Romana Barboříková
8. dubna 2020 • 19:30

Plán B pro Tour de France: srpen. „Stará dáma“ řeší přesun termínu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Termín v kalendáři je zatím pořád stejný 27. června – 19. července. Vzhledem k dosavadnímu vývoji koronavirové pandemie ve světě a především ve Francii však začíná být stále pravděpodobnější, že v tuto dobu se Tour de France nepojede. Její organizátoři si stanovili datum 15. května, do kterého rozhodnou, jak to se „Starou dámou“ letos bude. Teď vymýšlí další možnosti. Jednou z nich by mohl být posun startu o měsíc.



Strhující souboje v hromadných dojezdech, heroické výkony v zabijáckých kopcích. A to vše ve scenérii žlutých slunečnicových polí či globálně známých historických objektů. Taková je Tour de France. Bude taková ale i letos? A bude vůbec? Otázky, na které v tuto chvíli nezná nikdo odpověď. Nicméně všichni doufají, že bude znít: Ano, Tour se v roce 2020 pojede.

Vše o Tour de France 2020 >>

Mnoho týmů už se totiž nyní dostává do finančních potíží, některé už musely propustit řadu zaměstnanců a závodníkům snížit platy. Nejslavnější cyklistický závod planety tak v tuto chvíli vidí jako jedinou spásu. „Když se nepojede Tour de France, může to být pro hodně týmů fatální, několik jich může kvůli tomu i skončit,“ řekl Sportu René Andrle, sportovní ředitel u prvodivizního týmu Israel Start-up Nation.

Stejně to vidí i Roman Kreuziger, devítinásobný účastník francouzské Grand Tour. „Pro cyklistiku je zásadní, aby se jela,“ upozorňuje závodník týmu NTT Pro Cycling.

Nejprve zaznívaly hlasy, že by Tour mohla odstartovat v původním termínu, tedy 27. června, ovšem jela by se bez diváků. To striktně odmítl Christian Prudhomme, šéf ASO, která etapový závod pořádá. On a jeho spolupracovníci tak mají nyní bezesné noci a snaží se vymyslet řešení. Podle renomovaného cyklistického serveru Cycling News by jím mohlo být posunutí termínu o měsíc, takže by se do Paříže dojíždělo v polovině srpna.

Vítězné pódium pro šampiony Tour de France v roce 2019
Vítězné pódium pro šampiony Tour de France v roce 2019

Takové řešení by uvítal i Petr Vakoč, závodník druhodivizního týmu Alpecin-Fenix. „Za mě by bylo nejlepší Tour posunout a mít ji v plné parádě, než bez diváků a ještě navíc s velkými rozdíly mezi závodníky. To by nebylo úplně férové,“ připomíná Vakoč fakt, že někteří cyklisté nyní mohou dál trénovat venku, zatímco jiní jsou odkázáni pouze na trenažéry.

Prudhomme a spol. zatím nechtějí žádné varianty prozrazovat ani komentovat, jak ale píše Cycling News, podle francouzského listu Le Parisien a španělské tiskové agentury Efe už oslovili organizátoři představitele některých měst hostících letos start či cíl etap s dotazem, zda by souhlasili s posunutím termínu zhruba o měsíc.

„Lepší hostit Tour de France v srpnu než vůbec, případně bez diváků,“ reagoval jeden ze starostů. „Pokud už bude zdravotní situace lepší, není pro nás měsíční zpoždění žádný problém,“ říká Michel Villa z města Privas, které má být cílem 5. etapy. Není se čemu divit, že starostové s odkladem souhlasí. Za to, že u nich bude mít karavana Tour zastávku, zaplatili dost peněz. Konkrétně za start etapy 80 tisíc eur (přes 2 170 000 korun), za její dojezd pak minimálně 120 tisíc eur (přes tři a čtvrt milionu Kč). A bez fanoušků se jim vložené náklady nevrátí.

Na definitivní rozhodnutí mají pořadatelé ještě víc než měsíc. Konečný verdikt má padnout do 15. května.

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Deník Sport, středa 8. dubna Deník Sport, středa 8. dubnaFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud