23. července 2015 • 04:40

Froome zveřejnil citlivá data: Kdo nechce, stejně mi neuvěří

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Systematická snaha francouzských cyklistických inkvizitorů najít na něm cokoliv špatného přiměla Chrise Frooma těsně před finišem Tour de France k hodně nevšednímu kroku. Lídr závodu dal k veřejné dispozici data, dokumentující jeho výkon v královské etapě, k níž se váží největší podezření. Chce tím jasně říct: „Nedopuji. Nepodvádím. Tečka.“



Denně, dopoledne před etapou i večer po ní, musí Chris Froome čelit otázkám na doping. Atmosféra kolem silnic se sice – zdá se – uklidnila, štiplavý oblak dohadů a čísel se ale nad výkony britského jezdce vznáší dál.

A tak Froome obrátil svoje karty obrázkem nahoru.

„Udělal jsem všechno, co jsem mohl. Vím, že jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni o mé vině, ty nepřesvědčí o opaku nic. S tím nic neudělám. Teď už se chci soustředit jen na závodění a udržení žlutého trikotu až do Paříže,“ řekl Froome po demonstraci svých citlivých údajů.

Především se vší vervou rozbíjí obvinění na základě čísel, předložených francouzským lékařem Pierrem Salletem z organizace Sportovci pro transparentnost, který z pozorování Britova výkonu usoudil, že v posledním stoupání královské etapy vynaložil sílu 7,04 wattů na kilogram. To je nadlidské pásmo, do něhož se dostávají jen později usvědčení dopingoví hříšníci.

Lance Armstrong nebo Jan Ullrich.

„Bylo to přesně 5,78 wattů na kilogram, což už je v lidských silách,“ ukázal Froomův týmový trenér Tim Kerrison. Počítal s kadencí šlapání, Froomovou nově zveřejněnou hmotností 67,5 kg a dalšími faktory. (viz. tabulka.) Hodnota 5,78 w/kg je sice taky velmi vysoká, ale už odpovídá výkonnosti mimořádného, špičkově trénovaného cyklisty. Tím se lídr týmu Sky cítí být.

Froomova data z královské etapy Tour de France

(poslední kopec, 15,3 km)

Čas: 41:28

Průměrný výkon: 414w

Hmotnost: 67,5kg

Wattů na kilogram: 5,78

(výsledné číslo je po úpravě – odečtu 6% na základě použití speciálního řetězu na kole. Před korekcí: 6,13 w/kg)

Pozn.: zdroj a další podrobnosti www.teamsky.com

A Froome (ve spolupráci s trenérem) jde ještě dál. Jeho tepová frekvence během vrcholné námahy v horách na Tour de France 2013 byla 168, vloni na Vueltě 171 a letos na Tour už 174. To má ukazovat na Froomův neustálý progres ve výkonnosti.

Jezdec i jeho stáj se rozhodli ke zveřejnění údajů, které si drtivá většina stájí spíš žárlivě střeží, po více než týdnu spekulací. Minulý pátek po Froomovi někdo hodil kelímek moči, další jezdci byli fyzicky i slovně napadáni na trati.

Nejen Sky se chytá naděje, že ukázáním karet se nálada změní. Vyzývá k tomu i ředitelství závodu.

„Pokud by lidé chtěli plně porozumět tomu, čeho jsem na kole schopen, museli by vidět všechna data. Závodění i trénink. To je ale bláznivá představa. Team Sky mi dal možnost takhle se připravovat, vyvíjel svoje tréninky několik let. Proč je dávat všanc těm týmům, které tolik do přípravy neinvestovaly?“ ptá se Froome už trochu zoufale.

Před závěrem Tour je v pohodlné pozici, vede o více než tři minuty, objevuje se však před ním i strašák slabšího posledního týdne závodu. Předloni, kdy žlutý trikot uhájil, v posledních etapách ztrácel. A třeba na Alpe d’Huez, kde se jede i letos, na něho Nairo Quintana najel 66 vteřin!

„Doufejme, že letos to půjde lépe. Když srovnám svoje pocity na začátku posledního týdne Tour letos a před dvěma lety, cítím se lépe. Jsem silnější. Nebudu uvadat, jestli to chcete takhle slyšet,“ obrátil se na naslouchající novináře.

I vzhledem k tomu, jakou má za sebou smečku pronásledovatelů, prezentovanou hlavně Quintanou, Nibalim a snad ještě i Contadorem , očekává Froome útoky v horských etapách bezmála na každém kilometru a ze všech stran. Zatím je ale proti němu všechno marné.

„Neříkám, že jsou moji protivníci zoufalí, ale ubývá jim čas a tak zkouší doslova všechno. Všechno nebo nic. Já jsem spokojený. Mám výbornou pozici a čas už se krátí,“ dodal Froome.

S Chrisem Froomem debatují jeho soupeři Nairo Quintana a Joaquim Rodriguez
S Chrisem Froomem debatují jeho soupeři Nairo Quintana a Joaquim Rodriguez

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud