17. července 2015 • 10:00

Skvělý Bárta v královské etapě Tour: Překvapil všechny, i svůj tým

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí na letošní Tour de France se český cyklista Jan Bárta včera dostal do skupiny uprchlíků, která se pohybovala daleko před pelotonem. Potřetí vezl dres své stáje často před televizními kamerami. Jezdec, který má za úkol právě do úniků naskakovat, tak stoprocentně splnil úkoly, dané stájí Bora Argo 18. Tentokrát však odvedl i mnoho „bonusové“ práce navíc.



Prošel si, stejně jako všichni účastníci včerejší etapy, drsnou šichtou. Teplota v Pyrenejích klesla o 23 stupňů, parná horka vystřídal déšť s krupobitím. Pro Jana Bártu byla královská etapa o to náročnější, že oproti drobným vrchařům, s nimiž se v kopcích poměřoval, vozí na kole o 15 kilogramů víc.

Copak o to, do úniků Bárta naskakuje pravidelně. Už vloni nesl na Tour de France číslo pro nejaktivnějšího jezdce etapy a letos to během prvního týdne zopakoval.

Ale útočit v nejtěžších kopcích? On, jehož doménou je časovka, v níž je čtyřnásobným mistrem republiky? „Asi mě z toho budou bolet pár dní nohy,“ usmíval se v rozhovoru s reportéry Českého rozhlasu a idnes.cz v cíli. „Strašně těžká etapa. Jsem rád, že to mám za sebou. Ale co. Chtěl jsem si dnešek udělat hezkým a taky jsem to udělal,“ oddechoval.

Mezi nejlepšími se držel až do posledního stoupání na Plateau de Beille. Hora s průměrným sklonem stoupání 7,9 procent, vinoucí se nekonečných 16 kilometrů jenom nahoru, si pak vybrala svoji daň i vzhledem k tempu a permanentním útokům ostatních jezdců.

Moravský cyklista se v početné skupině před pelotonem držel s vypětím všech sil. Čtyři vrchařské prémie byly přece jen vypsány pro úplně jiné borce… „Snažil jsem se. Kopec, kde jsem tam nastupoval, mě stál hodně sil, proto jsem pak zvolil svoje tempo, poslední kopec jsem jel v rytmu,“ uvedl Bárta.
Svůj tým nadchl, ale taky pořádně překvapil. Původní plán Bora Argo 18 totiž byl jet na jistotu a šetřit síly. Všichni si uvědomovali, že tohle by měl být den úplně jiných přeborníků.

„Jan (Bárta) se musel cítit obzvlášť dobře, když se chopil šance. Když se podíváme na skupinu uprchlíků, byli v ní excelentní vrchaři a Jan byl přesto schopen se s nimi poměřovat. Udělal skvělý závod. Šesté místo v téhle etapě není něco, co jsme nezbytně očekávali, přece jen Jan nemá moc rád dlouhé hory. Proto to byl skvělý výkon,“ chválil závodníka Enrico Poitschke, sportovní ředitel týmu Bora Argo 18.

Bártu nevyvedl z míry ani velký pokles teploty, spojený s deštěm a na závěr taky krupobitím. Kroupy pořadatelé odhrnovali hrablem jako sníh. „Pršelo jenom na jednom kopci trochu, nebylo to tak zlé. A pak až do cíle. Bylo to pořád do kopce, člověk se zahřeje,“ culil se cyklista českým novinářům do bloků a diktafonů.

Jako kdyby tohoto pohodáře nic nemohlo rozházet. Aby také ano po druhém nejlepším českém výsledku na letošní Tour, hned za vítězem etapy Zdeňkem Štybarem.

Jak mu nevadila horka, tak se přizpůsobil i dešti. „Teplo mně celkem vyhovovalo. Hodně lidí si stěžovalo, já jsem byl v pohodě. Teď se počasí pokazilo,“ krčil rameny, jako kdyby vypočítával, kolik si dal k snídani rohlíků. „Když prší, tak se dobře dýchá a vzduch je čerstvý. A kroupy? Ty jsou lepší než déšť. Z těch nejste mokří, to z vás opadá,“ rozesmál se ještě jednou a utíkal se ohřát.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud