21. července 2018 • 21:30

Sagan není normální, smál se jeho šéf. Belgičan těžce kousal třetí místo

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kopcovitá 14. etapa letošního ročníku Tour de France mu zřejmě vyhovovala, přesto se ze své první výhry na Staré dámě neradoval. Belgický cyklista Jasper Stuyven bojoval jako lev, pelotonu dokázal ujet až na rozdíl dvaceti minut. Před cílem ho ale předjel Omar Fraile a Julian Alaphilippe. „Je těžké vzít třetí místo, když jsem byl tak blízko etapové výhře, ale nelituju toho. Dal jsem do toho všechno,“ řekl zklamaně v cíli.



Jízda v úniku mu vyhovovala, v náročném dojezdu do kopce ho však síly opustily. I kvůli tomu nezvládl v tempu pokračovat až do cíle, kterým projel na třetím místě. „Po závodě můžete říct, že to bylo moc brzy, tohle a tamto, ale byla to velká skupina, mezi nimi silní vrchaři,“ přiznal na twitteru. Zároveň si však i posteskl. „Hrál jsem, dal jsem do toho všechno a prohrál jsem,“ napsal Stuyven, který chtěl vítězstvím uctít belgický státní svátek.

Nejrychlejším mužem v cíli byl tak Španěl Omar Fraile, který se radoval ze své vůbec první etapové výhry. Před rokem se mu podobný kousek povedl na Giru, kde ovládl jedenáctou etapu. „Věřil jsem, že zvládnu Jaspera Stuyvena dojet. Byl vepředu dlouho sám a na posledním kopci vál dost silný vítr. Rozhodl jsem se ho zkusit dohnat, co nejdříve to šlo,“ prozradil v rozhovoru na letour.com.

Pro osmadvacetiletého cyklistu se jedná o vůbec první start na Tour de France, předtím si dvakrát zajel na Giru a třikrát na Vueltě. „Když jsem s kariérou začínal, nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl vyhrát etapu na Tour de France. Prvně jsem byl za samotnou nominaci rád a hned v prvním týdnu jsem zjistil, jak moc náročný závod to je. Ale zvládl jsem to.“

VIDEO: Podívejte se na poslední kilometr 14. etapy:

Sám Fraile je na Tour de France v roli domestika lídra Jakoba Fuglsanga, který je v průběžném žebříčku na devátém místě a na vedoucího Thomase ztrácí šest minut a čtrnáct sekund.

„Dnešní etapa byla jednou z mála, kterou jsme se pokusili vyhrát. Nyní se už budu věnovat jen tomu, abych pomohl Jakobovi Fuglsangovi získat co nejlepší umístění,“ slíbil lídrovi, zároveň však neskrývá nadšení z obrovského úspěchu. „Je neuvěřitelné, že jsem právě v Mende vyhrál etapu. Je to ve Španělsku dost populární město.“

Sagan není normální cyklista, smál se šéf stáje

Velké překvapení ve čtrnácté etapě s kopcovitým terén připravil i slovenský cyklista Peter Sagan, který si ukázal, že má stále dost sil. Do cíle dojel trojnásobný vítěz letošního ročníku na skvělém čtvrtém místě. „Celá etapa pro mě byla nečekaná. Neplánoval jsem jet vepředu, ale podle mě to nebylo o moc těžší, než jet s pelotonem. Jsem spokojený,“ řekl Sagan.

Světový mistr, který na letošní Tour opět září a má velmi blízko k dalšímu zisku zeleného trikotu si prý na čtvrtou letošní výhru nevěřil a čtvrté místo je víc než dost. „Vůbec jsem si nemyslel, že bych mohl dnes vyhrát, Julian Alaphilippe byl na mě příliš silný, když zaútočil. Před cílem byl silný vítr a navíc ten těžký kopec.“

Ze svého jezdce si během etapy utahoval i Saganův šéf Patxi Vila, kterého slovenský spurter mile překvapuje každou etapou. „Peter se nechtěl hnát dopředu, ale stalo se. On není normální cyklista. Jsou tam lepší vrchaři, ale u Petera nikdy nevíme,“ smál se v průběhu závodu během rozhovoru pro francouzské televize.

Španěl Omar Fraile opanoval 14. etapu Tour de France z Saint-Paul-Trois-Chateaux do Mende
Španěl Omar Fraile opanoval 14. etapu Tour de France z Saint-Paul-Trois-Chateaux do Mende

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud