Romana Barboříková
1. září 2020 • 04:30

Žlutá letka Jumbo-Visma útočí. Jak vypadá tým, co chce svrhnout Ineos?

Vstoupit do diskuse
0
  • Tým Jumbo-Visma má na Tour de France ty největší ambiceTým Jumbo-Visma má na Tour de France ty největší ambiceFOTO: koláž iSport.cz

    Poslední roky platila na Tour de France jedna jistota: o etapové výhry se snažilo mnoho týmů, ale tu celkovou si vždy pohlídal tým Ineos, dříve Sky. Teď snad přichází lepší a zajímavější časy. Celou tuto hodně omezenou sezonu je zřetelně viditelná „žlutá letka“ týmu Jumbo-Visma. A to nejen díky výrazným dresům. Zvykejte si na obrázky, kdy peloton, hlavně v kopcích, potáhne třeba i šestice závodníků Jumba. Není se co divit, i oni sami prohlašují, že hodlají smazat nadvládu Ineosu. A kdo že se o to pokouší?

  • Primož Roglič (Slovin.)

    Věk: 30 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 3.
    Nejlepší výsledek na Tour: 2 etapová vítězství

    Úřadující vítěz španělské Vuelty se v minulé sezoně hodně poučil. Po jarním Giru, kde si tak hlídal některé soupeře, až o růžový trikot přišel, už koncem léta ve Španělsku nechyboval. Ve skvělé formě byl i po restartu sezony, v horách jezdil velmi lehce. Jenže přišel pád na Critérium du Dauphiné, jehož následky si přinesl i na Tour. Uvidíme tedy, jak rychle se zcela uzdraví.

    Primož Roglič, hlavní hvězda týmu Jumbo-VismaFoto Reuters

  • George Bennett (N. Zéland)

    Věk: 30 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 4.
    Nejlepší výsledek na Tour: 2x 7. místo v etapě

    Zkušený závodník, který je na své již dvanácté Grand Tour, má být především pomocníkem Primože Rogliče, případně dalšího z lídrů týmu, v horách. Sám se velkého úspěchu dočkal v roce 2017, kdy se stal prvním novozélandským vítězem etapového závodu kategorie World Tour, když ovládl Kolem Kalifornie. V roce 2018 pak skončil osmý v celkovém pořadí na Giru.

    George Bennett z týmu Jumbo-VismaFoto Reuters

  • Amund Grøndahl Jansen (Nor.)

    Věk: 26 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 3.
    Nejlepší výsledek na Tour: 15. místo v etapě

    Muž, který je pravidelným účastníkem jarních klasik, bude z tohoto pohledu důležitou součástí týmu hlavně na rovinatějších a zvlněnějších místech. Loňský norský šampion je na své třetí Tour, která je pro něj zatím jediným třítýdenním etapovým závodem, kterého se kdy zúčastnil. Užil si zde i vítězství v etapě, ale jen to týmové, když jezdci Jumbo-Visma loni ovládli časovku.

    Amund Grøndahl Jansen je pravidelným účastníkem jarních klasikFoto Reuters

  • Tom Dumoulin (Niz.)

    Věk: 29 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 6.
    Nejlepší výsledek na Tour: 3 etapová vítězství

    Vítěz Gira d´Italia z roku 2017 patří v týmu k nejzkušenějším a je také považován za spolulídra. A není se čemu divit, na svém kontě má řadu úspěchů včetně 2. místa v celkovém pořadí Tour 2018. Je velmi zdatným časovkářem, kde je i mistrem světa z roku 2017, výrazné problémy však nemá ani v horách, což se letos bude hodit. V kariéře ho zbrzdilo zranění kolene na loňském Giru.

    Tom Dumoulin (vlevo) v diskuzi s parťákem Tonym MartinemFoto ČTK/AP

  • Robert Gesink (Niz.)

    Věk: 34 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 9.
    Nejlepší výsledek na Tour: 2. místo v etapě

    Další z členů týmu, který bude hodně platný v pořádných horách. V dřívějších letech byl skvělým závodníkem také v jednodenních kláních, zanedbatelné u něj nejsou ani časovkářské schopnosti. Prostě univerzální pomocník pro lídry týmu, navíc velmi zkušený. Na svém kontě má už 16 závodů Grand Tour, z hlediska celkového pořadí se mu nejvíc povedla Tour  roce 2010, kdy skončil pátý.

    Robert Gesink bude hodně platný v horáchFoto Reuters

  • Sepp Kuss (USA)

    Věk: 25 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 1.
    Nejlepší výsledek na Tour: -

    Mladý Američan dosud sbíral zkušenosti na ostatních podnicích Grand Tour. Na loňské Vueltě se mu povedlo získat i prvenství v náročné horské etapě. A že to v kopcích bývalému závodníkovi na horském kole jde, ukázal i nedávno na Critériu du Dauphiné. Zvítězil v závěrečném dni do Megève, kde už nenastoupil lídr Roglič. I jeho proto uvidíme zejména v horách hodně vepředu.

    Tým Jumbo-Visma na slavnostním startu Tour de FranceFoto Reuters

  • Tony Martin (Něm.)

    Věk: 35 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 12.
    Nejlepší výsledek na Tour: 5 etapových vítězství

    Při vyslovení jména Tony Martin se asi mnohým vybaví incident z loňské Tour, kde se v jedné z etap „popral“ s Lukem Rowem z Ineosu a oba byli vyloučeni. Až na tyto emoce je ale Martin, čtyřnásobný mistr světa v časovce, jedním z nejcennějších členů týmu Jumbo-Visma, hlavně díky svým zkušenostem, dřívějším úspěchům a mentalitě dříče.

    Tony Martin, čtyřnásobný mistr světa v časovceFoto Reuters

  • Wout van Aert (Bel.)

    Věk: 25 let
    Počet účastí na Tour de France: nyní 2.
    Nejlepší výsledek na Tour: 1 etapové vítězství

    Člen „žluté letky“, kterému to letos z týmu létá nejvíc. Loni se na Tour hodně vážně poranil v časovce v Pau, svalové zranění léčil velmi dlouho. Ale povedlo se na jedničku s hvězdičkou. V této zkrácené sezoně má na svém kontě už čtyři vítězství, a to ne ledajaká. Ovládl třeba Strade Bianche nebo monument Milán – San Remo. Na Tour je pro něj ale prý prioritou žlutý dres pro tým.

    Takhle Wout van Aert slavil vítězství na závodě Milán-San RemoFoto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud