroval na 158. místě.

"Je jasné, že musím skončit a vrátit se do Itálie. Náš doktor je v kontaktu se specialistou v Itálii a co nejdříve bych se měl podrobit operaci. Samozřejmě nemůžu přidat moc dalších podrobností, protože jsme se to dozvěděli teprve před dvěma hodinami, ale musím odjet," dodal Basso.

Ivan Basso (zády) po pádu v páté etapě Tour de France s Thibautem Pinotem
Ivan Basso (zády) po pádu v páté etapě Tour de France s Thibautem Pinotem

Lékař týmu Tinkoff-Saxo Piet de Moor uvedl, že je optimistický v prognózách, že se Basso z nemoci plně zotaví. "Stále ještě čekáme na výsledky některých vyšetření, ale rozhodnutí už padlo. Ivan musí co nejrychleji domů a zahájit léčbu. Podle toho, co odhalí výsledky, tak se rozhodneme o dalších krocích," řekl.

Na Tour de France skončil Basso před deseti lety celkově na druhém místě za Lancem Armstrongem, jemuž byla rakovina varlat diagnostikována v roce 1997. "Myslím na Ivana a přeju mu vše nejlepší, když se vydává na cestu s rakovinou. #IvanSTRONG!!" napsal na twitteru slavný Američan, jenž dodatečně přišel o svých sedm triumfů na Tour z let 1999-2005 kvůli užívání zakázaných látek.

Basso, jenž si během kariéry odpykal kvůli dopingu dvouletý distanc, dosáhl na stupně vítězů na Tour i v roce 2004 díky třetímu místu. Domácí Giro d'Italia ovládl dvakrát: poprvé slavil v růžovém dresu v roce 2006, triumf zopakoval o čtyři roky později. Na Vueltě je jeho maximem čtvrté místo z roku 2009.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud