Romana Barboříková
5. září 2020 • 17:47

První pyrenejskou etapu po úniku ovládl Peters. Žlutý trikot udržel Yates

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na dvou frontách se sváděly boje v Pyrenejích. Den jako stvořený pro únik přinesl zajímavou podívanou v honbě za etapovou výhrou, ale nakonec i o celkové pořadí, a tím není myšlen pouze žlutý dres, který ještě zuby nehty udržel Adam Yates. V cíli nejvíc slavil Nans Peters, který je na Tour nováčkem. Důvod k radosti měl ale i Tadej Pogačar, který výrazně umazal ztrátu, kterou nabral předchozí den.



Krásnou podívanou nabídla první pyrenejská etapa. A to nejen díky malebným horským scenériím. V menu dne byla dvě stoupání první kategorie a jedno dokonce té mimořádné. A tato skladba splnila svůj účel.

V úvodu únik, kde se nejprve bojovalo hlavně o body do soutěže pro nejlepší vrchaře, pak snaha některých trhnout se a dojet si pro etapový triumf. V samotném závěru navíc ještě okamžiky, kdy se musel lídr Adam Yates strachovat o žlutou okrasu, kterou vezl už třetí den v řadě, a vyvinout velkou snahu, aby se v čele celkového pořadí udržel. Zapomenout také nelze na pláchnutí mladého Slovince Tadeje Pogačara, který se díky tomu dostal zpět do Top 10.

Byl to vskutku zajímavý den. Před jeho začátkem hodně cyklistů i sportovních ředitelů mluvilo o tom, že hlavní roli zde bude hrát únik. Manažer týmu CCC dokonce hovořil o tom, že do čelní skupiny by tento den mohl jet i Jan Hirt společně s Ilnurem Zakarinem, dva ryzí vrchaři této sestavy. Nakonec to bylo zatím ale bez českého nováčka francouzské Grand Tour, který se po zranění ruky ještě stále dostává do tempa.

Ruský cyklista ale ve skupině zpočátku třinácti závodníků nechyběl a v závěru byl jednou z hlavních postav. Na vrcholu mimořádné kategorie Port de Balés byl s Nansem Petersem jako první, pak se však projevily jeho nedostatky v umění sjezdu a Peters se dostal do vedení, které už do konce etapy nepustil. Šestadvacetiletý Francouz, který už loni získal etapový triumf i na Giro d´Italia, tak slavil největší výhru své dosavadní kariéry. A nesmírně potěšil domácí příznivce, když se po Julianu Alaphilippovi stal druhým Francouzem, který na letošní Tour vyhrál.

„Je to bláznivé. Bylo něco neuvěřitelného, když jsem loni vyhrál při své první účasti na Giru a teď je to úplně stejné. Řekl jsem si: Proč to nezkusit i na Tour? Věděl jsem, že Zakarin je ve stoupání silnější než já, ale nevzdával jsem to, ve sjezdu jsem potom zase dost získal, takže už jsem si věřil, že ho porazím,“ prozradil šťastný vítěz.

Adam Yates dorazil do cíle 8. etapy po boku loňského vítěze Egana Bernala
Adam Yates dorazil do cíle 8. etapy po boku loňského vítěze Egana Bernala

V době, kdy už mohl téměř slavit, se několik kilometrů za ním odehrávaly úplně jiné boje, z globálního pohledu Tour mnohem důležitější. Sobotní etapa zase hodně zamíchala s první desítkou celkového pořadí. Už před druhým stoupáním dne bylo jasné, že z ní vypadne hlavní francouzská naděje Thibaut Pinot, který ve výsledku nabral víc než osmnáctiminutovou ztrátu. „Nebudeme kvůli tomu brečet. Thibaut se ještě úplně nedostal z pádu, který měl v úvodu Tour, ale věřím, že se uzdraví a budeme se pokoušet o etapová prvenství,“ okomentoval to sportovní ředitel týmu Groupama - FDJ Marc Madiot pro Eurosport.

Hrdinou dne, který se naopak do desítky vrátil, byl Tadej Pogačar. Třináct kilometrů před cílem se zvedl ze sedla a zaútočil. Nejprve ho ještě stíhala skupinka, v níž nechyběl Primož Roglič či Nairo Quintana, hned dalším nástupem už ale mladičký Slovinec soupeře odpáral a svou sólo jízdou ze ztráty 88 sekund na lídra smazal hned 40 vteřinek. Páteční technické potíže ho tak zcela zjevně jen nabudily a on se vrátil do bojů o pódium i na druhé Grand Tour své kariéry. Při té první, loňské Vueltě, mu patřilo celkové 3. místo.

S cílem vyhrát některé etapy přijel na letošní Tour Adam Yates, výsledkem hodně zajímavého dosavadního dění ve Francii je však to, že v sobotu už třetí den v řadě vezl žlutý dres. A i když závěr dne nebyl tak poklidný, jak by si asi přál a on musel věnovat dost energie, aby se v něm udržel, povedlo se. Před druhým Rogličem stále vede o tři sekundy.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 8. etapa: Cazéres - Loudenvielle (141 km):

1. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) 4:02:12, 2. Skujinš (Lot./Trek-Segafredo), 3. Verona (Šp./Movistar) oba -47, 4. Zakarin (Rus./CCC) -1:09, 5. Powless (USA/EF) -1:41, 6. Hermans (Belg./Israel Start-Up Nation), 7. Pacher (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) oba -3:42, 8. Kragh Andersen (Dán./Sunweb) -4:04, 9. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -6:00, 10. Bardet (Fr./AG2R) -6:38, ...98. Hirt (ČR/CCC) -25:23, 121. Kreuziger (ČR/NTT) -32:39.

Průběžné pořadí: 1. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 34:44:52, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3, 3. Martin (Fr./Cofidis) -9, 4. Bardet -11, 5. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic), 7. López (Kol./Astana), 8. Urán (Kol./EF) všichni -13, 9. Pogačar -48, 10. Mas (Šp./Movistar) -1:00, ...91. Hirt -1:24:23, 98. Kreuziger -1:35:41.

Profil 8. etapy Tour de France 2020 Profil 8. etapy Tour de France 2020Foto A.S.O.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud