Romana Barboříková
24. července 2022 • 11:07

Otázky na doping: Musíme se bránit? Zlobil se Van Aert. Lídr: Jsme čistí!

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nelíbí se jim to, ale s historií jejich sportu zkrátka toto téma přichází téměř pravidelně. Cyklistika a doping. Dotazům na něj museli v sobotu čelit také vítěz letošní Tour de France Jonas Vingegaard a zelený muž Wout van Aert. Toho ale tato otázka rozpálila do ruda. „Takže teď, když jsme na tak vysoké úrovni, se musíme bránit? Nechápu to!



Žlutý a puntíkatý dres pro Jonase Vingegaarda a zelený pro Wouta van Aerta. K tomu šest etapových vítězství, a sedmé ještě může nezdolný Belgičan přidat na Chámps-Élysées. To je výsledek a naprostá dominance týmu Jumbo-Visma na letošní Tour de France.

Právě kvůli této nadvládě museli žlutý a zelený muž na svých tiskových konferencích čelit i dotazům, zda jí bylo dosaženo čistou cestou. Cyklisté jsou sice na tuto otázku dost hákliví, což se u těch, kteří tvrdě trénují a zakázané látky by nikdy nepoužili, nelze divit. Jenže je tu i velká kaňka v historii tohoto sportu, také dávného předchůdce nizozemské sestavy a i dosud jediného dánského vítěze Staré dámy Bjarne Riiseho. Ten sám přiznal, že tohoto výsledku dosáhl s použitím dopingu. Letos ho pořadatelé ani nepozvali na Grand Départ v Kodani.

Vingegaard možná podobný dotaz i očekával, a tak reagoval se svým typickým klidem.

„Jsme naprosto čistí, každý z nás, a můžu to říct každému z vás. Nikdo z nás nebere nic ilegálního. Myslím, že důvod, proč jsme tak dobří, je naše příprava. Posouváme výškové kempy na další úroveň a k tomu další věci: materiál, jídlo a trénink. Myslím, že náš tým je v tomto všem nejlepší. To je důvod, proč nám musíte věřit.“

To reakce Van Aerta na stejném místě, jen o pár minut později, byla o dost ostřejší.

„Na tuto otázku nechci odpovídat. Je to otázka na h…o. Přichází pokaždé, když někdo vyhraje Tour. Takže teď, když jsme na tak vysoké úrovni, se musíme bránit? Nechápu to!“ prohlásil dost rozladěně muž, který kromě zeleného dresu vyhrál i soutěž pro největšího bojovníka tohoto třítýdenního klání.

„Pro tento výsledek se jsme se pořádně nadřeli, a cyklistika se taky dost změnila. Nelíbí se mi, že na tyto věci musíme stále odpovídat. Neustále musíme procházet dopingovými kontrolami, nejen na Tour de France, ale jezdí i k nám domů. Není to tak, že bychom přišli odnikud,“ pokračoval všestranný cyklista.

Tadej Pogačar si po pádu podal ruku s Joasem Vingegaardem, který na něj čekal
Tadej Pogačar si po pádu podal ruku s Joasem Vingegaardem, který na něj čekal

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud