Romana Barboříková
3. července 2021 • 17:25

Nechytatelný Pogačar! V kopcích pláchl a má žlutý dres, slavil Teuns

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tadej Pogačar má letos formu jako hrom. O tom nikdo nepochyboval už po středeční časovce, kterou ovládl. On se ale rozhodl ukázat svou sílu i v prvních horách. A stálo to za to. Loňský vítěz se v předposledním stoupání opřel do pedálů a všem z hlavní skupiny kromě Richarda Carapaze upláchl. Ekvádorce se pak zbavil během chvíle, v neskutečném tempu se prohnal postupně kolem všech členů úniku. Jen na etapové prvenství to nestačilo. Ale co, má žlutý dres.



Tento pocit, mnohdy frustrující, zažívá v poslední době hodně amatérských cyklistů. Šlapete do kopce, na pokraji svých sil, a kolem vás se prořítí někdo výrazně těžší, starší a podobně. Útěchou pak je, když zjistíte, že dotyčný uháněl na elektrokole.

Tím se ale rozhodně nemohli chlácholit v 8. etapě Tour de France cyklisté, které podobným způsobem „převálcoval“ Tadej Pogačar. I když ono když kolem vás prosviští někdo s takovou neskutečnou formou a talentem...

„Pogačar je nechytatelný. Řekli mi v rádiu, že je půl minuty za mnou a on u mě byl hned. Takže je opravdu fantastický,“ přiznal Ion Izaguirre, závodník týmu Astana-Premier Tech. Tomu nakonec patřila v sobotu druhá příčka za Dylanem Teunsem. Ovšem jen díky tomu, že dojezd etapy ještě nebyl na kopci, ale po dlouhém sjezdu, kde byl Pogačar na mokré silnici raději opatrnější.

Nadšení ze Slovincova útoku byli i další. „Tadej je neskutečně talentovaný, má skvělé predispozice. Vypadá to, že je o několik délek před ostatními a každý rok je lepší a lepší,“ chválil dvaadvacetiletého Pogačara lékař UAE Team Emirates.

Vítěz tří etap na Tour de France Jacky Durand přirovnal jeho chování v závodu k Chrisi Froomeovi z jeho vítězných let. Mimochodem v sobotu dojel čtyřnásobný šampion Tour až v grupetu.

Jonas Vingegaard dorazil do cíle osmé etapy Tour de France s pochroumaným ramenem
Jonas Vingegaard dorazil do cíle osmé etapy Tour de France s pochroumaným ramenem

„Ten kdo vyhraje Tour de France nebo ji chce vyhrát, chce mít během první horské etapy velký vliv. Bylo tomu tak v předchozích letech, kdy vyhrával Froome, a stejně tak i teď. Pogačar chtěl tuto tradici následovat a je to velký úspěch. Zasadil velkou ránu soupeřům, dojel tři minuty před Carapazem a ještě víc před dalšími,“ chválil Pogačarovo počínání v rozhovoru pro Eurosport muž, který byl během své kariéry také znám úspěšnými útoky.

Ten Pogačarův vypadal v sobotu tak jednoduše. Během stoupání na Col de Romme se zvedl, šlápl do pedálů a během pár sekund byl pryč. Jen tedy na chvíli se stínem v osobě Carapaze, kterého se ale velmi rychle zbavil a už uháněl vstříc cíli.

Nutno ale říci, že do něj mu zbývalo ještě zhruba 30 kilometrů. Jeho ohromnou sílu podtrhuje také průměrná rychlost v posledních 35 kilometrech, na nichž musel zdolat stoupání na Colombier s průměrným sklonem 8,5 procenta, ovšem na značné části to bylo i hodně přes 9 %. A onen průměr rychlosti, který tedy navýšilo závěrečné klesání? 32,2 km/h.

Výkon Pogačara v závěrečných kopcích byl něčím nevídaným. Stejně jako obrázek na opačné části startovního pole. Odpadání ryzích sprinterů v takovýchto etapách je běžnou věcí a nikoho tak nepřekvapí, že se v grupetu, tedy skupince na chvostu, ocitnou Mark Cavendish, Arnaud Démare, Peter Sagan, Andre Greipel a podobně. Ale když se zde objeví také jména jako Froome, Marc Hirschi a především pak Geraint Thomas a Primož Roglič, je to smutnější obrázek. Po průběhu letošních prvních etap je to ale realita.

Stejně jako to, že Mathieu van der Poel se svými proporcemi 184 centimetrů a 75 kilogramů se už na startu osmé etapy loučil se žlutým dresem. „Říkal mi, že bude rád, když ho převezmu já,“ prozradil pak Pogačar. A tak se i stalo.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa: Oyonnax - Le Grand-Bornand (150,8 km):
1. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) 3:54:41, 2. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -44, 3. Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) -47, 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -49, 5. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -2:33, 6. S. Yates (Brit./BikeExchange) -2:43, 7. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 8. Martin (Fr./Cofidis) oba -3:03, 9. Cattaneo (It./Deceuninck-Quick Step) -4:07, 10. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -4:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 29:38:25, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:48, 3. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -4:38, 4. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -4:46, 5. Vingegaard -5:00, 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:01, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -5:13, 8. Mas (Šp./Movistar) -5:15, 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -5:52, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -6:41.

8. etapa Tour de France 2021Foto A.S.O.

Vy patříte na Tour: legendy české cyklistiky zažívají slavný závod
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud