14. července 2018 • 04:57

Favorit Tour? Froome je zatím neviditelný, od diváků slyší jen bučení

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřikrát ovládl Tour de France a letos si připsal i premiérovou výhru na Giru. Přesto je Chris Froome jako největší favorit letošního ročníku „Staré dámy“ zatím neviditelný. Jeho jméno rezonuje pouze mezi diváky, kteří bučí pokaždé, když kolem projede a mezi kritiky toho, že mu antidopingová agentura WADA startovat vůbec umožnila. Přesto britský cyklista hlavu nevěší a slibuje: „Můj plán? Ve druhém a třetím týdnu můj čas přijde.“



Nehrne se dopředu, etapy dojíždí většinou s pelotonem a nevyhledává ani rozhovory. Na první pohled byste do něj ani neřekli, že se jedná o největšího favorita 105. ročníku Tour de France. Přesto o něm každý ví a každý se potřebuje na jeho adresu vyjádřit. Řeč je samozřejmě o lídrovi stáje Sky Chrisi Froomeovi, čtyřnásobném vítězi. Po sedmé etapě se drží na 14. místě průběžného pořadí se ztrátou 1:05 na vedoucího Belgičana Grega Van Avermaeta.

Do závodu přitom Froomea málem nepustil dopingový nález. A to je také přesně to, co jezdce a fanoušky dělí na dva tábory a samotného jezdce nutí zůstat v pozadí.

Na loňské Vueltě totiž neprošel antidopingovým testem. V moči měl dvojnásobné množství salbutamolu, tedy účinné látky proti astmatu, než je povoleno. Přesto si výsledky testu dokázal obhájit a před startem Tour dostal zelenou.

Jenže tím spustil hotovou vlnu, proti tomuto rozhodnutí antidopingové agentury WADA se vyjádřila celá řada cyklistů, odborníků i fanoušků. „Tím, že mu dovolili startovat, nemysleli na všechny důsledky a to je vážné. Byl jsem s juniorským trenérem na závodě a tam byli rodiče, kteří dávali inhalátory s Ventolinem i dětem, které nemocné nebyly. Tohle se děje, oni jen kopírují velká jména,“ řekl v rozhovoru pro Sport24 bývalý cyklista a pětinásobný vítěz Tour de France Bernard Hinault a zároveň dodal: „Pokud jde o Froomea, který je stále na Tour, tak mu přeji hodně štěstí. Najdou se tam totiž lidé, kteří jsou proti němu a musí být psychicky těžké, když na vás pořád někdo bučí. To už je ale jeho problém a ne můj.“

VIDEO: Na Froomea fanoušci bučí od prvního dne:

Jeho slova se potvrzují každou etapu. Kolem celé trati stojí fanoušci držící „protifroomeovské“ cedule a při jeho projetí se pokaždé ozve ohromné bučení. I kvůli ohromnému množství kritiky se WADA rozhodla zveřejnit podrobné výsledky a snaží se své rozhodnutí obhájit. „Není důvod, proč by se teď měly předpisy měnit. Na rozdíl od většiny látek, se hodnota salbutamolu nedá zjistit tak přesně. Každý sportovec má šanci prokázat, proč měl vyšší hodnoty,“ stálo v prohlášení antidopingové agentury.

Kroky WADA také přivítal sám Chris Froome, který prý není proti tomu, aby se celá kauza znovu přezkoumala. „Jsem rád, že k tomu vydali víc informací. Neříkám, že jsem to četl celé, ale rozumím tomu tak, že vydali další údaje a já od začátku říkám, že proti tomu nic nemám,“ řekl pro cyclingnews.com lídr Sky.

Minulý týden se k Froomeově kauze vyjádřil i jeho bývalý kolega Bradley Wiggins, který se za něj i přes neshody z dřívějška postavil. „Už se k tomu vyjádřilo tolik lidí, že je těžké se vyznat v tom, co se skutečně stalo. Musíme respektovat, že mu bylo umožněno závodit. Vůbec bychom se o tom ale nedozvěděli, kdyby to někdo nevynesl na veřejnost. Zřejmě z toho chtěla těžit nějaká z velkých společností,“ řekl během rozhovoru pro televizní stanici Eurosport.

Svého bývalého parťáka také pochválil za to, že si dokáže udržet chladnou hlavu a z celé situace nepanikaří. „Začátkem roku jsem si myslel, že ho to poznamená, ale podařilo se mu nad to povznést a vyhrát Giro. Pro mě je stále největším favoritem Tour a už v minulosti dokázal, že se dokáže vypořádat se vším, co se na něj hodí.“

Chris Froome se podepisuje fanouškům.
Chris Froome se podepisuje fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud