25. července 2008 • 17:12

Kreuziger před časovkou neútočil

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V devatenácté etapě Tour de France dojel Roman Kreuziger společně s dalšími favority v hlavním poli a před sobotní rozhodující časovkou je tak v soutěži o bílý trikot stále druhý.



Etapu vyhrál po úspěšném úniku domácí outsider Sylvain Chavanel. Čelo celkového pořadí se na 165,5 km mezi Roanne a Montluconem neměnilo - vede Španěl Carlos Sastre, český debutant Roman Kreuziger je třináctý.

Sylvain Chavanel
Sylvain Chavanel

Chavanel dotáhl k úspěšnému konci únik, do nějž se spolu s krajanem Jeremym Royem pustili zhruba 90 kilometrů před cílem převážně rovinaté etapy. Peloton se všemi favority dovedl do finiše Němec Gerald Ciolek s odstupem 73 sekund, dvaadvacetiletý Kreuziger skončil na 66. místě.

"Nebyla to ale moc klidná etapa, naopak. Byla nejhorší v celém závodu. Jelo se strašně - osmdesát kilometrů totální cyklistika, potom ujela čtveřice a pokračovalo to jejich stíháním," popsal první polovinu etapy Kreuziger.

V dalším úniku se ocitl jeho kolega z týmu Liquigas Filippo Pozzato, ale nevydržel v něm. "Nakonec odjela dvojice jezdců. Nikdo moc nechtěl jet a my sami jsme to nesjeli. Jelo se více než aktivně, nebyla to žádná rovina, ale velmi zvlněné, vůbec ne odpočinkové," pokračoval Kreuziger.

Pro staršího ze sourozenců Chavanelů - profesionálním cyklistou je i jeho bratr Sébastien - byl dnešní premiérový triumf na Tour odměnou za několik neúspěšných úniků, o něž se v minulých dnech a týdnech pokoušel.

"Už jsem z toho byl frustrovaný, protože jsem se tak moc snažil a ani jednou to nevyšlo. Tohle je nejlepší dárek, jaký mohu své stáji Cofidis dát," uvedl devětadvacetiletý Francouz, jenž po sezoně přestupuje do týmu Quick Step.

V sobotní 53 km dlouhé časovce bude Sastre hájit náskok 1:24 minuty před Lucemburčanem Frankem Schleckem. Třetí Bernhard Kohl z Rakouska má ztrátu 1:33, další sekundu za ním je Australan Cadel Evans, jenž je ještě stále považován za hlavního adepta na celkové vítězství.

Kreuziger bude hájit umístění v první patnáctce. "Časovka je dlouhá a v těch já nikdy nezazářil. Vystartuju v poklidu, a když se budu cítit dobře, tak pojedu naplno. Když ne, tak se budu snažit i z toho mála sil, co zbývají, něco pošetřit," uvedl Kreuziger.

Po dnešku se každopádně necítil dobře. "Byla to maximální exploze celého těla. Nejely nohy, hlava nepracovala. Do zítřka to snad přejde. Krizové dny většinou netrvají dlouho. Určitě se zítra budu cítit lépe. Když se jeden den trápím, tak to druhý den bývá lepší," doplnil Kreuziger.

Výsledky - 19. etapa (165,5 km):
1. Sylvain Chavanel 3:37:09 hod., 2. Roy (oba Fr.) stejný čas, 3. Ciolek, 4. Zabel, 5. Haussler (všichni Něm.), 6. Duque (Kol.), 7. Pozzato (It.), 8. Hushovd (Nor.), 9. Förster (Něm.), 10. Dean (Austr.), ...66. Kreuziger (ČR) všichni -1:13.

Průběžné pořadí:
1. Sastre (Šp.) 79:16:14, 2. F. Schleck (Luc.) -1:24, 3. Kohl (Rak.) -1:33, 4. Evans (Austr.) -1:34, 5. Meňšov (Rus.) -2:39, 6. Vandevelde (USA) -4:41, 7. Valverde -5:35, 8. Sánchez (oba Šp.) -5:52, 9. Valjavec (Slovin.) -8:10, 10. Jefimkin (Rus.) -8:24, ...13. Kreuziger -12:02.

Pořadí jezdců do 25 let:
1. A. Schleck 79:26:18, 2. Kreuziger -1:58, 3. Nibali (It.) -15:35.

Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud